Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun inflaatio söi Tukiaisten asuntolainan

Tauno Tukiainen kertoo miten, perhe sai ensimmäisen asuntolainansa vuonna 1961, vaikka omaa rahaa oli vain leimaveron verran

Koti
 
Helsingin Sanomat
Johannes Wiehn
Johannes ja Kaija Tukiaisen ensimmäisen asuntolainan söi inflaatio.
Johannes ja Kaija Tukiaisen ensimmäisen asuntolainan söi inflaatio. Kuva: Johannes Wiehn

”Otimme ensimmäisen asuntolainamme vuonna 1961 Sypistä ja ostimme Lappeenrannasta kolmion, jossa oli 73 neliötä. Olimme vähävaraisia, joten täytimme aravaasunnon kriteerit. Meillä oli antaa pankille niin hyvät vakuudet, että saimme sadan prosentin lainan, mikä oli siihen aikaan poikkeuksellista.

Rakennusliike ilmoitti asunnoista lehdessä. Kaksi ensimmäistä taloa Asunto-osakeyhtiö Kolmosista oli valmistunut, ja kolmas oli rakenteilla.

Omaa rahaa ei ollut muuta kuin leimaveroon, joka oli muistaakseni 700 markkaa. Asunto maksoi alle 10 000 markkaa, mutta meidän vinkkelistä se oli kallis.

Tein tarkan lyhennysohjelman. Alun perin laskin, että saisimme maksettua lainan pois viidessä vuodessa, mutta sen viisi vuotta olisimme aika puun ja kuoren välissä. Tosin kaikki korot sai vähentää verotuksessa ja inflaatiokin söi lainaa, mikä jälkeenpäin katsottuna oli meille pieni onnenkantamoinen.

Vuonna 1965 sain paikallisesta Hartwallin tehdaslaitoksesta konttoripäällikön paikan. Meillä oli silloin kaksi pientä lasta. Hartwallilta saimme työsuhdeasunnoksi suurehkon omakotitalon yläkerran. Panimme Aravamme vuokralle. Työsuhdeasunnossa asuimme käytännössä ilmaiseksi; niiden verokohtelu oli silloin hyvin edullista. Kirkonmiehilläkin oli valtavan suuria pappiloita.

Sitten vuonna 1969 naapuritalon rouva soitti Kaija-vaimolleni, että nyt oli tullut hyvä rivitalon pätkä myyntiin. Siitä ei oltu vielä julkaistu myynti-ilmoitusta. Lähdin pankinjohtaja Timosen juttusille Syppiin.

Timonen oli ikionnellinen, että juuri minä tulin pyytämään lainaa. Hän ehdotti, että emme ottaisi uutta lainaa vaan asia järjestettäisiin niin, että minä ottaisin yhden kehnon maksajan lainat hoitaakseni. Silloin raha oli tiukassa.

Olimme Timosen kanssa tuttuja. Pyörimme molemmat teollisuuden ja rahamaailman kuvioissa. Sekin vaikutti asiaan, että hoidin työkseni keskisuuren panimon talousasioita.

Arava oli maksettu velattomaksi ja ajattelin, että myisimme sen pois. Pankinjohtaja viisaasti neuvoi, että mitä sitä hötkyilemään. Meidän tehtaallamme oli eräs köyhä perhe. Sovin kaupungin silloisen pormestarin kanssa, että tämä perhe sai vuokrata sen. Panimon kirvesmies sai perheelleen kunnon asunnon.

Rivitaloasunnossamme on 152 neliötä plus autotalli. Puutarhaa on talon edessä ja takana. Saunat ja poreammeet on. Kaksi kilometriä keskustaan ja omasta rannasta pääsee uimaan Saimaalle. Tämähän on yksi kaupungin parhaita paikkoja, mutta ei ollut vielä vuonna 1969.

Maksoimme 96 500 markkaa. Sain tingittyä 5 000 markkaa.

Lainan maksuaika oli alunperin seitsemän vuotta, mutta sanoin Timoselle, ettemme pysty maksamaan siinä ajassa. Pankinjohtaja vaan totesi, että jatketaan sitä sitten.

Maksuaikaa jatkettiin lopulta aika kauan. Kyllä siinä varmaan meni 15 vuotta. Siinä ehti tapahtua paljon muutakin. Olemme vuosien varrella auttaneet lapsiamme asunnon ostamisessa.

Iso asunto oli meille tärkeä. Yleensä kun lapset kasvavat teini-ikäisiksi, he tarvitsevat omat huoneet. Emme eläneet enää agraariyhteiskunnassa silloin. Mutta nyt on jäljellä kaksi vanhusta. Olemme 82-vuotiaita ja meillä on kolme lastenlasta ja kaksi lastenlastenlastakin.

Täytyy vielä kertoa, että hain 1970-luvun lopulla Kansallispankista 15 000 euron lisälainaa ostaakseni tyttärelle kolmion. Menin tutun johtajan juttusille.

Pankinjohtaja sanoi, ettei myönnä lainaa, koska tyttären perheellä ei ole heidän pankissaan talletuksia. Minä ihmettelin, että miten heillä voisikaan olla, kun heillä on velkainen kaksio. Pankinjohtaja ilmoitti, että pääkonttorista oli sanottu, että ei saa antaa yhtään lainaa.

Minulla kuitenkin oli pankissa metsäomaisuutta pakollisena talletuksena. Niinpä menin alakertaan ja irtisanoin sen. Menin Helsingin Osuuspankkiin ja kysyin, että jos tuon teille kuuden kuukauden päästä 200 000 markkaa, saisinko nyt 15 000 markkaa lainaa. Sain lainan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!