Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Suomalaisessa kodissa ei tee mieli nauraa kovaan ääneen” – ulkomaalaiset suunnittelijat arvioivat suomalaista sisustusta

Suomeen muuttaneiden suunnittelijoiden silmissä suomalaiset kodit ovat toistensa kopioita, mutta sotkuisinakin kauniita.

Koti
 
Anu Vallinkoski
Patrik Rastenberger
Martoille ja Suomen Käsityön ystäville suunnitellun Retki-ryijyn innoittajina olivat luonto ja sen antimet, kuten herkkutatti, pihlaja ja mustikka. Ryijyn suunnittelivat Dog Designin Ilona Ilottu, Petri Salmela ja Eeva Sivula. Valmis ryijy maksaa 2990 euroa ja tarvikepaketti teko-ohjeineen 560–750 euroa, Kasityonystavat.fi.
Martoille ja Suomen Käsityön ystäville suunnitellun Retki-ryijyn innoittajina olivat luonto ja sen antimet, kuten herkkutatti, pihlaja ja mustikka. Ryijyn suunnittelivat Dog Designin Ilona Ilottu, Petri Salmela ja Eeva Sivula. Valmis ryijy maksaa 2990 euroa ja tarvikepaketti teko-ohjeineen 560–750 euroa, Kasityonystavat.fi. Kuva: Patrik Rastenberger

Kuin temppeliin tai kirkkoon astuisi.

”Ei tee mieli nauraa kovaan ääneen, vaan olla ihan hiljaa”, kuvailee muotoilija Jaime de Vizcaya suomalaiskotien sisustusta. Meksikolainen on asunut Suomessa 16 vuotta.

De Vizcayan mielestä suomalaisten kodit ovat todellisia rentoutumisen ja levon paikkoja. Aivan toista maata kuin kirkkaita värejä ja tavaraa pursuilevat meksikolaiset asunnot.

Tuoli ja huopa Meksikosta.
Tuoli ja huopa Meksikosta.

HS:n Koti-liite kysyi Vizcayan lisäksi viideltä muulta ulkomaalaissyntyiseltä Suomeen asettuneelta sisustuksen ammattilaiselta, mitä he ajattelevat suomalaisten kodeista ja millaisia sisustajia me heidän mielestään olemme.

Lähestulkoon kaikki suunnittelijat kertoivat, että synnyinmaidensa asuntoihin verrattuna suomalaiskodit ovat yksinkertaisia ja käytännöllisiä. Moni mainitsi myös, että ne on hyvällä maulla ja designilla sisustettu.

”Myös arkiset esineet ovat hienoa designia. Lähes jokaisessa kodissa on Iittalaa, Artekia, Arabiaa tai Marimekkoa, mikä on poikkeuksellista”, ihastelee sisustussuunnittelija Pablo Riquelme, joka on kotoisin Chilestä.

Yoneo Kawabe
Naoto Fukasawan Hiroshima-pöytä on tammea. Maruni 2008.
Naoto Fukasawan Hiroshima-pöytä on tammea. Maruni 2008.

Japanilainen kalustemuotoilija Miwa Ishizuka puolestaan ihmettelee sitä, miten suomalaiset kodit näyttävät hyviltä, vaikka olisivatkin vähän sotkuisia.

”Ehkä se johtuu siitä, että teillä ei juuri ole ylimääräisiä tavaroita esillä”, miettii Ishizuka.

Hyvän maun ja pelkistyksen kääntöpuolena on, että kodit ovat toistensa kaltaisia. Valkoiset seinät, yksinkertaiset muodot ja puiset lattiat toistuvat asunnosta toiseen.

”Kaikkialla on sitä samaa. Tyylikästä, mutta persoonatonta”, sanoo sisustusarkkitehti Valeria Gryada. Hän on kotoisin Venäjältä.

Suomalaiset ovat sisustajina varovaisia ja harkitsevia, Gryada arvioi. Kun suomalainen aikoo ostaa uuden nojatuolin, hän miettii pitkään ja tutkii valikoimaa hartaasti. Hän etsii haaveidensa tuolia loppuiäkseen – aivan kuin sitä oikeaa puolisoa.

Gryadaa on hämmästyttänyt myös se, miksi suomalaiset ovat niin innostuneita käytetyistä huonekaluista.

Itänaapurissa sisustuksesta kiinnostuneet eivät kolua kirpputoreja ja kierrätyskeskuksia. Perintöhuonekalutkaan eivät kelpaa, elleivät ne ole antiikkia tai kallista designia.

”Suomessa kirpputoreilla käyminen on harrastus, ja ihmiset ovat ylpeitä ja onnellisia jonkun toisen vanhoista huonekaluista ja esineistä. Tällaista en ole ennen nähnyt”, hän kummastelee.

Riquelme taas pitää suomalaisten tavasta yhdistää maaseudun perinteitä moderniin sisustukseen.

”Räsymatot ovat minusta hienoja. Niitä näkee etenkin pohjoisempana. Kodissa voi olla muuten kliininen skandinaavinen sisustus, mutta lattialla on räsymatto. Kombinaatio on hieno ja kertoo suomalaisesta sielunmaisemasta”, Riquelme sanoo.

Suomalaiset ovat tee se itse -henkisiä sisustajia, tuumii Yhdysvalloista Suomeen muuttanut kalustemuotoilija Julie Tolvanen. Suomalaiset nikkaroivat, tuunaavat ja tekevät käsitöitä. Harva pestaa sisustussuunnittelijaa. Itse tekeminen luo koteihin lämmintä tunnelmaa.

Yksi suomalaisen kodin soppi on Tolvasen mielestä ylitse muiden.

”Pidän erityisesti saunoista. Huone, joka on tehty kokonaan puusta – siinä on jotain kovin lohdullista.”

Paolo Negri / MVphotos
Japanissa eteinen erotetaan usein muusta huoneistosta.
Japanissa eteinen erotetaan usein muusta huoneistosta.
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!