Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten pattereiden kohinan saa pois – asiantuntija vastaa

Koti
 
Helsingin Sanomat
Kimmo Räisänen
Jos patteri kohisee, lämmitysverkkoa ei ehkä ole säädetty oikein.
Jos patteri kohisee, lämmitysverkkoa ei ehkä ole säädetty oikein. Kuva: Kimmo Räisänen

Kerrostaloasuntomme patterit ovat kohisseet häiritsevästi kolme vuotta. Talon kymmenvuotistarkastuksessa putkimies sanoi, että kierto on liian kova. Isännöitsijän mukaan kohinan poisto aiheuttaa niin ison remontin, ettei siihen ryhdytä. Onkohan totta, että remontti on hankala ja kallis?

 

Pattereiden häiritsevä kohina viittaa siihen, että lämmitysverkkoa ei ole säädetty oikein tai ollenkaan, sanoo Matinkylän Huollon rakennuttamispäällikkö Hemmo Päivärinne.

Lämmitysverkkoa syöttävä lämpöpumppu voi olla myös liian pieni tai verkon virtaama liian iso.

Päivärinteen mukaan isännöitsijällä ei välttämättä ole taitoa ratkaista tällaisia ongelmia. Kohinaongelma ratkeaa useimmiten siten, että tilaa paikalle lämmitysverkon asiantuntijan, joka osaa säätää ja tasapainottaa lämmitysverkon.

Tarvittaessa lämpöpumppu voidaan uusia uudenaikaiseksi, jolloin se on varustettu niin sanotulla taajuusmuuttajalla. Toimenpide maksaa enintään 5 000 euroa, Päivärinne arvioi.

Pitääkö asukkaiden maksaa turhasta palvelusta? 

Taloyhtiömme osakkaana on säätiön omistama palvelukoti. Se kerää itsenäisesti toimeentulevilta osakkailta palvelumaksuja eri nimikkeillä yli 9 500 euroa vuodessa. Palvelukodin omistajalla on osake-enemmistö.

Emme tarvitse palvelukodin palveluja, emme käytä niitä emmekä ole tilanneet niitä. Taloyhtiön hallitus lisää tämän menoerän silti jokaiseen vuosibudjettiin. Miten tällainen vääryys voidaan oikaista?

 

Osakas on velvollinen maksamaan taloyhtiölle vain yhtiöjärjestyksessä mainittuja vastikkeita ja maksuja, sanoo Kiinteistöliitto Uusimaan johtava lakimies Mia Pujals.

Asunto-osayhtiölaki määrää, mihin osakkailta perittäviä vastikkeita voidaan käyttää. Palvelukodin palveluja taloyhtiö voi hankkia vastiketuloilla tai muilla vastaavilla tuloilla, jos siitä on määräys yhtiöjärjestyksessä.

Jos yhtiöjärjestys ei sisällä määräyksiä palvelumaksuista eikä niillä katettavista palveluista, taloyhtiö ei voi hankkia tällaisia palveluita vastikevaroin ilman kaikkien osakkaiden suostumusta, Pujals sanoo.

Hänen mukaansa palvelukodin tuottamia palveluita, kuten siivous- tai ruokapalveluita, voidaan kattaa vastikkeella, kun kyseessä on vanhusten palvelutalo tai senioritalotyyppinen asunto-osakeyhtiö, jossa palvelut ovat yhtiöjärjestyksen mukaan yhtiön toimialana.

Palvelun hankkimisesta kaikille osakkaille vastikevaroin päätetään tällaisessa yhtiössä yhtiökokouksessa enemmistöpäätöksellä, eikä yksittäinen osakas vapaudu vastikkeen maksamisesta sillä perusteella, ettei hän kyseistä palvelua käytä tai tarvitse, Pujals sanoo.

Hän muistuttaa, että osakas on esteellinen osallistumaan päätöksentekoon esimerkiksi silloin, kun päätös koskee hänen itsensä ja yhtiön välistä sopimusta tai hänellä on hyötymismahdollisuus.

Kysyjän tietojen perusteella palvelukodin omistaja on esteellinen sekä hallituksen kokouksessa että yhtiökokouksessa, kun niissä päätetään palvelukodin palvelujen ostamisesta, Pujals sanoo.

Jos yhtiökokouspäätös on tehty virheellisesti, osakas voi vaatia, että asia käsitellään ja päätös tehdään uudestaan. Hän voi myös moittia virheellistä päätöstä käräjäoikeudessa. Moiteaika on tällöin kolme kuukautta yhtiökokouksesta.

Jos osakas on hyväksynyt päätöksen yhtiökokouksessa, hänen katsotaan suostuneen siihen.

Onko portaiden käsijohteille jotain estettä? 

Asun 1930-luvun kerrostalossa, jonka portaista puuttuvat käsijohteet. Se ei ole haitaksi portaita ylös noustessa, mutta alaspäin mennessä olisi hyvä saada tukea jostain. Taloyhtiön hallitus ei ole lämmennyt käsijohteille. Onko niille jotain estettä?

 

Fiksu taloyhtiö kuuntelee asukkaita ja asentaa porrashuoneeseen käsijohteet, jos se on mahdollista, sanoo Matinkylän Huollon rakennuttamispäällikkö Hemmo Päivärinne.

Samalla yhtiö parantaa esteettömyyttä. Käsijohteen asentamiseen voi Päivärinteen mukaan saada myös esteettömyysavustusta.

Samoilla linjoilla on lakimies Marina Furuhjelm. Hän suosittelee hallitusta viemään asian yhtiökokouksen päätettäväksi, koska osa asukkaista kokee käsijohteet tarpeelliseksi.

”Yhtiön kannattaa ottaa tällaiset kehitysideat tosissaan jo turvallisuuden kannalta. Jos joku kaatuu portaissa siksi, ettei saanut tukea, hallitus on ollut tietoinen ongelmasta ja yhtiö voi joutua vastuuseen”, Furuhjelm sanoo.

Suojelluissa taloissa myös viranomaisilla saattaa olla mielipide siitä, millaisia porrashuoneeseen asennettavat käsijohteet saavat olla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!