Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joululahjavinkkejä yrttien ystäville

HS esittelee erihintaisia viherruukkuja, keittiöpuutarhoja, vesiviljelylaitteita ja kasvivaloja

Koti
 
Jaana Laitinen
Zengrow
Modernilla vesiviljelylaitteella voi kasvattaa yrttejä, salaatteja ja kasvisten taimia siemenestä.
Modernilla vesiviljelylaitteella voi kasvattaa yrttejä, salaatteja ja kasvisten taimia siemenestä. Kuva: Zengrow
Fakta

Napsi yrttejä ylhäältä ja salaatteja alhaalta

 Leikkaa tai nypi yrttejä aina latvasta päin. Niin yrtti jatkaa kasvuaan, tuuheutuu ja tuottaa enemmän satoa.

 Käytä salaateista ulommaisia lehtiä ja irrota niitä alhaalta päin.

Salaatit kasvavat pituutta ja uusia lehtiä latvasta. Kasvu lakkaa, jos katkaiset latvan.

 Voit istuttaa yrtin tai salaatin lopun keväällä parvekeruukkuun tai kasvimaalle. Jätä kasvin lehdistä osa syömättä. Lehdet tuottavat kasville ravintoa istutuksen jälkeen kunnes kasvi on taas iso.

Nahistuuko kaupan ruukkuyrtti ennen kuin ehdit käyttää sen? Niin saattaa käydä myös ruukkusalaatin jämille.

Yrttiruukusta on apua kotikokille, joka ei osaa tai halua hoitaa kasveja. Yrtit tarvitsevat vettä eri määrän. Esimerkiksi sileälehtiset basilika, silolehtipersilja ja korianteri vaativat enemmän vettä kuin timjami tai salvia.

Ruukkua on helppo käyttää. Yrtti nostetaan kotona suojapussista ja laitetaan yrttiruukkuun.

Kasvin mukana tulevaa muoviruukkua ei tarvitse poistaa. Hennot juuret kasvavat ruukun reikien läpi. Ne voivat vahingoittua, jos muoviruukku irrotetaan.

Alaosassa on vesisäiliö, josta yrtti saa vettä esimerkiksi langan tai kapillaarimaton avulla. Vettä pitää lisätä noin viikon välein.

Joissakin malleissa kerran annettu vesimäärä riittää pariksi viikoksi. Sen ajan yrtti tai salaatti säilyy kotona hyvänä.

Yrttiä ei tarvitse lannoittaa. Laitteessa ei ole lamppua, jonka antamaan lisävaloa kasvi tarvitsee kasvamiseen.

Yrtit ja salaatit saavat usein liikaa vettä tavallisessa ruukussa tai lasissa, joihin niitä kotona laitetaan. Yrttiruukussa kasvi säätelee itse veden määrän. Kasvi ei huku eikä kuivu.

Artikkeliin liittyvät

”Persilja ja ruohosipuli säilyvät usein jääkapissa viikon, kaksi. Sen sijaan esimerkiksi kylmälle ja vedolle arka basilika viihtyy huoneenlämmössä, samoin sitruunamelissa. Niiden säilyttämisessä yrttiruukuista on apua”, sanoo tuotepäällikkö Minttu Pentikäinen Järvikylästä. Yritys tuottaa ruukkuyrttejä ja -salaatteja.

Hän neuvoo valitsemaan kaupassa hyväkuntoisia ruukkukasveja. ”Jos yrtti on kuivanut ja nuupahtanut, sitä on vaikea saada virkoamaan enää kotona millään laitteella.”

Pöytäpuutarha on yrttiruukkua monimutkaisempi vesiviljelylaite. Siinä yrtti tuottaa jatkuvasti uutta satoa. Kasvi elää niissä kauan ja tekee uusia lehtiä pois napsittujen tilalle.

Laitteessa voi lisäksi viljellä kasveja siemenistä asti. Niiden avulla voi myös kasvattaa keväällä tanakoita taimia parvekkeella tai kasvimaalle.

Käyttö on helppoa. Yrtti asetetaan laitteen ruukkutelineeseen tai -aukkoon. Mustaa muoviruukkua, jossa yrtti tuli kaupasta kotiin, ei tarvitse poistaa. Vesisäiliöön laitetaan vettä ja ravinteita ja valo napsautetaan päälle. Laite huolehtii muusta.

Sähköllä tai pattereilla käyvä vesipumppu kierrättää veden ja lannoitteet kasvin juurille. Valmistajat myyvät ravinnepusseja.

