Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voiko auton lämmittää hallissa polttoaine­käyttöisellä lämmittimellä?

Koti
 
Helsingin Sanomat
Markus Jokela / HS
Autohallissa pitäisi olla tehokas ilmanvaihto.
Autohallissa pitäisi olla tehokas ilmanvaihto. Kuva: Markus Jokela / HS

Uudessa autossani on polttoainekäyttöinen lisälämmitin. Aiemmissa autoissani on ollut sähkökäyttöinen lohkolämmitin. Olen hankkinut sellaisen myös nykyiseen autooni, koska parkkipaikkani on isossa autohallissa, jossa on kymmeniä muitakin autoilijoita.

Onko polttoainekäyttöisten lisälämmittimien käyttö sallittua parkkihalleissa, kun se aiheuttaa päästöjä ilmaan?

Tieliikenne- ja ympäristönsuojelulain mukaan moottorit tai muut laitteet eivät saa aiheuttaa ilman pilaantumista eikä haittaa ympäristölle, sanoo asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanervan lakimies Marina Furuhjelm.

Hänen mukaansa kiinteistön omistaja saa kieltää polttoainekäyttöisen lisälämmittimen käytön, jos autohallin tai -tallin kaltaisessa suljetussa tilassa on laitteen aiheuttamien päästöjen takia tarvetta esimerkiksi tehokkaammalle ilmanvaihdolle.

Furuhjelm vertaa polttoainekäyttöisten lisälämmittimiä autojen turhaan joutokäyntiin, jota on rajoitettu laissa päästöjen takia.

Millainen ilmanvaihto porraskäytävässä tulisi olla? 

Asun puolitoista vuotta sitten valmistuneessa kerrostalossa. Asunnoissa on koneellinen ilmanvaihto, jonka tehoa voi itse säädellä.

Ongelma on, että ruuan hajut tulevat porraskäytävään, joka on ajoittain paitsi tunkkainen myös lämmin. Onko jossain määritelty, millainen ilmanvaihto ja lämpötila porraskäytävässä pitää olla?

Suomen rakentamismääräyskokoelma D2 määrittää rakennusten sisäilmastoa ja ilmanvaihtoa. Sen mukaan porrashuoneiden suositeltava lämpötila on +17 astetta. Lisäksi porrashuoneen ilmanvaihdon tulee olla riittävä.

Tunkkaisuus ja ruuat hajut porraskäytävässä viittaavat siihen, että rakennuksen koneellinen ilmanvaihto ja lämmitys ovat epätasapainossa, sanoo rakennuttamispäällikkö Hemmo Päivärinne Matinkylän Huollosta.

Hänen mukaansa molemmat pitäisi säätää uudelleen koko rakennuksessa.

Porrashuoneeseen tulevat ruuan hajut johtuvat yleensä siitä, että sisääntulokerroksen korvausilmaventtiilit on tukittu, jolloin porrashuoneen koneellinen ilmanvaihto vetää korvausilmaa huoneistoista, Päivärinne sanoo.

Mitä, jos huoltokäynnistä ei ilmoiteta? 

Millaisen rangaistuksen hallitus voi saada, jos taloyhtiö ei noudata ilmoitusvelvollisuuttaan ja yhtiön edustaja tulee ilmoittamatta asuntoon esimerkiksi remonttiasian takia? Oma taloyhtiöni jättää toistuvasti ilmoittamatta vierailuista.

Pääsääntö on, että taloyhtiön pitää pyrkiä sopimaan asukkaan kanssa ajankohdasta, jolloin asunnossa käydään, sanoo lakiasiantuntija Jaana Sallmén Isännöintiliitosta.

Hänen mukaansa yhtiöllä on kuitenkin oikeus tulla asuntoon ilmoittamatta kiireellisissä poikkeustilanteissa, esimerkiksi silloin, kun huoneistossa on tapahtunut äkillinen vesivuoto.

Toinen asunto-osakeyhtiölain sallima poikkeustapaus on tilanne, jossa kaikissa tai useissa asunnoissa pitää tehdä samanaikaisesti asennus- tai huoltotöitä, kuten patterien ilmaus.

”Työn laatu johtaa siihen, että olisi aika mahdotonta sopia kaikkien asukkaiden kanssa erikseen kullekin parhaiten sopivasta ajasta”, Sallmén sanoo.

Hän muistuttaa, että tulisi myös taloyhtiölle ja osakkaille kalliimmaksi, jos esimerkiksi huoltomies joutuisi käymään samassa kiinteistössä moneen eri kertaan.

Sallménin mukaan yhtiö voi hyvissä ajoin ilmoittaa, että toimenpide tehdään tiettynä ajankohtana. Samalla asukkaita voidaan pyytää jättämään turvalukot auki.

Jos kyse ei ole kiireellisestä tilanteesta tai työn laatu ei oikeuta poikkeamaan pääsäännöstä eikä käynnistä ilmoiteta etukäteen, yhtiö toimii vastoin asunto-osakeyhtiölakia.

Silloin kyseeseen voi tulla taloyhtiön vahingonkorvausvastuu, Sallmén sanoo.

Vahingonkorvausvastuun syntyminen edellyttää, että asunnossa käynnin aikana on syntynyt jotakin euroissa laskettavaa vahinkoa.

Korvattavaksi voisi tulla esimerkiksi rikkoutuneita tai likaantuneita esineitä. Mielipahaa tai harmia ei korvata.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!