Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voiko lukkoremontin kustannukset jakaa tasan?

Putkiremontin yhteydessä tehtävässä lukitusuudistuksessa kustannukset voidaan jakaa tasan osakkaiden kesken

Koti
 
Helsingin Sanomat
Mostphotos
Jos taloyhtiön lukot ovat todella vanhat tai mekaanisesti huonokuntoiset, lukkojen sarjoitus ei riitä, vaan koko järjestelmä on uusittava.
Jos taloyhtiön lukot ovat todella vanhat tai mekaanisesti huonokuntoiset, lukkojen sarjoitus ei riitä, vaan koko järjestelmä on uusittava. Kuva: Mostphotos

Taloyhtiössämme alkaa putkiremontti. Samalla on herännyt kysymys lukituksen uusimisesta. Voidaanko huoneistojen lukkojen uusiminen tehdä tasajakoperiaatteella ja yhteisten tilojen lukkojen uusiminen omana urakkanaan, joka maksetaan vastikerahoituksella?

 

Kyllä, osakkaat voivat päättää jakaa huoneistojen lukkojen kustannukset tasan, sanoo Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jaana Sallmén.

Muiden tilojen lukkojen kustannukset jakautuvat puolestaan yhtiöjärjestyksen määrittämän vastikeperusteen mukaisesti.

Tasajakoperiaate kuitenkin edellyttää, että jokaisella huoneistolla on sama määrä lukollisia ovia.

Osakkaat päättävät yhtiöjärjestyksestä poikkeavasta kustannustenjaosta yhtiökokouksessa kahden kolmasosan enemmistöllä.

Sallménin mukaan yleisten tilojen lukkojen uusimiseen ei välttämättä tarvita erillistä urakkaa, jos huoneistojen ja yhteisten tilojen lukkojen osuudet on eritelty selkeästi.

Mihin voi valittaa isännöitsijän toimista? 

Isännöitsijä ei hallituksen esityksestä huolimatta tehnyt ajoissa julkisivuremontin korkotukianomuksia Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselle. Myöhässä lähetetyt hakemukset on hylätty. Mitä taloyhtiö voi tehdä? Onko olemassa jokin taho, joka valvoo isännöitsijöiden virheitä?

Kun hallitus on päättänyt, että taloyhtiö hakee korkotukea johonkin hankkeeseen ja tuki jää saamatta isännöitsijän toiminnan takia, isännöitsijä voi joutua vahingonkorvausvastuuseen, sanoo asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanervan lakimies Marina Furuhjelm.

Isännöitsijä pääsee pälkähästä, jos hänellä on pätevä syy siihen, miksi hän on jättänyt korkotukihakemukset tekemättä. Vahingonkorvausvastuuta ei ole myöskään silloin, jos taloyhtiö ei ole kärsinyt vahinkoa.

”Vaikka isännöitsijän toiminta olisi ollut virheellistä, eri asia on, onko siitä aiheutunut yhtiölle vahinkoa. Vahinko voisi olla esimerkiksi yhtiölle aiheutuneet ylimääräiset rahoituskustannukset tai lisääntyneet korkokulut”, Furuhjelm sanoo.

Asia tulee käsitellä yhtiökokouksessa, jossa päätetään vastuuvapauden myöntämisestä isännöitsijälle tai sen epäämisestä. Isännöitsijän toiminnasta voi kannella myös Isännöintiliittoon, jos isännöintiyritys kuuluu liittoon.

Millaista toimintaa kerhohuoneessa voi järjestää? 

Korttelissamme on usean taloyhtiön yhteinen kerhohuone. Nyt esiin on noussut kysymys, voiko kerhohuoneeseen tilata ulkopuolisen ohjaajan vetämään harrastustoimintaa asukkaille. Liikunnanohjaaja laskuttaisi osallistuvia asukkaita, ja kiinnostusta yhteiseen harrastamiseen on. Onko ilmaisen harrastustilan tarjoamiselle esteitä?

 

Kerhohuoneen omistaja päättää tilan käytöstä ja voi tarjota sen jumppatunnin vetäjälle, sanoo Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jaana Sallmén.

Jos kerhotilan jakaa useampi taloyhtiö, omistajayhtiön pitää varmistaa, etteivät jumppatunnit rajoita muiden taloyhtiöiden asukkaiden oikeutta käyttää tilaa.

Halutessaan omistajataloyhtiö voi sopia liikunnanohjaajan kanssa kohtuullisesta tilavuokrasta, mutta pakollista se ei ole.

Taloyhtiön kannalta verotuksellisia esteitä satunnaisen jumppatunnin järjestämiselle kerhohuoneessa ei Sallménin mukaan ole. Hän muistuttaa, että kerhohuoneen toiminnan pitää kuitenkin pysyä käyttötarkoituksen rajoissa.

”Jos tilan käyttötarkoituksena on kerhohuone, pari kertaa viikossa järjestettävä jumppa jopa pientä maksua vastaan ei vielä tee kerhohuoneesta liikuntakeskusta eli liiketilaa.”

Samalla tavalla kerhohuoneessa voi leipoa pullaa ja keittää kahvia tai järjestää myyjäisiä, mutta yritystoimintaa siellä ei voi harjoittaa, Sallmén sanoo.

Käyttötarkoituksen vastaista ei hänen mukaansa ole myöskään esimerkiksi soutulaitteen tai muun kuntosalilaitteen hankkiminen kerhohuoneelle asukkaiden käyttöön.

Lähetä kysymyksiä, asiantuntijat vastaavat 

Kysy asumisesta -palstalla asiantuntijat vastaavat lukijoiden lähettämiin kysymyksiin. Kysymyksiä voi lähettää sähköpostitse osoitteella hs.koti@hs.fi.

Jenniina Nummela
Tässä kerhotilassa jumpataan.
Tässä kerhotilassa jumpataan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!