Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Appijuppi tuli jouluksi kotiin

Koti
 
Katri Kallionpää Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimittaja.

Siinä se meni: Bussi Corkin kaupunkiin.

Tyttäreni ja minä katsoimme sen takavaloja Dublinin Halfpennybridgellä, josta lähtevät Irlannin tärkeimmät pitkän linjan bussit.

Tyttäreni, appijuppi, oli ostanut liput kännykällä ja selvittänyt pysäkin sijainnin. Minä, reaalomamma, olin tullut paikalle ennen häntä ja saanut pysäkkien luona odottelevilta ihmisiltä varman tiedon siitä, mistä Corkin bussi lähtee.

Tieto oli väärä. Digimaailma voitti reaalimaailman kuusi nolla.

Tyttäreni oli raivoissaan. Loppumatkan kävelin nöyrästi hänen ja hänen kännykkänsä perässä. Mutta mitä syvemmälle Irlantiin etenimme, sitä enemmän ihmettelin, matkustimmeko me ylipäätään samassa maassa tai maailmassa.

Kun minä olen ulkomailla, kyselen paikallisilta, missä on paras kahvila ja missä kivoin ravintola. Taksikuski selvittää minulle paikkakunnan suhdanteet ja poliittisen ilmapiirin. Bed and breakfast -emäntä vinkkaa, missä pubissa soi paras folk.

Tyttäreni ei kysy keneltäkään mitään. Hän löytää kaiken kännykästään.

Niin Irlannissakin. Ongelmia tuli vain silloin, kun digimaailma ja todellisuus eivät kohdanneet. Kun irlantilainen taksikuski ei osannut käyttää sovellusta, jonka olisi pitänyt tuoda taksi oven eteen ja veloittaa kyydin hinta suoraan luottokortilta.

Oli pakko myöntää, että tyttäreni tapa on parempi. Paikallinen irkku pitää luultavasti aivan erilaisesta ruuasta kuin minä, erehtyy osoitteesta, eikä hänen aksentistaan saa mitään tolkkua. Silti kaipasin juuri sitä: sattumaa, seikkailua ja varsinkin ihmisiä, joiden aksentista ei saa mitään tolkkua.

Tyttäreni jäi Dubliniin jatkamaan opintojaan. Minä palasin surkeana Suomeen. Tunsin syrjäytyneeni paitsi todellisuudesta, myös tyttäreni elämästä. Entä, jos hän ei enää koskaan kysy minulta mitään?

Viime viikolla tytär tuli jouluksi kotiin. Odotin häntä Helsinki-Vantaan lentokentällä. Saapuvien matkustajien ovi avautui ja tytär syöksyi nauravana syliin.

Reaalimaailma voitti digimaailman kuusi nolla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!