Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voiko kumppanista maksaa vain puolikkaan vesimaksun? Voi, mutta naapurikyttäys saattaa lisääntyä

Moni lukija hämmästeli lakimiehen vastausta vesimaksukysymykseen. Taloyhtiö ja asukas voivat kuitenkin sopia keskenään seurustelukumppanin vesimaksusta, mutta yhtiö ei voi oma-aloitteisesti alkaa veloittaa puolikkaita vesimaksuja.

Koti
 
Karoliina Paatos
Vesimaksuissa päästään mahdollisimman lähelle oikeaa kulutusta, jos kulutusta mitataan huoneistokohtaisilla vesimittareilla.
Vesimaksuissa päästään mahdollisimman lähelle oikeaa kulutusta, jos kulutusta mitataan huoneistokohtaisilla vesimittareilla. Kuva: Karoliina Paatos

Helsingin Sanomien lukija tiedusteli sunnuntaina 24. tammikuuta Kysy asumisesta -palstalla, pitääkö hänen maksaa vesimaksua poikaystävästään, joka vierailee usein luonaan. Juttu löytyy täältä.

Taloyhtiö vaati poikaystävästä täyttä vesimaksua, joka tuntui tyttöystävästä kohtuuttomalta. Tyttöystävä ehdotti yhtiölle maksavansa poikaystävästään puolikasta vesimaksua.

Kiinteistöliiton neuvontalakimiehen Virpi Hienosen mukaan puolikas vesimaksu olisi tilanteessa järkevä ratkaisu. Moni lukija hämmästeli, voiko puolikasta vesimaksua maksaa.

No, voiko?

”Taloyhtiö ei voi omasta harkinnastaan alkaa veloittaa puolikkaita vesimaksuja, mutta on mahdollista, että asukas ja yhtiö sopivat asiasta keskenään”, sanoo Helsingin yliopiston siviili- ja kauppaoikeuden dosentti Ville Pönkä.

Samaa mieltä on Itä-Suomen yliopiston kauppaoikeuden professori Katja Lindroos. ”Kyse on sopimuksesta. Riitatilanteissa voi aina ehdottaa kompromisseja, jolla saadaan ratkaisu aikaiseksi.”

Pönkä kehottaa taloyhtiöitä tekemään selkeän päätöksen, miten vieraita kohdellaan. Muuten on vaarana, ettei asukkaita kohdella yhdenvertaisesti.

Jotta puolikkaita vesimaksuja voitaisiin veloittaa, talossa vierailevia ihmisiä täytyisi käytännössä alkaa seurata. Se voisi villitä kyttääjänaapureiden toimintaa. Siksi Pönkä suosittelee välttämään puolikkaita vesimaksuja.

”Taloyhtiössä ei koskaan päästä tilanteeseen, jossa kaikki käyttävät tismalleen saman verran vettä. Silloin on tärkeää, että säännöt ovat yhteiset kaikille”, Pönkä sanoo.

Lindroos muistuttaa, ettei yksittäistä sopimusta voi yleistää kaikkiin taloyhtiöihin. Jokaisessa yhtiössä pitää sopia säännöistä erikseen.

”Muun muassa tästä syystä taloyhtiöissä siirrytään kulutuksen mukaisiin vesimittareihin, jolloin vesimaksuissa päästään mahdollisimman lähelle oikeaa kulutusta.”

Jos vesimaksu perustuu henkilölukuun, lähtökohtana on, että vesimaksu määräytyy yhtiössä kirjoilla olevien ihmisten mukaan. Vesimaksun laskutapa on määrätty yhtiöjärjestyksessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!