Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rakennusten lyhennetty elinkaari tulee kalliiksi – laskun maksaa omistaja

Suomessa puretaan nyt viime vuosikymmenien rakennuksia vaikka osasta niistä saataisiin edullisesti loft-asuntoja

Koti
 
Harri Hautajärvi
Kirjoittaja on arkkitehti ja tekniikan tohtori.

Toukokuussa kauhakuormaajat repivät hajalle 14-vuotiaan ABC-aseman Kuopiossa. S-ryhmän mukaan korjaaminen olisi tullut liian kalliiksi. Toimintatapa on kuin Kiinasta, jossa on tavallista murskata lähes uusiakin taloja.

Suomessa puretaan nyt viime vuosikymmenien rakennuksia, etenkin toimistotaloja. Osasta niistä saataisiin edullisesti loft-asuntoja hyödyntämällä betonirunko ja uusimalla julkisivut. Vaikka laki ja direktiivit velvoittavat kiertotalouteen, lähdetään rakentamisessa yhä mieluiten liikkeelle tyhjältä tontilta.

Kertakäyttöisyys alkoi levitä ympäri maailmaa 1960-luvulta lähtien. Länsimaissa insinöörit pantiin kehittämään tuotteille lyhennetty käyttöikä. Kun hyödykkeistä tehdään nopeasti hajoavia, saadaan tilalle myytyä uusia.

Ensimmäisten betonielementtitalojen suunniteltu kestoikä oli vain noin 25 vuotta. Nyt useimmat talot tehdään kestämään noin 50 vuotta, mikä sekin on turhan lyhyt aika.

Rakennusalalla ja kiinteistösijoittamisessakin puhutaan nyt päästöjen vähentämisestä ja kestävästä rakentamisesta, mutta näillä käsitteillä tarkoitetaan milloin mitäkin. Toisinaan on kyse vain markkinoinnista.

Pitkän elinkaaren sijaan rakennuttamisessa keskitytään nopeaan ja edulliseen rakentamiseen. Tulevilla rakennusmääräyksillä puolestaan tavoitellaan niin suurta energiansäästöä, että käytännössä johdatetaan tekemään paksusti eristettyjä ja monikerroksisia, kosteudelle yliherkkiä seinärakenteita. Kun rakennukset kestävät lyhyen aikaa, tuhlataan luonnonvaroja ja ilmaston lämpeneminen kiihtyy.

Kiinnostus aidosti kestäviin taloihin on lisääntymässä. Keski-Eurooppaan on rakennettu lujia täystiilisiä ja -puisia kerrostaloja, joissa on painovoimainen ilmanvaihto. Suomeen on tehty muutamia omakotitaloja, joissa rakennuttaja on halunnut itselleen luonnonmukaisen, terveellisen ja pitkäikäisen kodin.

S-ryhmä rakensi aikoinaan arkkitehtuuriltaan ja kestävyydeltään ensiluokkaisia rakennuksia. Laaturakentaminen oli osa osuustoimintahenkeä ja yhteisen hyvän tavoittelua. Viime vuosikymmeninä konserni on pystyttänyt halpoja halleja ja tusinatavernoja ja hävittänyt komeita kivitalojaan.

Voisiko S-ryhmä palata rakentamisessa arvokkaille juurilleen? Suomalainen rakentaminen tarvitsisi taas mallikkaita esimerkkejä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!