Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin tuunasin autotallini – HS:n lukijat kertovat

Espoolainen Hannu Peltola rakensi tallistaan rautatiemaailman, porilaiset Elot liikuntatilan, keravalainen Kari Rinkinen miesluolan, helsinkiläinen Reijo Jälkö rokkiluolan ja janakkalaiset Sahat judosalin

Koti
 
Junat korvasivat Mustangin Hannu Peltolan autotallissa
Junat korvasivat Mustangin Hannu Peltolan autotallissa
Espoolainen Hannu Peltola myi Ford Mustanginsa ja alkoi rakentaa autotalliinsa pienoisrautatietä kymmenisen vuotta sitten. Rautatiemaailman esikuva on Seattlen pohjoispuolella Yhdysvalloissa, ja rata kuvaa aikaa vuosina 1947–1952. Toimittaja: Hanna Syrjälä, kuvaus: Liisa Takala, leikkaus: Liisa Takala, Kristiina Marttinen

Tuossa on sementtitehdas, tuossa kaalipakkaamo. Tuossa on rautatieasema, jonka pihalla perhe odottaa junaa laukut käsissään.

Tuossa taas on kallio – ja mikä kalliolla seisookaan, tuuhean metsän keskellä piilossa?

Sehän on hirvi, alle sentin korkuinen!

Hannu Peltolan pienoisrautatien tutkiminen on elämys. Kiskot kulkevat teollisuusrakennusten, metsän ja merenrannan lomitse. Joka paikassa on paljon pieniä yksityiskohtia.

”Huomasitko tuon kissan, joka on kalapakkaamon pihalla?” Peltola kysyy.

Toden totta: rakennuksen pihalla on vain muutaman millin korkuinen kissa, kaipa vielä pienempää kalaa kärkkymässä.

Peltola on rakentanut autotalliinsa pienoisrautatietä kymmenen vuotta. Kiskoja kulkee kolmella eri korkeudella. Junat liikkuvat kaukosäätimillä. Ne puksuttavat, töräyttävät torvea ja soittavat kelloja. Vetureita on noin 30, vaunuja noin 300.

Alun perin Peltola säilytti autotallissaan vanhaa Ford Mustangia. Päivittäiseen käyttöön tila oli hankala: talliin kun pitää ajaa kaltevaa luiskaa pitkin.

Kun Mustang myytiin, talli jäi tyhjäksi. Peltola päätti tehdä tyhjästä tallista pienoisrautatien. Sellaisesta hän oli uneksinut siitä lähtien, kun lapsena asui lähellä rautatieasemaa.

Liisa Takala
Hannu Peltolan junien esikuvat liikkuivat Seattlen pohjoispuolella 1940- ja 1950-lukujen vaihteessa.
Hannu Peltolan junien esikuvat liikkuivat Seattlen pohjoispuolella 1940- ja 1950-lukujen vaihteessa.

Pienoisrautatien esikuva on Seattlen pohjoispuolella Yhdysvalloissa. Peltolan rata tosin kuvaa mennyttä aikaa: se jäljittelee vuosien 1947–52 välistä liikennöintiä ja maisemaa.

Peltola on hankkinut rataan materiaalia Yhdysvalloista ja nettikaupoista. Hän myös kävi tutustumassa Seattlen pohjoispuolen rataan 1990-luvun lopussa. ”Tein muistiinpanoja, valokuvasin ja otin maanäytteitä.”

Samalla seudulla hän on käynyt toisenkin kerran. Silloin hänellä jo oli oma rata.

”Tunnistin paikkoja, joita on omassa radassani. Ratani vastaa sadan mailin osuutta oikealla radalla. Mittakaava on 1:87.”

Autotalliin ei ole tehty remonttia. Tila lämpiää sähköpatterilla, mutta on talviaikaan varsin vilakka.

Peltola käy silti tallissa säännöllisesti, etenkin viikonloppuisin. Vaikka rataa ei aina rakentaisikaan, sitä pitää huoltaa: junat eivät kulje, jos kiskot ovat likaiset.

Kunnon ajot järjestetään kahdesti vuodessa. Silloin Peltola ajaa neljän kaverinsa kanssa rataa autenttiseen tyyliin.

”Junat ja lastit kuljetetaan samaan tapaan kuin vuosina 1947–52 oikealla radalla.”

Ihan helppoa ohjaaminen ei ole. Pahimmillaan juna suistuu radalta ja kolareitakin saattaa tulla.

