Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin kiinnität taulu-tv:n seinään

Taulutelevision kiinnittäminen seinään vaatii oikeat välineet – Betoniseinälle tarkoitetut kiinnitystulpat ja ruuvit eivät välttämättä toimi kipsilevyseinässä

Koti
 
Savanna Saarikko
Fakta

Ennen kuin poraat

 Ota huomioon tv-telineen paksuus, kun valitset ruuveja. Oikeankokoisen ruuvin voi laskea näin: Tv-telineen paksuus + kiinnikkeen pituus + 5–20 milliä.

 Kiinnikkeitä eli proppuja on mm. Fischer-, Alligator- ja Würth-merkkisiä.

 Tarkista pakkauksesta, että kiinnike soveltuu seinämateriaalille ja että se kestää television ja telineen kuorman. Pelkkä teline voi painaa jo 15 kiloa, mikä lisää seinään kohdistuvaa painetta.

 Varmista rakenneilmaisimella, ettei porattavan reiän kohdalla ole sähkö- tai vesijohtoa tai metallista rakennetta.

Taulutelevisio tarvitsee kunnon kiinnityksen seinään. Esimerkiksi suosittu 55-tuumainen (halkaisija 139 cm) televisio painaa jopa yli 20 kiloa.

HS kertoo esimerkkejä kiinnitysvälineistä, joilla televisio pysyy paikoillaan, kun seinä on tehty betonista, kipsilevystä tai kananpaskasta.

Kivi- eli betoniseinä ja tiiliseinä

Kiviseinä jaksaa hyvin kantaa yli 20-kiloista televisiota, mutta ongelmana on saada kovaan materiaaliin reiät ruuveille.

Paras työkalu on tehokas iskuporakone poravasaratoiminnolla. Reiän saa sillä vaivatta seinään. Poratessa älä paina konetta liian voimakkaasti seinää vasten.

Tehoton kone, joka ei iske tarpeeksi voimalla, mutta pyörittää terää nopeasti, polttaa poranterän tylsäksi hetkessä.

Porakoneeseen valitaan paksuudeltaan saman kokoinen terä kuin kiinnitystulppa eli proppu on. Reiästä porataan viisi millimetriä kiinnitystulpan pituutta syvempi. Käytä poraussyvyyden rajoitinta, ettei reiästä tule liian syvää. Jos sinulla ei ole rajoitinta, merkitse oikea kohta poranterään esimerkiksi värillisellä teipillä tai tussilla.

Kimmo Räisänen
Kun valitset kiinnikkeitä, varmista pakkauksesta, että ne soveltuvat seinämateriaaliin ja kestävät television ja telineen painon.
Kun valitset kiinnikkeitä, varmista pakkauksesta, että ne soveltuvat seinämateriaaliin ja kestävät television ja telineen painon.

Esimerkki kiinnityksistä: Toggler Alligator 6 tai 8 mm. Pakkaus sisältää oikeankokoiset ruuvit. Järeämpi vaihtoehto: Fischer SX 10 x 50 S, pakkauksessa ruuvit mukana. Rautakaupoissa on paljon muitakin vaihtoehtoja.

Vinkki: Tiiliseinä: Ole tarkkana, ettet käytä kiinnitystulppaan ja reikään nähden liian paksua ruuvia. Se voi halkaista tiilen.

Kimmo Räisänen
Jykevä televisioteline voi painaa jopa 15 kiloa.
Jykevä televisioteline voi painaa jopa 15 kiloa.

Kipsi- tai gyproc-levyseinä

Kun taulutelevisiota kiinnittää kipsilevyseinään, pitää olla todella tarkkana. Jos kipsilevy on alle 13 milliä paksu, seinää pitää ehkä vahvistaa ensin.

Tv-telineen ruuvipisteiden tulee olla mahdollisimman kaukana toisistaan, etteivät television massa ja kiinnitysreiät rasita liian pientä aluetta seinässä.

Reiän tekemiseen soveltuu iskuporakone tai ruuvinväännin.

Poranteränä käy metalli- tai puuterä. Älä paina konetta liian voimakkaasti, ettei levy vaurioidu takaa, kun terä tulee ulos.

Esimerkki kiinnityksestä: Kipsilevyä varten on olemassa kipsilevyankkureita. Kipsilevyankkuri laajenee levyn taakse ja puristaa kiinnikkeen tiukasti kiinni levyyn. Myös 6 mm tai 8 mm Alligator-kiinnitystulppa soveltuu hyvin kipsilevyseinään.

