Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pyykkäys taloyhtiön pesutuvassa pienentää vesivahingon riskiä

Pesutuvassa isostakin pyykkimäärästä tulee nopeasti puhdasta ammattikoneilla

Koti
 
Ville Männikkö
Hoasin talossa Helsingin Kampissa pyykki pestään ammattikoneilla.
Hoasin talossa Helsingin Kampissa pyykki pestään ammattikoneilla. Kuva: Ville Männikkö
Fakta

Asukkaat maksavat pesutuvan kulut

 Pesutuvan kulut katetaan yleensä kertamaksulla. Yleinen käyttömaksu on 1–6 euroa pesukerralta tai koneelliselta. Joissakin taloissa peritään noin 50 euron vuosimaksu. Lähtökohtana on, ettei taloyhtiö tavoittele maksuilla voittoa.

 Ilmaisia pesutupia on useimmiten uusissa taloissa, joissa pyykinpesukoneita ei ole vielä jouduttu vaihtamaan tai korjaamaan. Tällöin käyttökulut katetaan hoitovastikkeesta saatavilla tuloilla.

 Usein pesutupaa voi käyttää vain etukäteen varatulla vuorolla. Jos asukas ei maksa sovitusti pesutuvan käytöstä, häneltä voidaan kieltää pyykkivuorojen varaus.

 

Lähde: Kristel Pynnönen, Kiinteistöliitto

Kannattaisiko pyykit pestä kotona vai taloyhtiön pesutuvassa?

Pesutuvassa, sanovat Työtehoseuran tutkija Tarja Marjomaa, Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen ja Marttaliiton kehittämispäällikkö Teija Jerkku. Silloin kotona ei tarvitse pelätä vesivahinkoa.

Pesukoneiden aiheuttamat vuotovahingot ovat yleisiä. Suurta tuhoa syntyy etenkin, jos pesukone sijaitsee keittiössä, jossa ei ole lattiakaivoa.

”Vesivahinko tulee kalliiksi niin asukkaalle, osakkaille kuin taloyhtiölle. Kerrostalossa sen kustannukset voivat helposti nousta 10–15 000 euroon”, Pynnönen kertoo.

Taloyhtiön pesutuvan koneet ovat ammattikäyttöön tarkoitettuja, siis tilavia ja tehokkaita. Sama vaatemäärä puhdistuu pesutuvan koneilla nopeammin kuin kotona.

”Kotitalouspesukoneet liitetään kylmään veteen ja niiden pesuohjelmat ovat pitkiä, koska energiansäästösyistä vettä käytetään vähän. Talopesulan koneet taas ottavat usein lämmintä vettä sekoittimen kautta ja ovat siksi nopeita”, Marjomaa kertoo.

Työtehoseuran tutkimuksen mukaan kuuden kilon kirjopyykin pesu 60 asteessa maksaa kotikoneella 0,48 euroa ja pesulakoneella 0,66 euroa. Summa sisältää veden, sähkön ja pesuaineen.

Kotona pyykkäävän täytyy kuitenkin ottaa huomioon myös pesukoneen hankintahinta. Esimerkiksi jos hankkii 500 euron koneen ja käyttää sitä kahdesti viikossa, pesutuvassa saisi pestä pyykkiä viisi vuotta, vaikka taloyhtiö laskuttaisi koneellisesta 1,50 euroa.

”Suosittelen pesutuvan käyttöä etenkin opiskelijoille ja yksin asuville, joilla pyykkiä ei kerry suuria määriä”, Marttaliiton Teija Jerkku sanoo.

Taloyhtiön pyykinkuivaushuonetta kannattaa käyttää vaikka pyykkäisi omalla pesukoneella. Näin pyykinkuivatustelineet eivät vie tilaa, eikä kotiin irtoa pyykistä tekstiilipölyä.

”Pyykin kuivaus myös lisää kodin ilmankosteutta. Lisäksi pyykki kuivuu hitaasti etenkin kylpyhuoneessa, jossa ilma on jo valmiiksi kosteaa”, Marjomaa kertoo.

Taloyhtiön pesutuvassa pyykkäävän täytyy puolestaan pitää mielessä, että samoja pesukoneita käyttävät myös naapurit.

”Etikettiin kuuluu, että pyykit pestään ja pesukone tyhjennetään oman vuoron aikana”, Jerkku muistuttaa.

Taloyhtiön olisi hyvä luoda säännöt pyykkituvan käyttöön ja kiinnittää suomen- ja englanninkieliset versiot pyykkituvan seinälle.

”Säännöissä kannattaisi kertoa, minne edellisen käyttäjän koneeseen jättämät vaatteet voi oman pyykkivuoron alkaessa siirtää”, Marjomaa sanoo.

Jokaisen pyykkärin pitää puhdistaa pesuainelokero sekä ilmoittaa huoltoyhtiölle, jos koneeseen tulee pyykkivuoron aikana vikaa.

Muiden käyttäjien aiheuttamaa harmia kannattaa purkaa keskustelemalla.

”Ongelmat voivat johtua esimerkiksi kielimuurista, joten fiksumpaa kuin huutaa on näyttää itse, miten pesukonetta ja kuivausrumpua käytetään oikein”, Jerkku sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!