Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Biohajoava aine haastaa perinteisen hiekoituksen – ”pienissä erissä se voi olla edullisempi”

Ympäristöystävällisyys kiinnostaa talvipihan kunnossapidossa, mutta suomalainen hiekoittaa pihansa yhä yleensä hiekoitussepelillä.

Koti
 
Heini Kilpamäki
Juhani Niiranen / HS
Perinteisen hiekoituksen rinnalle on tullut ympäristöystävällisempiäkin vaihtoehtoja.
Perinteisen hiekoituksen rinnalle on tullut ympäristöystävällisempiäkin vaihtoehtoja. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Sepeli, murske vai jäänsulatusaine?

Kotipihan liukkauden kurissapitoon on olemassa erilaisia vaihtoehtoja, joista kukin sopii erilaiseen pihaan.

Lyhyt perehtyminen jälleenmyyjien nettisivuihin osoittaa, että kuluttajille on tarjolla ennen kaikkea hiekoitussepeliä ja -mursketta.

Niitä käyttävät myös isot huoltoyhtiöt.

”Käytämme kiinteistönhuollossa isoja määriä 3-6 millimetristä sepeliraekokoa”, kertoo Kontulan huollon huoltopäällikkö Markku Kaliste.

”Rakeet ovat kuivattuja, joten ne eivät jäädy kovemmassakaan pakkasessa. Kuivattu ominaisuus tekee sen, ettei sora lumien sulaessa keväällä aiheuttaisi niin paljon katupölyä.”

Jäätyneisiin rappusiin ja pihakaivojen huoltoon hän suosittelee magnesiumkloridia sisältävää biohajoavaa jäänsulatusainetta.

Kaliste kertoo, että pari vuotta sitten harkittiin taloyhtiöiden pihojen ylläpitoon biohajoavaa ainetta liukkauden estoon. Sitä ei tarvitse korjata pois kevään tultua.

Aine jäi hankkimatta hinta- ja saatavuussyistä. Biohajoava raeaines on sepeliä kalliimpaa, eikä sitä saa toistaiseksi Suomesta isoja eriä huoltoyhtiöiden tarpeisiin.

”Pienissä erissä se voi olla kuitenkin edullisempi. Soran pois korjaaminen on aina oma kustannuksensa.”

Heikosta saatavuudesta huolimatta biohajoavaa ainetta liukkauden torjuntaan voi pitää pienoisena trendinä. Muun muassa Helsingin kaupunki on tänä talvena huolehtinut Baana-pyörätien talvikunnossapidosta etikkapohjaisella biohajoavalla jäänpoistoaineella. Aiemmin terävät sepelinpalat aiheuttivat pyöränkumien puhkeamisia, kertoo MTV3.

Kokeilu on saanut kehuja pyöräilijöiltä, mutta kaupungille se tuli oletettua kalliimmaksi. Keväällä tiedetään, päällystääkö kaupunki jatkossa pyörätien samalla aineella.

Oulunkylän K-raudan piha- ja puutarhaosaston osastopäällikkö Marika Tuominen on saanut joitakin kyselyjä ympäristöystävällisemmästä liukkaudentorjunnasta. Siihen hän on suositellut hiekoitusmursketta, joka on valmistettu poltetusta savesta. Murske on vettä kevyempää, ja se torjuu liukkautta kelien lauhtuessa ja pakastuessakin.

Talvikäytön jälkeen murskeen voi harjata muuhun pihakäyttöön.

”Kuluttajat ovat tulleet parin viime vuoden aikana ympäristötietoisemmiksi valinnoissaan. Pihalla saatetaan viljellä itse yrttejä ja superfoodeja, ja silloin ympäristöystävällisemmät ratkaisut voivat koskea myös pihan talvihoitoa”, Tuominen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!