Liisa Takala
Hannu Peltolan rautatiemaailma sisältää myös Interbayn pahamaineisen alueen Seattlen pohjoispuolella. Kieltolain aikana siellä toimi paljon salakapakoita.
Hannu Peltolan rautatiemaailma sisältää myös Interbayn pahamaineisen alueen Seattlen pohjoispuolella. Kieltolain aikana siellä toimi paljon salakapakoita.

Peltolan pienoisrautatie ei suinkaan ole valmis. Eikä koskaan valmistukaan.

Tulevaisuudessa rata laajenee ylöspäin, sillä tila on vähissä. Noin kahdentoista neliön autotalliin ei juuri muuta mahdu kuin pienoisrautatie ja pari polkupyörää.

Peltolan perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi teini-ikäistä tytärtä. Mitä mieltä he ovat siitä, että autotalli onkin pienoisrautatiemaailma?

”Kyllä vaimo ymmärtää, että tämä on minulle tärkeää. Tyttäret välillä sanovat, että äh, isi leikkii junilla. Kuitenkin hekin ovat esitelleet tätä kavereilleen.”

Kun porilaiset Anna ja Teemu Elo etsivät omakotitaloa yksitoista vuotta sitten, yksi vaihtoehdoista nousi yli muiden – eikä vähiten siksi, että pihassa seisoi vanha tiilinen piharakennus, jonka toinen pääty oli rakennettu traktoritalliksi. Siellä oli edellisen omistajan aikana korjattu jokamiesluokan autoja.

Talo hankittiin, ja Elot jakoivat tallin kahtia: Lämpimämmästä puolesta tehtiin treenikämppä, jossa harjoitteli Teemu Elon yhtye Puhuvat eläimet. Kylmemmästä tuli varasto ja verstastila.

Kun treenikämppää ei enää tarvittu, sen tilalle rakennettiin liikuntahuone. Noin 30 neliön huoneessa mahtuu pelaamaan jalkapalloa ja salibandya sekä harjoittelemaan voimistelua.

Perheen kolme lasta ovat kavereineen keksineet tilalle monenlaista käyttöä. ”Siellä on ollut syntymäpäiviä, diskoja, kitarakonsertti ja tanssiharjoituksia”, kertoo Anna Elo. Keväällä lapset esittävät näytelmää.

Elo on tyytyväinen siihen, että lapset käyttävät entistä tallia. Lapset istuvat nykyään paljon.

”On hyvä, jos pystyy vähänkin rajoittamaan sitä kököttämistä. Huone on innostanut lapsia liikkumaan etenkin kuraisilla tai muuten huonoilla keleillä.”

Talli muutettiin liikuntahuoneeksi pitkälti omin voimin. Remonttimies teki seinien pohjatyöt, tasoitti lattian ja purki katosta kuitulevyn, mutta siitä eteenpäin Anna Elo teki kaiken itse. Remontti kesti kolme kuukautta.

Turvallisuus oli tärkeää. ”Tilasta piti tehdä sellainen, ettei lapsia tarvitse varoitella.”

Valaisimina ovat iskunkestävällä kuorella suojatut loisteputket, ja ikkunoissa on pleksit. Lattiaan ostettiin käytettyä salibandymattoa.

Katossa on kisko, jossa välillä roikkuu verkko. Siihen voi heitellä frisbeegolfkiekkoa.

Periaatteena on ollut, että turhaa ei osteta ja olemassa olevaa käytetään hyödyksi. Pingispöytänä liikuntahallissa on vanha pöytä, johon on tehty ”verkko” vanhoista vhs-kaseteista.

”Pöydästä ovat maalit lähteneet, ja siinä on jatkopalan sauma, josta tulee pelatessa yllättäviä pomppuja. Meillä oli oikeakin pingispöytä, mutta emme pitäneet siitä. Se oli tylsä.”

Liikuntatilan lisävarusteisiin kuuluu myös kaksi vanhaa tuolia ja pitkä seiväs. Niistä rakennetaan ”verkko”, kun pelataan vaikka jalkatennistä. Sitä pelaavat etenkin perheen vanhemmat, kuten myös pingistä. Pelaamisesta on tullut pariskunnan yhteinen harrastus.

”Pelaaminen on meidän viikonlopputraditiomme: jos katsoo vain koko illan telkkaria, tuntuu, että ilta menee hukkaan.”

Liisa Takala
Keravalainen Kari Rinkinen on tehnyt tallistaan ”miesluolan”.
Keravalainen Kari Rinkinen on tehnyt tallistaan ”miesluolan”.
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!