Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuusikymppinen arvostaa senioritalossa yhteisöllisyyttä – ”Muutto on tehtävä silloin, kun pystyy siihen vielä omin voimin”

Asukkaiden suunnittelemassa Loppukiri­yhteisössä on sopivassa suhteessa yhteisöllisyyttä ja yksityisyyttä.

Koti
 
Maija-Riitta Riuttamäki
Ville Männikkö
Onerva Pitkänen (vas.), Marja Dahlström ja Antti Härkönen sekä Härkösen Rhea-koira kokoontuivat Loppukirin takkahuoneeseen.
Onerva Pitkänen (vas.), Marja Dahlström ja Antti Härkönen sekä Härkösen Rhea-koira kokoontuivat Loppukirin takkahuoneeseen. Kuva: Ville Männikkö
Fakta

Rakenteilla olevia tai juuri valmistuneita senioritaloja

 Helsingin Kalasatama: Asunto Oy Helsingin Kotisatama (valmistui 8/2015)

 Helsingin Jätkäsaari: Asunto Oy Aikalisä (11/2015)

 Helsingin Kalasatama: Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiön ja Teollisuustaiteen Liitto Ornamon kiinteistö Oy Ars Longa. Rakentaminen alkaa 2018

 Espoon Niittymaa: Asunto Oy Espoon Konkari (1/2016)

 Espoon Valapuisto: Pohjola Rakennus Oy:n Eloisa senioritalokonsepti Asunto Oy Espoon Valapuisto (9/2015)

 Kauniainen: Pohjola Rakennus Oy:n Eloisa senioritalokonsepti Asunto Oy Kauniaisten Villa Roosa (kevät 2017)

Helsinkiläisen Bitte Askelundin, 66, kaksio sijaitsee meren äärellä, mutta suoraan merelle kodista ei näe. Siksi hän on ripustanut meriaiheisen painokankaan parvekkeelle ikkunan ulkopuolelle.

”Näen merimaiseman, kun istun lempituolissani lukemassa. Makuuhuoneen ikkunassa oleva kangas suojaa myös aamuauringolta,” selittää Askelund hauskaa ratkaisuaan.

Askelund muutti asukasyhteisötalo Loppukiriin Helsingin Arabianrannassa puoli vuotta sitten. Alun perin hän oli muuttamassa Kalasataman keskeneräiselle alueelle, mutta luopui siitä, kun sattui löytämään Loppukirin.

”Hurahdin taloon ja sen asukastoimintaan heti. En ole ehtinyt vielä purkaa kaikkia muuttolaatikoitakaan.”

Ville Männikkö
Bitte Askelund hurahti Loppukirin asukastoimintaan heti.
Bitte Askelund hurahti Loppukirin asukastoimintaan heti.

Senioritaloon muutto tuntui oikealta ratkaisulta juuri nyt. Joitakin vuosia sitten Askelund seurasi ystävänsä viimeisiä viikkoja Terhokodissa ja lasten huolta hänestä.

”Ajattelin, etten anna omien lasteni kärsiä huonosta omastatunnosta tai liiallisesta vastuun kantamisesta sitten, kun olen vanha. Ratkaisu on tehtävä silloin, kun pystyy siihen vielä omin voimin. Tällainen yhteisö tuo turvallisuutta ja sisältöä elämään, sitä arvokasta ja rikasta vanhuutta.”

Askelund on asunut vuosia Isossa-Britanniassa, ja kokeillut myös yhteisöasumista Skotlannissa.

”Parhaimmillaan yhteisö antaa uuden sisällön elämään. Asukkaiden taustat ja sosiaaliset taidot vaihtelevat kuitenkin suuresti, ja sopeutuminen vie aikansa.”

Ville Männikkö
Naapurit auttavat tarvittaessa kukkien kastelussa.
Naapurit auttavat tarvittaessa kukkien kastelussa.

Loppukiri täyttää tänä vuonna kymmenen vuotta. Kaikki sai alkunsa vuonna 2000 lehtijutusta, jossa kerrottiin, miten vanhus löytyi kuolleena kodistaan vasta kuukausien jälkeen.

Se pysäytti Marja Dahlströmin. Hän eli tuolloin keski-ikäisen naisen ruuhkavuosia, mutta hoiti perheen ja työn lisäksi iäkkäitä vanhempiaan.

Dahlström perusti samassa tilanteessa olevien ystävien kanssa Aktiiviset seniorit -yhdistyksen, joka alkoi suunnitella senioritaloa. Mallia otettiin Ruotsista, jossa jo tuolloin oli rakennettu vastaavia taloja.

Arkkitehti Kirsti Sivenin suunnittelema talo valmistui vuonna 2006. Siinä on 58 huoneistoa ja 400 neliön yhteistilat. Ehtona on, että yhden huoneiston asukkaista tulee olla vähintään 48-vuotias.

Kymmenkunta talon noin 70 asukkaasta on vielä työelämässä. Vanhin asukas on 96-vuotias ja vetää talon jumpparyhmiä. Asukkaat sitoutuvat osallistumaan yhteiseen ruuanlaittoon sekä yhteistilojen siivoamiseen omissa 10–12 hengen ryhmissään.

Yhteisöllisyys yllätti Antti Härkösen, 63. Hän muutti Loppukiriin vaimonsa kanssa puolitoista vuotta sitten. Tiiviiseen yhteisöön sisäänpääsy jännitti.

”Yhteinen keittiövuoro helpotti sopeutumista. Innokkaana ruuanlaittajana innostuin heti laitoskeittiötä muistuttavasta keittiöstä. Olin aina haaveillut sellaisesta”, kertoo Härkönen.

Yhteistoiminta imaisi pariskunnan mukaansa jopa liikaakin.

”Harrastukset, kerhotoiminta, ruoka- ja siivousvuorot aiheuttivat sen, ettemme ehtineet ensimmäisenä kesänä hoitamaan siirtolapuutarhaamme juuri ollenkaan. Täytyy pitää huoli, että elämää on myös yhteisön ulkopuolella”, Härkönen muistelee.

Ryhmät työskentelevät viikon kerrallaan, ja työvuoro sattuu kohdalle kuuden viikon välein. Matkat, lomat ja muut menot työjaksojen mukaan. Viikonloput ovat vapaat.

Härkösen Tilli-ryhmä loihti vastikään venäläistyylisen ruokaviikon. ”Olihan se aika työläs, mutta onnistumisen ilo ja kehut lämmittivät mieltä. Meillä on ryhmien välillä jopa pientä kilpailua siitä, kuka loihtii maittavimman ruokaviikon.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!