Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kattoremonttisopimuksesta kannattaa laatia mahdollisimman yksityiskohtainen

Remontin tilaajan kannattaa palkata oma valvoja

Koti
 
Vesa-Matti Väärä
Vesi vuotaa sisälle savupiipun juuresta turkulaisen Jarmo Pihlasen isän talossa Kaarinassa. Pihlanen teki klassisen mokan ja maksoi remontista ennen tarkastusta.
Vesi vuotaa sisälle savupiipun juuresta turkulaisen Jarmo Pihlasen isän talossa Kaarinassa. Pihlanen teki klassisen mokan ja maksoi remontista ennen tarkastusta. Kuva: Vesa-Matti Väärä
Fakta

Kattoremontin urakkasopimuksen sisältö

 urakan hinta

 laskutuksen perusteet ja laskutusaikataulu

 katemateriaali ja sen laatu

 asiakkaan vastuulla olevat järjestelyt ja toimenpiteet

 remontin aloitus- ja lopetusaika

 toiminta viivästystapauksissa tai jos korjaukset viivästyvät

 toiminta silloin, kun jälki ei vastaa sovittua tai kun työtä ei ole tehty suositusten mukaisesti

 mahdolliset aliurakoitsijat

 rakennus- tai toimenpideluvan tarve

Omakotitalon vesikate joudutaan uusimaan yleensä 20–30 vuoden välein. Uusimistarpeen arvioimiseen voi käyttää pätevöitynyttä kuntoarvioitsijaa tai kattotarkastajaa. Kattoasioissa voi kääntyä myös kunnan korjausneuvojan puoleen.

Urakoitsija löytyy esimerkiksi Kattoliiton sivulta. Tarjouksia kannattaa pyytää vähintään kolmelta urakoitsijalta. Tarjouspyyntöön vastaamiseen on hyvä antaa pari viikkoa aikaa.

Valtaosa kattourakoista on nykyään avaimet käteen -sopimuksia. Kulut vaihtelevat tuhannesta useisiin kymmeniin tuhansiin euroihin.

Sopimus kannattaa tehdä mahdollisimman yksityiskohtaiseksi, sillä se helpottaa urakan kulkua. Urakoitsija tarjoaa yleensä omaa sopimuspohjaansa.

Vastuu mahdollisten viranomaislupien hankkimisesta on kiinteistön omistajalla, vaikka myös urakoitsija voi hoitaa lupien hakemisen.

Kaava-alueella rakennusten ulkonäköön ja rakennusmateriaaleihin voi olla rajoituksia. Rakennuslupa tarvitaan, jos työ on verrattavissa rakentamiseen ja rakennuksen kokoa kasvatetaan lisäkerroksella. Toimenpidelupa tarvitaan, jos vaikkapa katemateriaali vaihtuu. Lupa-asiat kannattaa tarkistaa kunnan rakennusvalvonnasta.

Remontin tilaajan kannattaa palkata oma valvoja, joka valvoo tilaajan etua. Valvojan kustannukset voivat olla 500–1000 euroa.

Työnaikaisesta varastoinnista pitää sopia. Esimerkiksi rakennustarvikkeita ei kannatta varastoida nurmikolle vaan vaikkapa laatoituksen päällä. Loppusiivous kuuluu yleensä urakkasopimukseen.

Lopputarkastus tehdään yhdessä urakoitsijan kanssa. Urakoitsijan tulee korjata virheet ja puutteet viipymättä tai viimeistään sovitussa ajassa. Vikojen korjauksen jälkeen on jälkitarkastus.

Toimenpide- tai rakennuslupaan on kirjattu myös, mitä viranomaistarkastuksia vaaditaan. Tarkastusten määrä vaihtelee eri kunnissa.

 

Lähde: Turun kaupungin rakennusneuvoja Mika Palmroos

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!