”Niitä kannattaa käyttää. Silloin laite toimii oikein ja yrtti saa oikeassa suhteessa lannoitetta veden määrään verrattuna”, Pentikäinen neuvoo.

Laitteeseen pitää lisätä vettä 1–2 viikon välein. Jos pumppu porisee, vettä on liian vähän.

Pöytäpuutarha pitää pestä kahden, kolmen viikon välein. Muuten irtomulta voi tukkia vesipumpun. Pesu poistaa myös kasvien osat ja estää levien kasvun.

Pöytäpuutarhan valon voi pitää päällä vuorokauden ympäri. Yrtit ja salaatit eivät tarvitse pimeää lepokautta. Laitteiden käyttämä sähkö maksaa 0,5–2 euroa kuussa.¨

Keittiöpuutarhat

Zengrow 2 Kitchen Garden, 69 euroa

 

Mikä: Moderniin kotiin sopiva tyylikäs vesiviljelylaite. Pumppu kierrättää kasvien juurille vettä. Laitteella voi kasvattaa yrttejä, salaatteja ja kasvisten taimia siemenestä.

Muuta: Valkoinen ja musta. Laitteen voi ostaa vain Zengrowin verkkokaupasta. Omat kasviravinteet, 16 e, sekä viljelyruukkuja, idätyspakkauksia ja varaosia. Myynnissä myös kuudelle kasville tarkoitettu laite, 59 e. Valaisin ostettava siihen erikseen, 59 e.

Tilaa: 2 ruukulle

Koko: 40 x 19,7 x 44 cm

Materiaali: muovi

Valmistaja: Zengrow (Suomi)

Moderni Herbie Indoor Garden piristää keittiötä myös värillään.
Moderni Herbie Indoor Garden piristää keittiötä myös värillään.

Herbie Indoor Garden, 109,90 euroa

 

Mikä: Moderniin kotiin sopiva tyylikäs vesiviljelylaite. Sähköllä toimiva pumppu kierrättää kasvien juurille hapekasta vettä. Vaatii kaksi pistoketta: pumpulle ja valolle. Laitteella voi kasvattaa yrttejä, salaatteja ja kasvisten taimia siemenestä.

Muuta: Perusvärien lisäksi kirkas vihreä ja punainen. Omat kasviravinteet 12,95 e/8 annoksen pakkaus

Tilaa: 2–4 ruukulle

Koko: 40 x 19,7 x 44 cm (pituus, leveys, korkeus)

Materiaali: muovi ja alumiini

Valmistaja: Tregren (Suomi)

 

Kaapo Kamu
Kekkilän vihervalon valo-osan korkeutta voi säätää, jolloin laitteeseen sopii erikorkuisia kasveja.
Kekkilän vihervalon valo-osan korkeutta voi säätää, jolloin laitteeseen sopii erikorkuisia kasveja.

Vihervalo, 99–159,90 euroa

Mikä: Valkoinen tarjotin, jolle kasvit asetetaan. Valo-osa, jonka korkeutta voi säätää. Kasvit pitää lannoittaa ja kastella itse, liika vesi valuu tarjottimelle. Antaa kasvulle tärkeää violettia valoa.

Muuta: Tilaa vaativa kasviharrastajan apuväline, jolla voi hoitaa ja kasvattaa yrttejä ja salaatteja, antaa valoa huonekasveille talvella ja kasvattaa keväällä tanakat taimet kasvimaalle.

Tilaa: noin 4 isolle tai pienelle ruukulle

Koko: 63 x 23 x 60 cm

Materiaali: pyökki, teräs

Valmistaja: Kekkilä (Suomi)

 

Fiskars
Fiskarsin Kitchen Garden on kuin pieni kasvihuone.
Fiskarsin Kitchen Garden on kuin pieni kasvihuone.

Kitchen Garden basic, 170 euroa

Mikä: Ympyräpohjainen laite, jossa korkea suojakupu. Kupu suojaa kasveja pölyltä ja vedolta ja nostaa ilmankosteuden kuvun sisällä tavallista huoneilmaa korkeammaksi. Vesi nousee säiliöstä yrttien juurille kapillaarimattojen kautta. Tarkoitettu kaupasta otettujen yrttien ja salaattien tuoreena pitämiseen.

Muuta: Valkoinen. Premium-mallissa (250 e) voi säätää valon voimakkuutta ja värisävyä punaisesta siniseksi tai violetiksi.

Tilaa: usealle ruukulle

Koko: halkaisija 25 cm, korkeus

35 cm

Materiaali: muovi

Valmistaja: Fiskars (Suomi)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!