Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aina töissä kotona – maitotilalliset, terapeutti ja verkkokauppayrittäjä kertovat, miten työ ja vapaa-aika erottuvat toisistaan

Monille siirtymäriitit ovat tärkeitä silloin, kun työmatka on lyhyt: kotoa navetalle tai makuuhuoneesta keittiöön

Koti
 
Anna Malk
Maitotilallisilla on vain muutama harppaus aamukahvilta navettaan
Maitotilallisilla on vain muutama harppaus aamukahvilta navettaan
Pauliina Pakkasmaa päätti jo 25-vuotiaana jatkaa sukunsa maitotilaa Lohjalla. Aviomies Mikael Tammirinne tuli mukaan maatalousyrittäjäksi kymmenen vuotta sitten. Pariskunta esittelee kotitilansa eli työpaikkansa.
Fakta

Näin erotat työn ja vapaa-ajan

 Valitse työtila oikein: työhuone on yleensä parempi kuin sohvannurkka.

 Hallitse ajankäyttösi: päätä milloin aloitat, milloin lopetat ja milloin olet tavoitettavissa. Pidä päivän tavoitteet realistisina.

 Irrottaudu ja palaudu: kun lopetat työt, korjaa työvälineet pois silmistä ja siirry pois työpisteeltä. Käy harrastamassa kodin ulkopuolella.

 Kehitä toimintatapojasi: kokeile erilaisia keinoja, niin löydät itsellesi sopivimmat. Tasapainosta kertoo se, että työpäivän päätteeksi voit jättää työt odottamaan seuraavaa päivää.

Vinkit antoi Työterveyslaitoksen työpsykologi Tiina Koivisto

Kodin ja työpaikan erottaa toisistaan korkea kuusiaita. Pauliina Pakkasmaalla ja Mikael Tammirinteellä on maitotila Lohjalla.

Kuistin lattialla on kahdet turvakärkiset kumisaappaat ja vessan seinällä kuvia traktoreista. Keittiön laverin yläpuolelle on kehystetty kunniakirjoja ja kuvia palkintolehmistä. Vaikka ulko-ovella ei tuoksuisi navetta tai ikkunasta näkyisi pihatolle, voisi arvata, mitä töitä tämän talon asukkaat tekevät.

Maitotilayrittäjät Pauliina Pakkasmaa, 41, ja Mikael Tammirinne, 47, heräävät joka aamu kello 4.54 lypsylle. Seuraavan kerran heidän ajatuksensa irtaantuvat töistä kunnolla vasta illalla. Tammirinne lopettaa työt yhdeksältä, Pakkasmaa kymmeneltä juotettuaan vasikat viimeisen kerran. Jos joku lehmistä on poikimassa, emäntä käy navetassa myös öisin.

Pakkasmaa tietää muunlaisesta työnteosta vain vähän. Hän on ollut vuoden osa-aikatyöntekijänä Essolla ja kolme kuukautta Hesburgerin myyjänä. Muuten hän on elänyt tällä tilalla, joka on hänen lapsuudenkotinsa ja aiemmin mummolansa. 25-vuotiaana Pakkasmaa päätti jatkaa sukunsa maitotilaa.

Tammirinne tuli mukaan kymmenen vuotta sitten. Hänellä oli aiemmin kopioalan yritys, mutta kun emäntä ja lehmät tulivat kuvioihin, kopioala sai jäädä.

Pakkasmaan mielestä parasta kotitilalla työskentelyssä on, että töihin ei tarvitse ”tälläytyä”. Tammirinne pitää eniten siitä, että työmatka navetalle on lyhyt.

Molemmat nauttivat siitä, että he voivat halutessaan järjestää vapaatunteja keskelle päivää, laittautua ja pyörähtää esimerkiksi markkinoilla Salossa.

Raskainta on sitovuus. Pariskunta viettää lomapäiviään usein erikseen, ja äkkilähdöistä heidän on turha edes haaveilla. Seuraavaksi päiväksi suunniteltu kyläreissukin voi peruuntua varttia ennen. ”Käyt viimeisen tarkistuskierroksen navetassa ja huomaat, että lietepumppu on rikki”, Pakkasmaa kuvailee.

”Rasittavaa on myös se, että monen ulkopuolisen on vaikea käsittää, ettemme ole aina tavoitettavissa, vaikka työskentelemmekin kotosalla”, Tammirinne sanoo.

Ville Männikkö
Lohjalainen Pakasen tila tuottaa päivässä tuhat litraa maitoa. Pauliina Pakkasmaa huolehtii, että lypsy sujuu joka lehmällä.
Lohjalainen Pakasen tila tuottaa päivässä tuhat litraa maitoa. Pauliina Pakkasmaa huolehtii, että lypsy sujuu joka lehmällä.

Toisinaan tilalla käy paljon porukkaa: teurasauton kuljettaja, eläinlääkäri, sukulaisia. Joskus pariskunta on kaksikin viikkoa keskenään niin, että he näkevät muita ihmisiä vain ruokakaupassa. Silti he eivät kärsi yksinäisyydestä, mutta uskovat sen vaivaavan monia kollegojaan. ”Naapuriin ei välttämättä ole edes näköyhteyttä.”

Työ- ja vapaa-aika kietoutuvat maatilalla yhteen, mutta tässäkin talossa ne pyritään pitämään osittain erillään.

Ville Männikkö
Pariskunta tekee töitä yhdessä, mutta tavallisesti eri puolilla tilaa.
Pariskunta tekee töitä yhdessä, mutta tavallisesti eri puolilla tilaa.

