Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotitalon pelastussuunnitelman tuntee turhan harva

Vastuu pelastussuunnitelmasta ja tiedottamisesta on taloyhtiön hallituksella. Osakas voi pyytää asiaa yhtiökokouksen esityslistalle, jos asiat ovat huonolla tolalla

Koti
 
Kari Soinio
Käsisammuttimen toiminta pitää tarkistaa vähintään joko vuoden tai kahden välein.
Käsisammuttimen toiminta pitää tarkistaa vähintään joko vuoden tai kahden välein. Kuva: Kari Soinio

Kaksi kolmesta kerros- ja rivitaloasujista kertoo, ettei ei ole perehtynyt taloaan koskevaan pelastussuunnitelmaan. Tiedot käyvät ilmi Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (Spek) tekemästä tuoreesta tutkimuksesta, johon haastateltiin tuhatta manner-Suomessa asuvaa.

Pelastussuunnitelman tuntee liian harva. Se ei ole ihme, sillä tiedottaminen ontuu. ”Pelastussuunnittelu koskee kaikkia kerrostaloasukkaita, ja laki velvoittaa tiedottamaan suunnitelmasta”, painottaa Spekin tutkija Heikki Laurikainen.

Vastuu pelastussuunnittelusta on asuinkiinteistön hallituksella.

Pelastussuunnitelma kannattaa ottaa yhtiökokouksen asialistalle joka vuosi, suosittelee yksikön päällikkö Harri Lassila Talokeskuksesta. ”Asukkaat ja hallituksen jäsenet vaihtuvat. Jos suojeluasiat ovat talossa huonolla tolalla, osakas voi vaatia asiaa esityslistalle.”

Yhtiökokouksen jälkeen asukkaat kannattaa viedä Spekin suosittelemalle turvallisuuskävelylle tutustumaan, missä kunnossa väestönsuoja ja opasteet ovat.

Lassilan kokemuksen mukaan väestönsuojat ovat pääsääntöisesti kunnossa vanhoissakin kerrostaloissa, mutta puutteita on turvatauluissa ja opasteissa.

”Sisäänkäynnin luona pitäisi olla turvataulu paitsi asukkaille mutta myös palolaitokselle: Millainen savunpoistoratkaisu talossa on, mistä saadaan katkaistua vesi ja sähkö. Sähköpääkeskuksen ja veden sulkuventtiilit kannattaisi näyttää kartalla.”

Lähes kaikki taloyhtiöiden väestönsuojista ovat varastoina. Muussa käytössä oleva tila on saatava kunnostettua väestönsuojaksi 72 tunnissa. Myös välineet ja suojalaitteet on saatava kuntoon kolmessa vuorokaudessa.

Pelastussuunnitelman tarkoitus on herättää asukkaita ehkäisemään vaaratilanteita ja toimimaan oikein, jos niitä sattuu.

Lisätietoa: Spek.fi/ Suomeksi/Turvatietoa/Pelastussuunnitelma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!