Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lämpöpatteria ei kannata peittää kotelolla tai huonekalulla

Lämpöpatterin termostaatti voi toimia väärin, jos sen peittää

Koti
 
Päivi Huotari / HS
”Tämän patterilevyn reiät on pieniä, ja termostaattikin on peitetty. En peukuta”, sanoo Sami Seuna Motivasta.
”Tämän patterilevyn reiät on pieniä, ja termostaattikin on peitetty. En peukuta”, sanoo Sami Seuna Motivasta. Kuva: Päivi Huotari / HS

Vanhoissa kerrostaloissa lämpöpatterit saattavat olla kolhuisia ja ruosteisiakin. Siksi jotkut nikkaroivat tai teettävät lämpöpattereiden eteen kotelon tai säleikön.

Kannattaako lämpöpatteria peittää, kotitalouksien energiankäytön asiantuntija Sami Seuna Motivasta?

”Patterien eteen tai päälle ei saisi laittaa mitään, mikä estää lämpimän ilman leviämisen huoneeseen: ei koteloa, kaappia tai sohvaa. Jos haluaa koristekehikon, sen ilma-aukkojen pinta-alan pitäisi suhteellisen suuria. Kehikon pitäisi olla pois otettava.”

Kotelo toimii ikään kuin lämmöneristeenä patterin päällä, sanoo toimitusjohtaja Mikko Juva Pienrakentamisen kehittämiskeskuksesta. Jos kotelo on kovin umpinainen, patteri ei enää lämmitä tehokkaasti ja asunnossa voi tuntua kylmältä.

Etenkään termostaattiventtiiliä ei saisi peittää.

”Jos venttiili jää kotelon sisään, termostaatti katkaisee veden virtauksen patteriin, vaikka huoneen lämpötila olisikin vielä termostaatin säätölämpötilan alapuolella.”

Ongelman voi ratkaista vaihtamalla patteriin termostaatin, jossa lämpötunnistin on johdon päässä ja voidaan asentaa kotelon ulkopuolelle.

”Tällöin patteriventtiilin vaihtokulut jäävät yleensä taloyhtiön osakkaan maksettaviksi. Vaihto voi maksaa olla alle satasesta pariin kolmeen sataan euroon.”

Patterien kotelointi on aika yleistä, Juva kertoo.

”Vesikeskuslämmitetyissä taloissa irrotettavia säleikköjä voi periaatteessa asentaa pattereiden eteen, joskaan se ei ole suotavaa. Säleikön ja patterin väliin ei tarvitse jättää turvaetäisyyttä, koska patterit eivät kuumene niin paljon, että siitä koituisi haittaa.”

Päivi Huotari HS
1930-luvulla rakennetussa kerrostalossa on vesikiertoinen lämmitys. Lämpöpatteri on joskus koteloitu.
1930-luvulla rakennetussa kerrostalossa on vesikiertoinen lämmitys. Lämpöpatteri on joskus koteloitu.

Jos vanhan kerrostalon pattereiden toimivuudessa on ongelmia, termostaattien ja venttiilien uusinnan yhteydessä kannattaisi vaihtaa myös patterit, Motivan Seuna suosittelee. ”Säädettävyys paranee ja energiaa säästyy.”

Seuna on nähnyt vanhoja pattereita, joiden liitoskohdissa on enää mehupillin verran tilaa veden virtaamiselle. ”Metallisakka on tukkinut putket. Epäpuhtauksia voi olla patterin seinissäkin. 50-vuotias patteri on jo iäkäs, koska siihen on normaalioloissa tullut jo sakkaa.”

Seunan mukaan on yleistä, että termostaattien ja patteriventtiilien vaihtoa laiminlyödään. ”Sanoisin, että jo 20 vuotta vanhat termostaatit kaipaavat vaihtoa. Todennäköisesti järjestelmässä on parannettavaa sekä tekniikassa että säädöissä.”

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!