Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten seinän halkeamat kannattaa korjata?

Koti
 
Helsingin Sanomat
Bo Stranden
Haljennut betoniseinä joko avarretaan ja paikkakorjataan tai infektoidaan.
Haljennut betoniseinä joko avarretaan ja paikkakorjataan tai infektoidaan. Kuva: Bo Stranden

Asuntoni seinään on ilmestynyt hiushalkeamia suurempia halkeamia. Miten ne tulee korjata? Riittääkö, että halkeama paikataan ja pohjamaalataan, vai tuleeko koko seinä maalata kulmasta kulmaan?  

Kantavien betoniseinien isommat halkeamat johtuvat lähes poikkeuksetta rakenteiden liikkumisesta, sanoo Matinkylän Huollon rakennuttamispäällikkö Hemmo Päivärinne.

Tällaiset rakennuksen liikkeiden aiheuttamat halkeamat eli niin sanotut luonnolliset liikuntasaumat on mahdollista korjata yksinkertaisella paikkakorjauksella.

Korjaus kuuluu taloyhtiön vastuulle.

Paikkakorjaus tehdään avartamalla, täyttämällä ja silloittamalla halkeamakohtaa.

Avartamisessa halkeama avataan ja levitetään syvemmäksi, jotta se voidaan täyttää ja korjata. Silloittamisessa halkeaman päälle asennetaan tukirakenne, kuten tukikangas.

Vaihtoehtoisesti korjauksen voi tehdä injektoimalla. Siinä rakenteen huokosiin puristetaan nestemäistä sideainetta, joka kuivuessaan kovettuu.

Kun halkeama on korjattu, koko seinä tulee maalata kauttaaltaan. Yleensä värinä käytetään maalarinvalkoista. Yhtiöllä ei ole velvollisuutta maalata muita seiniä tai käyttää muita värejä.

Päivärinne ei suosittele tapetoimaan haljennutta seinää, koska korjauksen jälkeen seinä voi halkeilla myöhemmin uudelleen.

Kuka maksaa ulkovarastojen korjauksen?

Asun rivitaloyhtiössä, johon rakennettiin noin 30 vuotta sitten halukkaille ulkovarastot kiinteästi huoneistoihin. Kahta osakasta lukuun ottamatta kaikki muut halusivat varaston. Onko varastojen korjauskuluihin osallistuttava myös niiden osakkaiden, jotka eivät varastoa halunneet?  

Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen sanoo, että taloyhtiö vastaa toteuttamiensa varastojen kunnossapidosta.

Jos siis yhtiötä rakennusvaiheessa edustanut rakennuttaja on omatoimisesti ehdottanut varastojen rakentamista ja jättänyt kaksi varastoa rakentamatta osakkaiden pyynnöstä, varastojen kunnossapito kuuluu yhtiölle.

Pynnösen mukaan kaikki osakkaat osallistuvat tällöin varastojen korjauskuluihin.

Jos taas varastot on toteutettu rakennusvaiheessa osakkaiden tilauksesta eli osakkaat ovat maksaneet niistä lisähinnan, varastot katsotaan osakkaiden omaksi muutostyöksi.

Tällaisessa tapauksessa varastot jäävät osakkaiden korjaus- ja kunnossapitovastuulle.

Se tarkoittaa sitä, että huoneiston osakkaat maksavat oman varastonsa korjauskulut, Pynnönen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!