Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viisi ulkomaista suunnittelijaa kertoo, miten sisustaisi Suomi-kodit toisin

HS pyysi Suomeen eri puolilta maailmaa tulleita sisustuksen ammattilaista kertomaan, miten he muuttaisivat suomalaisia koteja

Koti
 
Helsingin Sanomat
iStock
Tässä amerikkalaisessa ruokailuhuoneessa on tilaa, kuten Yhdysvalloista kotoisin oleva kalustemuotoilija Julie Tolvanen toivoisi.
Tässä amerikkalaisessa ruokailuhuoneessa on tilaa, kuten Yhdysvalloista kotoisin oleva kalustemuotoilija Julie Tolvanen toivoisi. Kuva: iStock
1 Lisää huumoria
Jaime de Vizcaya
Jaime de Vizcaya

Meksikolaissyntyinen Jaime de Vizcaya lisäisi suomalaisten kotien sisustukseen yllätyksellisyyttä ja huumoria. ”Vähän samaan tapaan kuin pelle ponnahtaa esille laatikosta. Se on jotain odottamatonta ja saa nauramaan.”

Vizcayan mukaan sisustus saa myös herättää ajatuksia. Esimerkiksi kierrätysmateriaaleista tehty huonekalu voi muistuttaa ympäristöongelmista ja samalla kannustaa elämään entistä ekologisemmin.

Omassa suunnittelutyössään Vizcaya yhdistää yllätyksellisen huumorin ja kierrättämisen.

Vizcaya tuli Suomeen Meksikosta 16 vuotta sitten opiskelemaan teollista muotoilua Taideteolliseen korkeakouluun. Mies on suunnitellut muun muassa Aarikalle ja Ikealle. Hän työskentelee kiinalaissyntyisen vaimonsa kanssa pariskunnan yhteisessä 2. Elämä Design -yrityksessä, joka suunnittelee muun muassa koruja ja kodin pienesineitä kierrätysmateriaaleista.

2 Suomalaisuus näkyviin
Pablo Riquelme
Pablo Riquelme

Pablo Riquelme Chilestä korostaisi kotien sisustuksessa nykyistä enemmän suomalaisia perinteitä.

”Toisin lisää puuta sisustukseen ja nostaisin esiin myös perinteisiä suomalaisia tekstiilejä, kuten ryijyjä ja mattoja. Niistä saisi myös väriä sisustukseen.”

Riquelmen mukaan chileläisissä kodeissa oma etninen tausta näkyy enemmän kuin suomalaisissa. ”Perinteestä ammentavat esineet muistuttavat menneisyydestä.”

Riquelme tuli Suomeen Chilestä 1990-luvulla. Ensin hän opiskeli vaihto-oppilaana lukiossa Myrskylässä ja toisella kerralla puusepäksi Joensuussa. Sen jälkeen hän pyrki ja pääsi Taideteolliseen korkeakouluun. Nyt hän työskentelee kaupunkimuotoilijana Toimiva kaupunki -hankkeessa pääkaupunkiseudulla.

3 Eteinen erilleen

Miwa Ishizuka
Miwa Ishizuka

Japanilaistaustainen Miwa Ishizuka kertoo pitävänsä suomalaisten tavasta sisustaa. Häntä häiritsee kuitenkin yksi asia: eteinen ei yleensä erotu tarpeeksi muusta kodista.

”Japanissa eteinen on yleensä 10–30 senttiä matalammalla kuin muu huoneisto, mikä korostaa eteistä erillisenä tilana. Suomessa tuntuu usein, että kenkien tomu leviää avoimesta eteisestä muualle kotiin.”

Eteisen erillisyyttä voisi Ishizukan mielestä korostaa myös toisenlaisella lattiamateriaalilla tai väliovella.

Ishizuka opiskeli Lahden ammattikorkeakoulun Muotoilu- ja taideinstituutissa kalustemuotoilijaksi.

4 Muutakin kuin valkoista

Valeria Gryada
Valeria Gryada

Venäläinen sisustusarkkitehti Valeria Gryada maalaisi seiniä muullakin kuin valkoisella. Mallia voisi ottaa vaikkapa hänen entisen kotikaupunkinsa Pietarin värimaailmasta.

”Pietarissa talot on usein maalattu ulkoa pastellisävyillä, keltaisella tai sinisellä. Samoja värejä käytetään myös sisätiloissa. Pietarissa valo-olosuhteet ovat suunnilleen samat kuin Suomessakin, joten pastellisävyt sopisivat tännekin.”

Yhdessä huoneessa voisi myös käyttää useita värejä. Seiniin yhtä, verhoihin toista, huonekaluihin kolmatta ja mattoihin neljättä väriä.

Myös Gryada on opiskellut Taideteollisessa korkeakoulussa. Sisustusarkkitehdiksi valmistunut nainen työskentelee Aalto yliopistossa suunnittelijana. Hän kehittelee opiskelijoille uudenlaisia oppimisympäristöjä.

5 Tilaa ruokailla

Julie Tolvanen
Julie Tolvanen

Julie Tolvanen toisi Yhdysvalloista suomalaisten kotien sisustukseen ainoastaan avarammat ruokailutilat ja suuremmat ruokapöydät.

”Ulkona syöminen on kallista. Ehkä ihmiset kutsuisivat enemmän toisiaan luokseen syömään ja kyläilemään, jos ruokapöydät ja ruokailutilat olisivat tilavampia kuin nyt. Ruokapöytä on usein pieni ja keittiöön ahdettu.”

Kalustemuotoilija on naimisissa suomalaisen kollegansa Mika Tolvasen kanssa. Pariskunnalla on yhteinen Studio Tolvanen -suunnittelutoimisto. Julie Tolvanen tuli vuonna 2009 Suomeen Yhdysvalloista opiskelemaan muotoilua Taideteolliseen korkeakoulussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!