Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kysely: Yli puolet yksityisistä vuokranantajista ei korota vuokria vuosittain

Koti
 

Yksityisiin vuokranantajiin kohdistuvat kustannukset ovat nousseet viime vuosina, mutta vuokranantajat eivät ole siirtäneet kustannusten nousua vuokrankorotuksiin, ilmenee Suomen Vuokranantajien tekemästä kyselystä.

Kyselyn mukaan 55 prosenttia yksityisistä vuokranantajista ei korota vuokraa vuosittain. Yli puolet vuokranantajista ei myöskään tee tasokorotuksia vuokriin.

”Markkinatilanne on tällä hetkellä sellainen, että hyvä vuokralainen nousee tärkeämmäksi kuin vuokrankorotukset. Hyvistä vuokralaisista kannattaa nyt pitää kiinni, koska hyvän ja maksuhaluisen vuokralaisen löytäminen ei ole itsestään selvää”, Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva sanoo.

Suuret vuokranantajat ovat nostaneet kuluneen vuoden aikana vuokria yksityisiä vuokranantajia enemmän. Yksityiset vuokranantajat toimivat puskurina kustannusten nousun ja vuokralaisen välissä.

Vaikka vuokrasopimuksessa on vuokrankorotuspykälä, saatetaan korotus silti jättää tekemättä.

”Näyttää siltä, että vuokraa korotetaan vain vuokrasopimuksen uusimisen yhteydessä tai vuokralaisen vaihtuessa. Yleislinjana olisi kuitenkin hyvä olla, että vuokralaisen kanssa sovitaan yhdessä maltillisista vuosittaisista korotuksista, jotta yllätyksiä ei tule kummallekaan osapuolelle”, Koro-Kanerva sanoo.

Vuokranantajalla on kuluja asunnosta, koska hän maksaa yhtiövastikkeen, verot ja asunnon korjaukset.

”Kuluja tulee myös, jos vuokralainen vaihtuu. Tyhjistä kuukausista tulee vuokranantajalle tappiota.”

Pitkään jatkunut taantuma ei ole Mia Koro-Kanervan mukaan näkynyt vuokrarästien erityisenä kasvuna.

”Työttömäksi jääminen voi tuoda vaikeuksia vuokranmaksuun. Silloin on mahdollista neuvotella vuokranantajan kanssa, voisiko vuokranmaksua esimerkiksi jaksottaa.”

Vuokrarästejä enemmän huono taloustilanne näkyy Mia Koro-Kanervan mukaan luottotietohäiriöiden määrän kasvuna.

”Lainsäädäntö mahdollistaa kolmen kuukauden vakuuden pyytämisen, mutta yleensä vakuudet ovat yhden tai kahden kuukauden vuokran suuruisia, koska vuokralaisilla ei ole varaa kolmen kuukauden vakuuteen.”

Vuokranantaja voi tarkastaa tulevan vuokralaisen luottotiedot nettipalveluiden kautta.

Suomen Vuokranantajien tekemään kyselyyn vastasi noin tuhat vuokranantajaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!