Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lumisota voitoksi

Meidän taloyhtiössä ei kerta kaikkiaan saa lumisotaa aikaiseksi

Koti
 
Katri Kallionpää Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimittaja.

Tällä viikolla olen herännyt monena aamuna lumiauran kolinaan.

Olen pukenut äkkiä vaatteet päälle, kaatanut kurkkuuni kupillisen kahvia ja kipittänyt ulos lumilapio kainalossa. Ja kokenut joka kerta pettymyksen: naapurin Eero on jo ehtinyt kolata lumet.

Piharappusilla on sentään ollut ohut lumipeite, jonka olen päässyt putsaamaan. Vaikka rappusia on peräti 104 kappaletta, tehtävä on ollut kevyt, koska toinen naapurini Jerry on jo ehtinyt luoda suurimmat kinokset edellisenä päivänä.

Meidän taloyhtiössä ei kerta kaikkiaan saa lumisotaa aikaiseksi.

Olen lukenut ällistyneenä lehdistä tosi pahoista lumiriidoista. Rikosilmoituksia on tehty joko naapureista, jotka eivät osallistu jonkun mielestä riittävästi lumitöihin, tai viereisestä taloyhtiöstä, jonka lumenluojat ovat työntäneet lumikasat jonkun mielestä väärään paikkaan.

Poliisi on ilmoittanut, että se ei aio puuttua näihin rikosilmoituksiin. Poliisi taitaa olla sitä mieltä, että lumipulmat pitäisi pystyä ratkomaan ihan vain aikuisten kesken.

Kiinteistöliitossakin suomalainen naapurimentaliteetti tunnetaan. ”Kaupunkioloissa ei tahdota juuri edes tuntea naapuriyhtiöiden väkeä”, tietää liiton pääekonomisti Jukka Kero.

Asia voisi olla toisinkin. Esimerkiksi meidän taloyhtiömme kaltaiset pienet rivitalot voisivat hyötyä merkittävästi siitä, jos ne riitelyn sijasta liittoutuisivat keskenään. Samalla alueella sijaitsevat taloyhtiöt voisivat yhdistää voimansa lumitöiden lisäksi isommissakin asioissa. Keron mukaan ne voisivat palkata vaikka yhteisen isännöitsijän tai toteuttaa yhdessä jonkin ison korjaushankkeen, kuten putkiremontin.

Ryhmäkorjaaminen onkin kiinteistöalan uusi trendi, tosin Keron mielestä turhan harvinainen.

”Käytännössä yhteistyön tiellä on valtavan isoja muureja”, Kero tietää.

Lumitulvan voisikin käyttää hyvänä tilaisuutena tutustua naapuriin. Jättäisi sen ensimmäisen lumipallon heittämättä ja rikosilmoituksen tekemättä ja paiskaisi vaihteeksi kättä viereistä katuosuutta kolaavan kanssa.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!