Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Treffit Stockan tornilla – ei kellon alla

Arkkitehti Sigurd Frosterus ehdotti vuonna 1922, että Stockmannin eteläpäätyyn rakennetaan 17-kerroksisen torni.

Koti
 
Arkkitehtuurimuseo
Arkkitehti Sigurd Frosterus suunnitteli Stockmannin tavaratalon laajennukseksi pilvenpiirtäjää vuonna 1922.
Arkkitehti Sigurd Frosterus suunnitteli Stockmannin tavaratalon laajennukseksi pilvenpiirtäjää vuonna 1922. Kuva: Arkkitehtuurimuseo

Arkkitehti Sigurd Frosterus sai vuonna 1922 tehtäväkseen suunnitella Suomen prameimman tavaratalon Helsingin keskustaan. Hän ehdotti, että Stockmannin eteläpäätyyn rakennetaan 17-kerroksisen torni.

Aikalaiset korostivat kaupunkikuvan yhtenäisyyttä, ja tavaratalo valmistui vuonna 1930 ilman tornia. Rakennuksen laajennus oli silti vireillä koko Frosteruksen elinajan. Hän pyrki toteuttamaan tornin uudelleen 1950-luvulla ja kehittämään Helsingistä New Yorkin Manhattanin tyylistä suurkaupunkia.

Myös Alvar Aalto havitteli kätensä jälkiä tavaratalon julkisivuun. Hän ehdotti 1960-luvulla, että korttelin eteläpäätyyn olisi tehty Kirjatalon tyylinen toteutus, jolloin Keskuskadun molemmin puolin olisi ollut aaltomaiset rakennukset.

Trevor Harrisin mielestä Frosteruksen suunnitelma olisi sopinut kaupunkikuvaan, koska yksittäiset komeat tornit toimivat hyvin maamerkkeinä. ”Kun Helsinkiä nyt katsoo mereltä, näkymää dominoivat Salmisaaren ja Hanasaaren voimalaitosten savupiiput.”

Pekka Littow ei innostu tornista, vaikka tuon ajan korkea rakentaminen oli melko vaatimatonta. Hän ei usko, että torni olisi tuhonnut keskustan katuelämää, toisin kuin nykyinen korkea rakentaminen hänestä tekee. ”Yhteys katumaailmaan katoaa.”

Jorma Mukalan mielestä on vaikea kuvitella, että Stockmann-korttelissa kohoaisi torni, vaikka kaikenlaiseen ihminen tottuu. ”Kiinteistösijoittajan näkökulmasta 17 kerrosta olisi tietysti ollut arvokkaampi kuin matalampi.”

Tavaratalon torni olisi saattanut jopa syrjäyttää Stockan kellon suosittuna treffipaikkana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!