Vinkki: Valitse kaupasta kiinnitystarvikkeet, jotka kestävät television painon kipsilevyseinässä. Varminta on kiinnittää televisio kipsilevyn koolaukseen. Koolauksen paikan saa selville rakenneilmaisimella.

Kananpaska- eli kipsikuonaseinä

Television kiinnittäminen kananpaskaseinään on kaikkein vaikeinta. Kananpaska eli virallisesti Lugino-massa on kipsistä, hiekasta, koksikuonasta ja liimasta valmistettu rakennusmateriaali. Nimitys juontaa juurensa työnjohtaja Kanaseen, jonka johdolla valmistettiin kevyitä väliseiniä laajasti yhteen aikaan.

Yleensä kananpaskaseinä on 5–7 senttiä paksu, ja pinnassa on parin sentin rappaus. Kananpaskaseiniä rakennettiin 1900-luvun alusta aina 1940–50-luvulle. Huoneistojen välillä väliseinä on useimmiten kaksinkertainen.

Kun television kiinnittää kananpaskaseinään, kiinnitystulppien pitää olla tarpeeksi pitkiä, jotta ne yltävät pehmeän rappauksen läpi kananpaskaan.

Aloita ensin pienemmällä terällä. Esimerkiksi jos kiinnike on 6 milliä, poraa ensin 5 millin terällä. Terä usein uppoaa vanhoissa materiaaleissa pintakerroksen jälkeen hyvin nopeasti, joten varo, etten terä humahda naapurin puolelle.

Valitse vähintään 6 milliä paksuja ja 50 milliä pitkiä kiinnitystulppia, esimerkiksi Fischer SX 10 x 50 S. Ennen kiinnitystulpan työntämistä porattuun koloon, voit tarvittaessa pursottaa koloon silikonia tai rakennusliimaa lisätiivistykseksi.

Kimmo Räisänen
Rakenneilmaisin paljastaa sähkö- ja vesijohdot sekä kovat puu- ja metallirakenteet.
Rakenneilmaisin paljastaa sähkö- ja vesijohdot sekä kovat puu- ja metallirakenteet.

Ruuvin pitää olla vähintään kaksi senttiä kiinnitystulppaa pidempi, jotta se jää tulppaa pidemmäksi molemmista päistä. Silti saattaa käydä niin, ettei raskas televisio pysy kiinni seinässä.

Jos näin käy ja poraamasi reikä on edelleen liian väljä, pursota voima- tai rakennusliimaa tulpan taakse ja tulpan sisään ennen ruuvin asennusta. Kiinnitä teline seinään ensin ilman televisiota ja annan kuivua ohjeen mukaan.

Jos seinä on erittäin hapero tai vanhat ruuvit ovat irronneet rei’istä, voit hankkia esimerkiksi Sika-merkkistä ankkurointimassaa. Lue käyttöohjeet.

Massa pursotetaan reikään ja tulppa ja ruuvit asennetaan paikoilleen heti. Annetaan kuivua ohjeen mukaan.

Juttua varten on haastateltu Jelpperi Apumiespalvelun omistajaa Tuomas Ripattia, toimitusjohtaja Mikko Juvaa Pien-talorakentamisen Kehittämiskeskuksesta sekä viestintä- ja kehityspäällikkö Petri Neuvosta Rakennustietokeskuksesta.

Kimmo Räisänen
K-Rauta Oulunkylän asennuspalvelupäällikkö Joni Lehtonen (vas.) ja asennuspalvelutyönjohtaja Kim Roos nostavat taulu-tv:n paikoilleen.
K-Rauta Oulunkylän asennuspalvelupäällikkö Joni Lehtonen (vas.) ja asennuspalvelutyönjohtaja Kim Roos nostavat taulu-tv:n paikoilleen.
Kimmo Räisänen
K-Rauta Oulunkylän asennustyönjohtaja Kim Roos poraa reikää betoniseinään. Betonipölyä kannattaa imuroida jo poratessa, jotta se ei leviä ympäri huonetta.
K-Rauta Oulunkylän asennustyönjohtaja Kim Roos poraa reikää betoniseinään. Betonipölyä kannattaa imuroida jo poratessa, jotta se ei leviä ympäri huonetta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!