Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jos autotallin haluaa remontoida asuinhuoneeksi, tarvitaan rakennuslupa

Ensin kannattaa ottaa yhteyttä rakennusvalvontaan ja varmistaa, että muutoksen asuihuoneeksi voi ylipäätään tehdä

Koti
 
Helsingin Sanomat
Jussi Partanen
Porilainen Elon perhe muutti vanhan traktoritallin liikuntatilaksi. Pelaamassa Otto Elo (vas.), Veera Elo, Anna Elo ja Eero Ranne.
Porilainen Elon perhe muutti vanhan traktoritallin liikuntatilaksi. Pelaamassa Otto Elo (vas.), Veera Elo, Anna Elo ja Eero Ranne. Kuva: Jussi Partanen
Fakta

Rakennuslupatietoja saa Arskasta

 Arska-palvelut ovat kuntien rakennusvalvonnan arkistoja netissä. Palvelu saattaa joissakin kunnissa toimia toisella nimellä.

 Arskasta saa maksua vastaan kopioita vanhoista rakennuslupa-asiakirjoista. Sieltä voi siis tarkistaa, onko esimerkiksi asuinhuoneeksi muutettuun autotalliin saatu rakennuslupa.

 Helsingin Arska löytyy täältä.

 Espoon Arska täältä.

 Vantaan Arska täältä.

Jos Helsingissä haluaa tehdä autotallista asuinhuoneen, siihen pitää hakea laajennuslupa. Lupayksikön päällikkö Juha Veijalainen Helsingin rakennusvalvonnasta neuvoo aluksi varmistamaan, onko tontilla vielä rakennusoikeutta. Jos ei ole, laajennus tuskin on mahdollinen.

Asemakaava määrittää, paljonko alueella saa olla asuinkäytössä olevaa pinta-alaa. Ei siis ole jokaisen oma asia, mitä autotallilleen tekee.

”Asemakaava on yhteinen sopimus pelisäännöistä. Jos myönnetään poikkeuksia, kaikkia pitää kohdella yhdenmukaisesti”, Veijalainen sanoo.

Tontin arvoa ei Helsingissä määritä niinkään tontin koko kuin se, paljonko tontille saa rakentaa.

”Yhdelle ei voi antaa sellaista, mitä ei voisi antaa muille.”

Jos autotallista haluaa asuinhuoneen, kannattaa Veijalaisen mukaan aluksi ottaa yhteys rakennusvalvontaan. Sieltä voi varmistaa, että muutos on ylipäätään mahdollista tehdä. Jos on, vasta sitten kannattaa tehdä rakennussuunnitelma, jolla varsinainen rakennuslupa haetaan.

Kun autotallista tehdään asuinhuone, jota voi myös myynti-ilmoituksessa kutsua huoneeksi, sen pitää täyttää tietyt kriteerit. Ensinnäkin sen tulee olla kooltaan vähintään seitsemän neliötä. Huoneessa pitää olla muun muassa riittävä lämmöneristys ja valoa: ikkunoita täytyykin yleensä suurentaa.

Jotkut saattavat haluta tehdä autotallista yksiön, jossa on oma keittiö, suihku ja vessa. Silloin tilan pitää olla muun muassa vähintään 20 neliön kokoinen ja äänieristetty suuremmasta asunnosta.

Entä pitääkö hakea rakennuslupa, jos tekee autotalliin vain kevyitä muutoksia? Vie sinne esimerkiksi kuntosalilaitteita tai tekee siitä harrastustilan?

Juha Veijalainen sanoo, että Helsingissä se ei ole tarpeen.

”Autotalli on asumisen aputila. Jos käyttö pysyy edelleen tällaisena aputilana eikä asuintilana, lupaa ei tarvita.”

On kuitenkin kunnasta kiinni, vaaditaanko autotallin kevyisiin käyttötarkoituksen muutoksiin rakennuslupa. Lähtökohtaisesti lupa tulisi hakea aina, jos tekee pysyvän muutoksen, sanoo yliarkkitehti Pekka Lukkarinen ympäristöministeriöstä.

Autotalli on tehty auton säilytykseen. Siksi asiantuntijan olisi hyvä tarkistaa, sopiiko se muuhun käyttöön.

”Esimerkiksi autotallin ilmanvaihto ei ole välttämättä riittävä, jos siellä kuntoilee. Autotallit ovat myös usein huonosti lämpöeristettyjä. Jos niissä oleskellaan enemmän, niitä joutuu lämmittämään enemmän. Se ei ole nykyisen energiapolitiikan mukaista.

Jos autotalli on muussa käytössä, auto on pihalla tai jopa kadunvarressa. Tämä voi olla asemakaavan vastaista: kaava saattaa määrittää, montako autoa pitää mahtua tontille tai saako autoa ylipäätään pitää pihalla.

Paloturvallisuuden näkökulmasta autotalli saattaa muuttua jopa turvallisemmaksi, jos siellä ei säilytetä autoa. Tosin myös jotkut harrastukset sisältävät paloriskejä.

Vakuutuksen kannalta on olennaista, että on antanut vakuutusyhtiölle oikeat tiedot. Jos siis vakuutusyhtiö on kysynyt asuinneliöiden määrää ja autotalli on muutettu huoneeksi, siitä tulee ilmoittaa vakuutusyhtiöön.

Lähi-Tapiolan kehityspäällikkö Timo Ekholm kertoo, että pienet käyttötarkoituksen muutokset eivät yleensä muuta tilannetta vakuutusten näkökulmasta. Ei ole siis merkitystä, pitääkö autotallissa autoa vai kuntosalilaitteita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!