Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Älä tuhoa kotiasi remontoimalla – lähes jokaisesta kodista löytyy remontointivirheitä

Koti
 
Savanna Saarikko
Näin kiinnität taulutelevision betoniseinään
Näin kiinnität taulutelevision betoniseinään
Painavakin taulutelevisio pysyy betoniseinässä, jos sen kiinnittää kunnolla. Tv-telineen kiinnitysreikiä varten tarvitaan tehokas iskuporakone ja oikeanlaiset kiinnitystulpat ruuveineen.

Ovi, joka ei mahdu kiinni

Puinen ovi saatetaan ”uudistaa” sivelemällä uutta maalia pintaan kerta toisensa jälkeen. Lopulta ovessa on niin paksu maalikerros, ettei se enää mene kiinni.

Mistä tietää, että seuraava maalikerros ei enää mahdukaan?

Artikkeliin liittyvät

Taittele kaksi normaalia toimistopaperia kaksin- tai nelinkertaisiksi. Työnnä taitellut paperit oven ja karmin väliin molemmilta sivuilta yhtä aikaa, ja laita ovi kiinni. Toista sama oven ylä- ja alaosassa. Jos ovi ei sulkeudu kunnolla, seuraava maalikerros tekee ovesta liian paksun.

Miten korjataan? Poista maali joko maalinpoistoaineella tai hiomalla puupinnalle. Kun maalin poistaa maalinpoistoaineella, pehmenneen maalin voi vaikutusajan jälkeen kaapia pois oven pinnalta lastalla. Hiominen on sotkuista. Hiontapöly leviää helposti koko asuntoon, ellei käytä konetta, jossa pölyn voi kerätä imuriin.

Käytä puisen oven pintaan kalustemaalia.

Jos edellisen maalin päälle mahtuu vielä uusi kerros, käytä samaa maalia kuin edelliset kerrokset. Vanhasta maalista voi lohkaista palasen ja lähettää esimerkiksi maalinvalmistaja Teknoksen tai Tikkurilan neuvontaan. Neuvonnassa selvitetään, mistä maalista on kyse.

Pala seinästä lohkesi naulauksessa

Kaikki osaavat lyödä naulan seinään. Paitsi jos seinä on betonia, naulaa ei kannata lyödä ollenkaan, ellei halua, että pala seinästä lohkeaa samalla.

Betoniseinään voi tulla viimeistään naulan irrottamisvaiheessa kraatereita. Niiden täyttämisessä tarvitaan tasoitetta, hiontaa ja maalausta.

Miten betoniseinään voi kiinnittää raskaan hyllyn?

Tarvitset iskuporakoneen, oikeankokoisia muovitulppia eli proppua ja ruuveja.

Kun proppu on nakuteltu reikään ja ruuvaat ruuvia kiinni, proppu aukeaa ja puristuu ruuvin reunoja vasten. Näin kiinnityksestä tulee pitävä.

Huomaa, että erityisesti elementtirakenteisissa kerrostaloissa betoni on todella kovaa, joten heikkotehoisen iskuporakoneen teho ei välttämättä riitä reiän poraamiseen.

Kevyen taulun voi kiinnittää myös muovisella taulukoukulla. Sen metallipiikit pureutuvat seinään kevyesti vasaralla hakkaamalla.

Kimmo Räisänen
Rakenneilmaisin paljastaa sähkö- ja vesijohdot sekä puu- ja metallirakenteet.
Rakenneilmaisin paljastaa sähkö- ja vesijohdot sekä puu- ja metallirakenteet.

Sähköisku seinästä

Vasta remontoitu seinäkin voi olla vaarallinen, jos sinne on asennettu sähköjohtoja.

Ennen seinään naulaamista tai poraamista, kannattaa rakenneilmaisimen avulla tarkistaa, ettei ole läpäisemässä sähkö- tai vesijohtoa. Laitetta saa lainaksi esimerkiksi sähköyhtiöiltä.

Laiskuus iski parkettia laittaessa

Kaikki eivät viitsi asentaa parkettia kodinkoneiden tai kaappien alle. Joskus joku kuitenkin voi haluta siirtää kaappia, ja silloin betonikaistale näyttää ikävältä.

Jos et millään jaksa levittää parkettia myös kaapin alle, osta edes pari ylimääräistä pakettia parkettia. Samaa parkettia ei välttämättä ei ole enää myynnissä silloin, kun sitä tarvitsisi.

Ylimääräistä parkettia kannattaa ostaa joka tapauksessa: jos esimerkiksi vesivahinko pilaa osan lattiaa, koko parkettia ei tarvitse vaihtaa. Huomaa kuitenkin, että aiemmin asennettu parketti voi erota sävyltään juuri asennetusta.

Jos muutat asunnon huonejärjestystä, eikä parkettia ole jemmassa, yritä löytää mahdollisimman samannäköistä.

Silikoni kerää pölyä jalkalistassa

Seinä on epätasainen, eivätkä listat tahdo millään asettua kauniisti. Älä silti missään tapauksessa korjaa tilannetta työntämällä silikonia seinän ja listan väliseen rakoon. Jälki näyttää hyvältä yhden viikon, mutta kun pöly laskeutuu silikonille, se lähtee pyyhkimällä vaikeasti pois.

