Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kylpyhuoneessasi saattaa muhia bakteeripesä – näin puhdistat lattiakaivon, lavuaarin hajulukon ja laattojen saumat

Lattiakaivo tulisi pestä 2–4 kertaa vuodessa. Hommaan menee näillä ohjeilla muutama minuutti.

Koti
 
Jos kylpyhuoneessa haisee, altaan hajulukko voi olla tukossa
Jos kylpyhuoneessa haisee, altaan hajulukko voi olla tukossa
Kylpyhuoneen pesualtaan hajulukko tukkeutuu helposti hiuksista ja muista karvoista. Silloin lavuaari ei vedä ja kylpyhuoneessa haisee pahalle. LVI-Krokettin työnjohtaja Jari Pyykölä näyttää, miten hajulukko irrotetaan ja puhdistetaan. Toimittaja: Sami Takala.

1. Lattiakaivo on suositeltavaa pestä vähintään kaksi kertaa vuodessa, tarvittaessa useammin. Esimerkiksi nelihenkisessä perheessä lattiakaivo kannattaa pestä 3–4 kertaa vuodessa. Koko hommaan menee muutama minuutti.

Jos lattiakaivoa ei puhdista säännöllisesti, se alkaa haista, tukkeutuu ja johtaa pahimmillaan vesivahinkoon. Pahasti tukkeutunutta lattiakaivoa ei kannata avata itse, vaan paikalle on hyvä pyytää huoltomies.

Tee näin: Käytä kumihanskoja. Avaa lattiakaivon kansi käyttämällä apuna ruuvimeisseliä. Huuhtele kaivo kuumalla vedellä. Poista irtohiukset ja muut roskat talouspaperilla.

Irrota kaivon irtonaiset osat. Harjaa ne puhtaaksi yleispuhdistusaineella ja vaikkapa vanhalla tiskikaivoharjalla. Huuhtele kaivo lopuksi kuumalla vedellä ja aseta osat takaisin.

Desinfioivia aineita, kuten kloriittia, ei kannata käyttää. Kloori höyrystyy kuumassa vedessä ja voi aiheuttaa terveyshaittoja.

Vinkki: Lattiakaivon kannen alle voi asettaa suodattimen, joka vaihdetaan kuukauden välein. Kahden kolmen suodattimen pakkaus maksaa alle viisi euroa. Irtohiukset kannattaa kerätä lattiakaivon ritilän päältä jokaisen suihkukerran jälkeen.

2. Käsienpesualtaan hajulukko tukkeutuu helposti hiuksista ja muista karvoista.

Hajulukko on altaan alla oleva putkiston mutka, jossa on muutama desilitra vettä. Se estää pahanhajuisten viemärikaasujen ja bakteerien leviämisen kylpyhuoneeseen.

Kimmo Räisänen
Kun hajulukko on puhdistettu, osat ja tiivisteet pitää laittaa huolellisesti paikoilleen.
Kun hajulukko on puhdistettu, osat ja tiivisteet pitää laittaa huolellisesti paikoilleen.

Hajulukko kaipaa puhdistusta, jos viemäri haisee eikä lavuaari vedä kunnolla. Helpoin ja edullisin, putkimiesten suosittelema tapa puhdistaa hajulukko on viemäripumppu eli niin sanottu tulisuudelma tai karhupumppu. Sellaisen saa rautakaupasta alle vitosella.

Tee näin: Aseta viemäripumppu lavuaarin pohjaventtiilin päälle. Laske altaaseen kuumaa vettä ja tuki yläreunan ilmanottoaukko rätillä. Kun pumppaat, hajulukossa oleva töhnä nousee lavuaariin, ja viemäri alkaa vetää normaalisti.

Kaupoista saatavista viemärinavausaineista voi olla apua pieneen tukokseen.

Kimmo Räisänen
Työnjohtaja Jari Pyykölä pesee vesilukon puhdistuksen yhteydessä myös pesualtaan putken.
Työnjohtaja Jari Pyykölä pesee vesilukon puhdistuksen yhteydessä myös pesualtaan putken.

Hajulukon voi myös avata. Sen saa auki esimerkiksi siirtopihdeillä kiertämällä putkessa olevia kiristysrenkaita. Lavuaarin alle kannattaa panna ämpäri, ettei lika valu lattialle.

Irrotetut putket ja hajulukko puhdistetaan pesuaineella ja vanhalla pullo- tai tiskiharjalla. Ennen putkien ja hajulukon takaisin asennusta pitää varmistaa, että putken tiivisteet ovat kunnossa. Jos olet epävarma, pyydä ammattilainen paikalle.

Kimmo Räisänen
Hiussieppari ehkäisee käsienpesualtaan tukkeutumista.
Hiussieppari ehkäisee käsienpesualtaan tukkeutumista.

Vinkki: Hiussieppari ehkäisee hajulukon tukkeutumista. Se soveltuu vain perinteiseen lavuaariin, jonka pohjalla on reikäventtiili. Kahden hiussiepparin pakkaus maksaa noin viisi euroa.

Hiussieppari on hyvä vaihtaa kerran kuussa. Sen harjaksiin tarttunut lika saadaan pois eikä hajulukko tukkeudu niin helposti.

3. Laattalattian saumoihin ja silikonitiivisteisiin kertyy helposti likaa. Niiden puhdistamiseen voi käyttää saumaharjaa, jollaisen saa kaupasta alle kympillä. Jos lika on tiukassa, puhdistus vaatii höyrypuhdistinta tai lisää mekaanista harjausta.

Kompakti höyrypuhdistin maksaa alle sata euroa. Esimerkiksi Kärcher Center myös vuokraa höyrypuhdistimia 35 eurolla päivä. Pitkä vuokrausaika tulee kalliiksi. Siksi kannattaa miettiä, hankkisiko laitteen yhteisomistukseen vaikka naapureiden kesken.

Tee näin: Kostuta saumaharja vedellä ja puhdistusaineella. Harjaa saumoja reilusti edestakaisella liikkeellä. Käytön jälkeen huuhtele lattia ja harja vedellä. Kuivaa ne.

Jos lika ei irtoa, kokeile höyrypuhdistinta. Tiedot oikeasta vesimäärästä ja höyrystymisajasta saa käyttöohjeista.

Puhdista saumoja höyryllä ja höyrypuhdistimen harjaksilla. Ole varovainen, sillä höyry on tulikuumaa ja tulee ulos kovalla paineella.

Höyryllä voi pestä myös lattiat ja seinät, kun vaihtaa laitteeseen toisen työvälineen.

Vinkki: Pese saumat riittävän usein eli muutaman kerran vuodessa. Näin lika ei ehdi pinttyä. Kuivaa lattia ja seinät aina suihkun jälkeen lastalla tai liinalla.

4. Kalkkisaostumat laatan pinnassa ja hanoissa saattavat jämähtää, jos niitä ei puhdista ajoissa. Vanhalla hammasharjalla pääsee ahtaisiin paikkoihin, kuten hanan ja lavuaarin väliin.

Kaupasta saa alle kymmenellä eurolla jynssärin, joka auttaa pienten kolojen puhdistuksessa. Myös höyrypuhdistin toimii kalkkikertymien poistossa.

Vinkki: Kalkinpoistoon kannattaa valita hapan pesuaine, jonka ph-arvo on alle kuusi. Noudata aina pesuaineen käyttöohjeita.

Asiantuntijoina Marttaliiton kehittämispäällikkö Teija Jerkku ja LVI-Krokettin työnjohtaja Jari Pyykölä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!