Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotimaisten tulppaanien kausi alkoi – suomalaiset ostavat tulppaaneja eniten maailmassa

Koti
 
Emmi Tulokas / Lehtikuva
Kauppapuutarhaliitto kertoi tulppaanien hoidosta ja jakoi ohikulkijoille tulppaaneja perjantaina aamupäivällä Helsingin rautatieasemalla.
Kauppapuutarhaliitto kertoi tulppaanien hoidosta ja jakoi ohikulkijoille tulppaaneja perjantaina aamupäivällä Helsingin rautatieasemalla. Kuva: Emmi Tulokas / Lehtikuva
Fakta

Näin saat tulppaanin säilymään

 Leikkaa varsista pois pari senttiä.

 Laita tulppaanit maljakkoveteen kääreineen noin puoleksi tunniksi, jotta ne pysyvät ryhdissään.

 Ota kääre pois ja asettele kukat maljakkoon, kun ne ovat imeneet vettä.

 Virkisteitä ei tarvita.

Kukkakaupoissa voi nyt ihastella tulppaanien väriloistoa, kun kotimaisten tulppaanien päätuotantokausi on alkanut. Tulppaanikausi jatkuu tammi-helmikuusta pääsiäiseen saakka.

Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkasen mukaan tulppaanisesonkiin vaikuttaa Hollanin sää, koska Suomessa viljeltävien tulpaanien sipulit tulevat Hollannista.

”Sesonki alkoi hiipien joulukuun alussa, hieman normaalia kautta myöhemmin. Jouluksi saatiin joulutulppaaneja, mutta tammi- ja helmikuu ovat huippusesonkia.”

Tänä talvena tulppaaneja on Suomessa tarjolla ennätysmäärä. Kukkia viljellään noin 75 miljoonaa kappaletta. Asukaslukuun suhteutettuna Suomi lukeutuu Ruotsin ja Norjan kanssa maailman kärkikaartiin tulppaanien ostajana. Tammi-helmikuussa tulppaani on ostetuin kukka Suomessa.

”Eniten tulppaaneja myydän helmikuussa ystävänpäivänä, maaliskuussa kansainvälisenä naistenpäivänä ja pääsiäisenä, jonka jälkeen kiinnostus tulppaaniin hiipuu ja tilalle tulevat muut leikkokukat.”

Suomessa tulpaanien viljelijöitä on Jalkasen arvion mukaan 50–60. Tulppaanin tuottaminen on pitkäjänteistä työtä, koska sipulit kasvavat pelloilla Hollannissa kolmesta neljään vuotta. Niitä tuodaan elokuusta lähtien Suomeen. Ne talvehtivat viljelijän kellarissa, jolloin ne virittäytyvät kasvuun.

Kasvihuoneessa sipulista venyy valmis kukka kahdessa tai kolmessa viikossa.

”Suomessa myytävät kukat ovat 95-prosenttisesti kotimaisista kasvihuoneista. Pieni osa tuodaan Hollannista, mutta se on kallista, koska rekkamatka kestää kaksi vuorokautta.”

Tämän talven valikoimassa Suomessa on yli kaksisataa tulppaanilajiketta. Tulppaanilajikkeita on jalostettu neljänsadan vuoden aikana jo yli 20 000 erilaista kukkaa. Jalostus tapahtuu Hollanissa. Uuden lajikkeen jalostaminen kestää yli viisitoista vuotta.

Tulppaanilajikkeet eroavat toisistaan muutenkin kuin väriltään. Erottavia ominaisuuksia ovat kukan koko, terälehtien muoto ja määrä, terälehtien rimpsureunaisuus, varren pituus, lehtien koko ja värittyneisyys sekä tuoksu.

Uusia lajikkeita julkistetaan vuosittain satoja, mutta vain kymmenkunta pysyy markkinoilla viittä vuotta kauemmin.

Suomalaisten suosikkeja ovat keltaiset, punaiset, vaaleanpunaiset ja oranssit tulppaanit.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!