Sen sijaan tee näin: Jos seinä on niin epätasainen, ettei lista tahdo asettua tiiviisti, käytä ohutta joustavaa listaa ja tihennä kiinnitysväliä. Pyydä kaveria painamaan listaa esimerkiksi laudan pätkällä seinää vasten samalla kun naulaat tai ruuvaat listaa kiinni. Jos seinä pullistelee tai on todella epätasainen, listaa ei saa asettumaan kauniisti ennen kuin seinä on tasoitettu.

Seinä maalataan huolimattomasti

Voisi luulla, että seinän maalaamisessa ei mikään voi mennä pieleen. Väärin. Seinästä tulee laikukas ja maali ei tartu, jos pohjatöitä ei tee kunnolla.

Koko maalausurakasta pohjatöiden osuus on 75 prosenttia. Kun ne on tehty huolella, maalaaminen onnistuu nopeasti.

Pese seinä kauttaaltaan esimerkiksi maalinpesuaineella. Rasvaiseen ja likaiseen seinään maali ei tartu. Käytä maalaamiseen oikeanlaista telaa. Maalipurkissa lukee, millaista telaa maalin valmistaja suosittelee. Noudata suositusta.

Aloita maalaaminen ensin katosta. Rajaa sen jälkeen nurkat ja katonraja maalinrajaajalla, joita saa rautakaupasta muutamalla eurolla. Maalaa iso pinta suorilla, pitkillä vedoilla.

Jos maalaat edellisen asukkaan punaista seinää piiloon maalarinvalkoisella, yksi maalikerros ei riitä. Anna maalin kuivua kunnolla ennen seuraavan kerroksen levittämistä. Jos maalaat samalla sävyllä, yksi maalikerros yleensä riittää.

Älä maalaa pölyn päälle

Betonilattian pinnassa on uusi maali, mutta pinnassa on kiinni pölyä ja maali alkaa halkeilla.

Miksi näin kävi? Kun betonilattiaa alkaa maalata, pohjatyöt pitää tehdä huolella. Ensin betonipinta pitää hioa, jotta sementtiliima lähtee lattiasta. Sementtiliima on pehmeää, ja jos sen päälle levittää kovan betonimaalin, maalipinta alkaa halkeilla.

Miten korjataan? Hio betonia niin pitkään, että kivet näkyvät. Imuroi pöly huolellisesti pois ja levitä betonin pintaan primeri tai valmistajan ohjeiden mukaan kerros ohennettua betonilattiamaalia. Maalaa pinta vasta tämän jälkeen esimerkiksi Betolux-tai Teknofloor-maalilla.

Molemmista maaleista on olemassa myös vesiohenteisia versioita, jotka ovat yhtä kestäviä, mutta niistä ei haihdu liuottimen hajua huoneilmaan.

Betonimaalilla voi maalata myös parketti- tai puulattian. Silloinkin pölyjen puhdistus ennen maalausta on tärkeää.

Laminaatti pullistuu

Asensit laminaatin, mutta jo muutaman kuukauden päästä se pullistuu saumoistaan ja näyttää kamalalta. Luitko laminaatin valmistajan ohjeen? Sanottiinko siinä, että laminaatin alle pitää levittää höyrynsulkumuovi, mutta et viitsinyt laittaa sitä?

Ongelma ei ole yleinen kerrostaloissa, mutta näin voi käydä myös omakotitalojen ensimmäisessä kerroksessa, joissa on maanvarainen alapohja. Lattian alta tuleva kosteus turvottaa laminaatin.

Miten korjataan? Laminaatti pitää uusia. Moni valmistaja suosittelee höyrynsulun käyttöä aina betonipinnoilla.

Älä rapsuta saumoja

Vaikka kylpyhuoneessa laattojen saumojen väri ärsyttäisi, älä silti lähde kaivamaan niitä pois uusien tieltä. Rapsutellessa todennäköisesti sohaiset vedeneristettä ja pilaat koko kylpyhuoneen.

Lähteet: Pientalorakentamisen Kehittämiskeskuksen (PRKK) toimitusjohtaja Mikko Juva ja remonttiyrittäjä Heikki Pirkola. PRKK järjestää Remonttikoulun ti 15.12. klo 17.30-20.30 Vetotie 3:ssa (Vantaa). Illan aikana käydään läpi mm. remonttihankkeen perusteita ja tärkeimpien rakenteiden korjaustapoja. Vapaa pääsy.

Kimmo Räisänen
Listan ja seinän väliin on vedettu silikonia, joka kerää pölyä. Listojen jiirit ”irvistävät”.
Listan ja seinän väliin on vedettu silikonia, joka kerää pölyä. Listojen jiirit ”irvistävät”.
Kimmo Räisänen
Parkettilattiaa on jatkettu erinäköisellä laminaatilla, kun asunnon huonejärjestystä muutettiin.
Parkettilattiaa on jatkettu erinäköisellä laminaatilla, kun asunnon huonejärjestystä muutettiin.
Näin maalaat seinän
Näin maalaat seinän
Seinästä tulee siisti, jos ennen maalausta malttaa tehdä pohjatyöt huolella. Maalaaminen sujuu nopeasti, kunhan ensin rajaa nurkat ja reunat.
Näin sahaat ja kiinnität jalkalistat
Näin sahaat ja kiinnität jalkalistat
Kotioloissa käsijiirisaha riittää jalkalistojen sahaamiseen. Seinämateriaali ratkaisee, tarvitseeko kiinnitykseen iskuporakonetta vai riittääkö vasara.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!