Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvästit hitas-asunnoille? Hintasäännelty asuntokanta vähenee nopeasti Helsingissä

Vanhat hitas-asunnot vapautuvat sääntelystä, ja uusien rakentaminen on hiipunut

Koti
 
Sami Kero HS
Viime vuonna valmistunut hitas-talo Arabianrannassa.
Viime vuonna valmistunut hitas-talo Arabianrannassa. Kuva: Sami Kero HS

Helsingissä on asuttu kalliisti vuosikymmeniä. Pulmaa alettiin ratkoa 1970-luvulla perustamalla uusi järjestelmä, hitas. Kaupungin omistamille vuokratonteille rakennettiin hitas-omistusasuntoja. Ne olivat kovan rahan asuntoja halvempia, sillä kaupunki valvoi myyntihintaa. Myös laatua valvottiin.

Hitas tuli tarpeeseen, koska kovan rahan asunnot karkasivat etenkin lapsiperheiden käsistä.

Nyt hitas-järjestelmä on tullut tienhaaraan. Kolmekymmentä vuotta sitten rakennettuja hitas-asuntoja vapautetaan hintasääntelystä. Sen jälkeen kaupunki ei enää vaikuta asunnon jälleenmyyntihintaan.

Hitas-asuntokanta vähenee nopeasti Helsingissä, sillä uusia taloja rakennetaan paljon vähemmän kuin huippuvuosina.

Helsingin kaupungin asunto-osaston päällikkö Markku Leijo ei silti laittaisi pistettä hitas-asuntojen rakentamiselle.

”Kohtuuhintaisilla omistusasunnoilla on kysyntää. Hitas-asuntojen siivu Helsingin koko uudistustuotannosta on lähes kymmenen prosenttia. Se on hyvä määrä. Helsingin tavoitteena on saada 5 500 uutta asuntoa vuodessa”, kertoo Leijo.

Ensimmäiset hitas-asunnot nousivat Katajanokalle vuonna 1978. Viime vuoden loppuun mennessä hitas-asuntoja oli rakennettu Helsinkiin lähes 23 000. Niistä sääntelystä vapautettuja on noin 5 700. Vapautettuja yhtiöitä on muun muassa Katajanokalla, Länsi-Pasilassa, Malminkartanossa ja Siltamäessä.

Hitas sai alusta asti kritiikkiä. Alkuun ostajat iloitsivat halvoista hinnoista. Mutta kun hitas-asuntoa alettiin myydä, karu totuus selvisi. Vapaarahoitteiset asunnot olivat liian kalliita, eivätkä asunnon vaihtajat löytäneet sopivia hitas-kohteita.

Leijon mukaan hitas-järjestelmän historia osoittaa, kuinka vaikeaa sääntely on markkinataloudessa.

Käänne tapahtui vuonna 2000, kun hitas-työryhmä alkoi miettiä rajoitusten purkamista. Markkinahinnat olivat erkaantuneet kauaksi hitas-hinnoista.

Markku Leijo toimi silloin työryhmän sihteerinä.

”Tulimme siihen tulokseen, että rajoitukset eivät voi olla ikuisia. Sääntelyä alettiin purkaa tuomalla markkinahintakerroin hintaindeksijärjestelmään. Se nosti hitas-hintoja monissa kohteissa niin paljon, että toteutunut kauppahinta jäi alle hitasin enimmäishinnan.”

Pian tämän jälkeen tuli kolmenkymmenen vuoden aikaraja, jonka jälkeen hitas-yhtiö voi hakea vapautusta sääntelystä tai kaupunki voi ilmoittaa vapauttavansa yhtiön sääntelystä.

Hitas-järjestelmää on kritisoitu myös väärinkäytöksistä. Asunnon kytkykauppana on myyty muun muassa sohvakalustoja. Kauppakirjaan merkittiin virallinen hinta, mutta sohvakalustosta saatettiin maksaa pimeästi tuhansia markkoja. Näin varmistettiin asunnon saaminen, jos ostajaehdokkaita oli useita.

Järjestelmää on jonkin verran kierretty hankkimalla hitas-asuntoja sijoitusasunnoiksi ja vuokraamalla niitä eteenpäin.

”Emme voi estää tilannetta, jossa joku ostaa hitas-asunnon ja pistää sen vuokralle. Vain uusia asuntoja kontrolloidaan niin, että niitä ei myydä hitasin ennestään omistavalle ostajalle”, Leijo sanoo.

Hitas-asuntoja rakennettiin runsaasti 1990-luvun puolivälissä, mutta sen jälkeen tuotanto romahti rajusti. Vuonna 1995 valmistui 1 532 hitas-asuntoa, mutta seuraavana vuonna enää 114 asuntoa.

Leijon mukaan asuntotuotanto seuraa talouskehitystä viipeellä. 1990-luvun alussa oli vielä hyvä taloudellinen kausi. Pankit rahoittivat avokätisesti asuntoja. Kun lama iski, asuntotuotanto romahti.

Asuntomarkkinat ylikuumenivat ennen lamaa. Asuntokauppaa rahoitettiin muun muassa valuuttalainoilla, ja lama sulatti neljäkymmentä prosenttia asuntojen hinnoista.

Hitas-asuntojen tuotanto ei ole enää noussut samalla tasolle kuin 1980- ja 1990-luvulla, vaikka rakentaminen on jonkin verran piristynyt.

Hitas-järjestelmän laajentamiseksi on suunniteltu niin sanottua puoli-hitasia. Siinä hintasääntely kohdistuisi vain asunnon ensimmäiseen myyntihintaan, mutta myöhemmin asunnon saisi myydä markkinahintaan. Leijon mukaan tämä malli sopisi alueille, joilla yleinen hintataso on jo nyt kohtuullinen.

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki (vihr.) otti ennen joulua kantaa hitas-tuotantoon. Hänen mukaansa hitas-asuntoja ei ole järkevää rakentaa joka puolelle kaupunkia, mutta niitä voitaisiin rakentaa kalliille ranta-alueille, kuten Kalasatamaan, Verkkosaareen ja Koivusaareen. Silloin alueilla asuisi kaikenlaisia ihmisiä.

Leijo on Sinnemäen kanssa samaa mieltä. Helsinki hahmottelee seuraavaa asuntotuotanto-ohjelmaa taas keväällä.

Hinnat vaihtelevat asuinalueen mukaan.

Asuntoja on nyt rakenteilla Jätkäsaaressa, Kalasatamassa, Kruunuvuorenrannassa, Myllypurossa, Pihlajamäessä, Etelä-Haagassa ja Pukinmäessä.

Rakenteilla olevista yhtiöistä halvin keskineliöhinta on 3 077 ja kallein 5 261 euroa. Kaikkien rakenteilla olevien yhtiöiden keskineliöhinta on 4 200 euroa. Vanhoja hitas-asuntoja saa halvemmallakin.

Yli viiden tuhannen euron neliöhinta voi olla liikaa ensiasunnon ostajalle.

Hitas-markkinoilla ei välttämättä saada pyydettyjä hintoja.

”Ostajien pitäisi olla hereillä oikeasta hinnasta. Oikea markkinahinta voi olla alle hitasin enimmäishinnan. Halvemmalla myymistä ei ole kielletty”, Leijo sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!