Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kynnys ry:n puheenjohtaja: Muutostöiden kuluja pitäisi verrata laitosasumiseen

Koti
 
Maija-Riitta Riuttamäki

Reijo Hietanen
Amu Urhonen
Amu Urhonen

Vammaiset niputetaan helposti yhteen ryhmään, kun suunnitellaan muutostöitä valmiiseen asuntoon. Näin sanoo vammaisjärjestö Kynnys ry:n puheenjohtaja Amu Urhonen.

”Esimerkiksi kaikkien pyörätuolia käyttävien oletetaan käyttäytyvän ja toimiva samalla tavalla. Vaikka pyörätuolit ovat samoja, niitä käyttävät ihmiset ovat yksilöitä. Näin ollen ei ole yhtä tapaa tehdä esteetöntä kotia”, Urhonen sanoo.

Kun kodista tehdään esteetön ”päälle liimaamalla”, eikä oteta huomioon jo olemassa olevia materiaaleja tai ratkaisuja, saatetaan tehdä virheitä. ”Esimerkiksi seinän rakenne ei aina kestä siihen asennettavan kahvan käyttöä, jolloin koko seinä pitää rakentaa uudestaan.”

Suurimat kustannukset tulevat Amu Urhosen mukaan tulevat keittiön ja pesutilojen muutoksista.

”Kunnat arvioivat ja myös päättävät, mitkä muutostyöt ovat välttämättömiä. Sähköisesti ylös ja alas laskevat kaapit maksavat useita tuhansia euroja ja jotkut kunnat kieltäytyvät maksamasta näin kalliita muutoksia. Suihkutila katsotaan välttämättömäksi, mutta saunaa ei, joten sitä ei kustanneta esteettömäksi.”

Urhosen mukaan summat tulee suhteuttaa laitosasumisen kustannuksiin.

”Kunnat eivät useinkaan hyväksy näitä maksuja, vaikka muutoksella vältettäisiin vammaisen asuminen laitoksessa, mikä maksaa tuhansia euroja kuukaudessa. Kyse ei kuitenkaan ole ensisijaisesti rahasta, vaan yhdenvertaisuudesta ja itsenäisestä elämästä, siis ihmisoikeuksista. Kuntapäättäjien pitäisi tämä ymmärtää.”

Vammaispalvelulain mukaan kunnan on korvattava vaikeavammaiselle asunnon muutostöistä sekä asuntoon kuuluvien välineiden ja laitteiden hankkimisesta aiheutuvat kohtuulliset kulut.

Arvion muutostöiden tarpeesta tekevät kunnan sosiaalityöntekijä ja toimintaterapeutti. Rakennusteknisessä suunnittelussa on mukana rakennusmestari, urakoitsija ja tarvittaessa arkkitehti.

Muutostöitä ovat esimerkiksi ovien levennys, luiskien rakentaminen sekä kylpyhuoneeseen, kiintokalusteisiin tai valaistukseen liittyvät muutokset.

Asunnon toimivuutta voi parantaa myös erilaisilla apuvälineillä, kuten kiinteästi asennettavilla tukitangoilla ja -kaiteilla. Niitä voi testata esimerkiksi Toimiva Koti -näyttelyssä Sairaala Ortonissa. Perusterveydenhuollosta saa apuvälineitä myös lainaksi.

Juttua varten on haastateltu myös Espoon vammaispalvelupäällikkö Nina Hiltusta.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!