Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Normien purkutalkoot ovat taitavaa propagandaa – Hallituksen lakiesitysten taustalla häärivät rakennusalan suuryritykset

Rakentaminen villintyy etenkin pienissä kunnissa, kun nykyhallitus purkaa talkoilla normeja

Koti
 
Harri Hautajärvi
Kirjoittaja on arkkitehti ja tekniikan tohtori.

Tarjoilijaparka raahustaa selkä köyryssä liian matalassa ravintolasalissa. Tämä ei ole kohtaus surrealistisesta elokuvasta Being John Malkovich, vaan esimerkki rakentamisen villistä arkitodellisuudesta, jollaista voi nähdä etenkin kehittyvissä maissa.

On asuntoja, joiden ikkunasta näkyy metrin päässä toisen asunnon ikkuna ja on kylpyhuoneita, joihin ei ole rakennettu ilmanvaihtohormeja. Kun yhdyskuntasuunnittelua ja joukkoliikennettä ei ole, kaupunkeja pirstovat moottoritiet. Niiden väleihin melualueelle on kyhätty vaatimattomia asuintornitaloja vailla pihoja ja puistoja.

Edellä kuvatut surkeudet eivät ole sallittuja Suomessa, sillä täällä rakentamisen ja kaavoituksen sääntely ja valvonta on moniin muihin maihin verrattuna edistyksellistä. Nykyinen hallitus on kuitenkin aloittanut normien purkutalkoot, jotta rakentaminen nopeutuisi.

Toki joistakin määräyksistä kannattaakin luopua, esimerkiksi väestönsuojien rakentamispakosta tai suurten invavessojen vaatimisesta kaikkiin pienimpiinkin yksiöihin. Kevennystä tarvitaan myös ylimitoitettuihin autopaikkanormeihin, joilla autottomatkin kerrostaloasukkaat pannaan maksamaan tarpeettomia parkkipaikkoja.

Hallituksen lakiesitykset merkitsevät kuitenkin yleisen edun kannalta pääosin heikennystä nykyiseen. Taustalla ohjailevat rakennusalan ja kaupan suuryritykset sekä Elinkeinoelämän keskusliitto. Muun muassa haja-asutusta ja kaupan suuryksiköiden sijoittamista taajamien ulkopuolelle ollaan helpottamassa, vaikka siten lisätään ilmastopäästöjä.

Kaavoituksen valitusoikeutta ollaan ratkaisevasti vähentämässä. Näin kohdellaan myös ely-keskuksia, vaikka yhteistä etua valvoessaan ne ovat valittaneet aiheellisesti: yli 80 prosenttia valituksista on menestynyt hallinto-oikeuksissa. Rakentamisen poikkeamispäätösten tekeminen viedään ely-keskuksista kuntiin.

Rakentaminen villiintynee etenkin pienissä kunnissa, joista puuttuu yhdyskuntasuunnittelun ja rakentamisen asiantuntemusta ja joissa osapuolet tuntevat toisensa. Maankäytön suunnittelusta tulee pikkupaikkakunnilla yhä sattumanvaraisempaa politikointia, ja haitallisetkin hankkeet etenevät sutjakasti.

Sääntely ja viranomaisvalvonta on saatu kuulostamaan pelkältä kiusanteolta. Niillä pystytään kuitenkin estämään rimanalitukset ja saamaan kaikille parempaa elinympäristöä ja rakentamisen laatua – sen sijaan että jokainen saa toimia vapaasti tahtonsa mukaan ja vain omaa etuaan ajaen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!