Kotitalon viertä kasvaa korkea kuusiaita. Sen toisella puolella on koti, toisella pihatto, hiehonavetta, verstas, rehuvarasto ja traktoriralli. ”Kun ollaan maatilarakennusten puolella, ollaan töissä. Kun ollaan talon puolella, ollaan kotona.”

Pakkasmaa kertoo, että kodin puolella aitaa ”pää naksahtaa osittain vapaalle”, vaikka hän ei vaihtaisi edes vaatteita. Pakkasmaa ”rapsuttaa kukkapenkkiä” ulkona, tekee ruokaa tai leipoo sisällä. Joskus hän laittaa paremmat kumisaappaat jalkaan ja menee lähimetsään poimimaan marjoja tai sieniä.

Ville Männikkö
Pauliina Pakkasmaa ja Mikael Tammirinne herävää joka aamu klo 4.54 lypsylle.
Pauliina Pakkasmaa ja Mikael Tammirinne herävää joka aamu klo 4.54 lypsylle.

Kun hän joskus aamuisin ajaa maaseutusihteerin toimistolle tai kokoustamaan farkut jalassa, hän on helpottunut, ettei työmatka ole jokapäiväinen asia: tihkusadetta, ruuhkaa, vastaantulevien autojen häikäisevät valot.

Mieluummin hän kuuntelee navetassa Radio Novaa samalla, kun laittaa lypsyasemaa pesuun työhaalareissa. Ei tarvitse välittää tiedosta, että Kehä Kolmonen tökkii itään päin.

Terapeutin kotona avautuvat pariskunnat

Kirjahylly, kahden istuttava vuodesohva ja kaksi nojatuolia: valkoinen 50-lukulainen asiakkaalle, ruskea kukkakankainen terapeutille itselleen. Vastaanottohuone on omakotitalon kellarissa, ja huoneeseen on oma sisäänkäynti.

Tuomo Kinnunen, 48, tuli seurakuntapapiksi Hämeenlinnaan 18 vuotta sitten. Hän etsi tuolloin perheelleen sopivaa kotia, jossa olisi myös työhuone. Pappi tarvitsi sitä puheiden kirjoittamiseen.

Nyt Kinnunen työskentelee täysipäiväisesti vankilapappina, ja työhuone on psykoterapeutin sivutyötä varten.

Kinnunen on Valviran psykoterapeutti, ja suurin osa tämän hetkisistä asiakkaista on pariskuntia. Vastaanottohuone kotiympäristössä on tietoinen valinta.

Kinnunen uskoo, että koti on ympäristö, joka luo turvallisen ja kiireettömän ilmapiirin, jossa persoona saa näkyä. ”Joku voisi kokea sen kiusallisena, mutta minä koen päinvastoin”, hän sanoo.

Kinnunen pohti tarkkaan paikkaan liittyviä riskejä. Hän jätti pois osoitetietonsa netistä, mutta päätti luottaa naiivisti ihmisiin. ”Jos joku haluaa pahaa toiselle, hän keksii keinot saada käsiinsä tarvittavat tiedot.”

Kotivastaanotto toimii miehen mielestä kiitettävästi. Ammatillisten näkökulmien lisäksi Kinnunen arvostaa sitä, ettei hänen tarvitse vuokrata toimitilaa muualta. Hän säästää sekä aikaa että rahaa.

Vaikka siirtyminen vastaanottohuoneeseen ”virittää tietyn todellisuuden esiin”, Kinnunen hallitsee ammattirooliaan ennen kaikkea mielessään.

”Otan asiakkaiden asioita välillä tietoisesti mieleen, ja sitten otan ne lainausmerkeissä pois sieltä.”

Lastenvaatekirppis pyörii piharakennuksessa

Liisa Petäinen, 32, perusti yrityksen kerrostalokolmion vaatekaappiin vuonna 2012. Työttömäksi jäänyt solubiologi oli haaveillut pitkään lastenvaatekirppiksestä verkossa, ja nyt oli sen aika. Kolmivuotias Saana -tytär oli päivähoidossa.

Kohta kaappi alkoi pursuta vaatteita ja postipaketteja, nyssykät valtasivat komerorivin ja koko huoneen. Kun Petäinen muutti pian miehensä ja lapsensa kanssa rintamamiestaloon, hän valtasi yritykselleen käytävän kellarista.

Hän kävi tuon tuostakin kellarin vetokorihyllyköllä, kyttäsi sähköpostia ja pakkasi vaatteita postituskuoriin keittiön pöydän ääressä.

”En ollut kunnolla kotona enkä kunnolla töissä. Kun pakkasin posteja, stressasin, että pöydälle on jäänyt likaa, joka sotkee vaatteet.”

Tilannetta ei helpottanut se, että Petäinen sai vuoden päästä lapsen ja jatkoi yrittämistä vauva kainalossa.

Vuosi sitten bisnes muutti piharakennukseen, jossa oli aiemmin ollut vuokralaisia. Samaan aikaan nuorempi lapsi aloitti päiväkodin.

Pakkaamiselle on nyt oma pöytä ja vaatteiden kuvaamiselle erillinen alusta. Seinän vierustalla on koreja, laatikoita ja henkaritankoja. Tilaa on parikymmentä neliötä.

”Nyt voin olla rauhassa töissä ja rauhassa kotona. Teen tunnissa saman, mihin meni ennen koko päivä.”

Yrittäjä ei meikkaa työpäivää varten ja lompsii pihan poikki töihin verkkareissa. Hän ikävoi toisinaan työkavereita ja ihmisten ilmoilla olemista. ”Sama vaiva kuin kotiäideillä. Kun mies tulee töistä, minulla on hirveä puheripuli.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!