Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myrkyt ja kissanruoka piiloon – 1-vuotias Linn esittelee kotien vaaranpaikat

Yksivuotias Linn Santasalo tykkää napostella kissanruokaa keittiön kaapista. Asiantuntija teki tupatarkastuksen perheen kotiin ja kertoi, mitä kaikkea asunnossa pitää huomioida, kun lapsi oppii liikkumaan.

Koti
 
1-vuotias Linn napostelee kissanruokaa - Katso, kuinka kodista tehdään taaperoturvallinen
1-vuotias Linn napostelee kissanruokaa - Katso, kuinka kodista tehdään taaperoturvallinen
Huomioi nämä seikat, kun lapsi oppii liikkumaan. Esimerkiksi sohvalle jäänyt kaukosäädin on riski, jota vanhemmat eivät välttämättä tule ajatelleeksi.

Se oli yksi hujaus. Katrina Nylund oli vaihtanut tyttärelleen Linnille vaipat ja laski tämän hetkeksi maahan korjatakseen jäljet.

”Olin selin ehkä kolme sekuntia. Sinä aikana Linn oli noussut yöpöytää vasten ja napannut sieltä suuhunsa kolikon”, Nylund sanoo.

Samalla kun Nylund kaivoi kolikon pois yksivuotiaan tyttärensä suusta, hän katseli kotiaan tarkemmin. Nylund ja hänen puolisonsa Arto Santasalo ovat asuneet Espoon Kauklahdessa sijaitsevassa rivitalokodissa viisi vuotta. Nyt, kun Linn on alkanut liikkua, jokaista nurkkaa pitäisi miettiä uudesta vinkkelistä.

”Oletteko ajatelleet, että tämä hylly kiinnitettäisiin seinään”, kysyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kehittämispäällikkö Ulla Korpilahti.

Korpilahti on kansallisen lasten ja nuorten tapaturmien ehkäisyohjelman koordinaattori. Helsingin Sanomien pyynnöstä hän on luvannut tehdä tupatarkastuksen Santasalon ja Nylundin kotona. Ideana on tarkastella kotia lapsen tasolta ja hänen taitojensa näkökulmasta.

Aloitetaan eteisestä. Tikapuita muistuttavassa valkoisessa hyllyssä säilytetään pipo- ja hanskalaatikoita. Hyllyn porrasmaisuus saattaa Korpilahden mukaan houkutella kiipeilemään.

”Lapsi ei ymmärrä, mikä kestää hänen painoaan tai onko hylly tukevasti kiinni vai ei. Siksi kaikki lipastot ja hyllyt kannattaa kiinnittää seinään. Toinen keino kiipeilyn ehkäisemiseksi on se, ettei jätä hyllylle lapsia houkuttelevia asioita”, Korpilahti sanoo.

Siirrytään keittiöön.

Keittiön vetolaatikot ja kaapit kiinnostavat Linniä enemmän kuin oma lelulaatikko. Hän järjestelee tavaroita uuteen uskoon monta kertaa päivässä. Siksi Katrina Nylund on siivonnut veitset ja muut vaaralliset pikkuesineet pois alalaatikoista.

Korpilahti kurkkaa allaskaappiin.

”Myrkylliset astianpesuaineet! Ne kannattaa laittaa heti pois, ennen kuin Linn alkaa availla tätä kaappia”, Korpilahti neuvoo.

Euroopassa on raportoitu useita tapauksia, joissa lapset ovat luulleet pesuainetablettia karkiksi ja laittaneet sen suuhun. Kun kaappien ja laatikoiden sisältö on tehty lapsiturvalliseksi, niitä ei tarvitse lukita kaupoista saatavilla turvasulkimilla – jos vain kestää sen, että jälkikasvu levittelee tavaroita.

”Emme ole hysteerisen tarkkoja. Linn saa liikkua aika vapaasti alakerrassa, sillä jompi kumpi meistä on koko ajan läsnä”, Nylund sanoo.

Korpilahti nyökyttelee. Motorisen kehityksen kannalta on tärkeää, että lasta kannustetaan liikkumaan ja hän saa itse tutkia paikkoja.

”Kodista ei pidä tehdä pehmustettua huonetta vaan lapsen on opittava, mitä saa tehdä ja mitä ei. Tärkeintä on viettää aikaa lapsen kanssa ja luoda turvallinen kasvuympäristö”, Korpilahti sanoo.

Ja sieltähän Linn konttaakin. Tottuneesti hän avaa keittiön kaapin, jonka kahva on muita matalammalla ja tarttuu muovipurkkiin. Naps! Kissanraksupurkki aukeaa ja Linn poimii taitavalla pinsettiotteella yhden raksun suuhunsa.

Katrina Nylund nappaa tyttären syliinsä.

”Sovitaanko, että jätetään nämä kissoille.”

kimmo räisänen
Katrina Nylundin ja Arto Santasalon mielestä avokeittiö helpottaa tyttären vahtimista.
Katrina Nylundin ja Arto Santasalon mielestä avokeittiö helpottaa tyttären vahtimista.

Olohuoneesta Korpilahti löytää pari vaaranpaikkaa, joita vanhemmat eivät välttämättä tule ajatelleeksi: sälekaihdinten narut ja kaukosäätimet. Lattialle saakka ylettyviin naruihin voi pahimmillaan kuristua. Narut kannattaa solmia ylös tai kierittää niitä varten tarkoitettuun pidikkeeseen.

Sohvalla lepäilevä kaukosäädin taas näyttää vaarattomalta, mutta taitavilla pikkusormilla lapsi saattaa kaivaa ulos säätimen paristot ja nielaista ne. Tällaisia tapauksia tulee silloin tällöin Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin tietoon.

Muuten olohuone on mallillaan.

”Olette hienosti kiinnittäneet pöytäliinan pidikeraudoilla, ettei Linn saa vedettyä pöydältä tavaroita päälleen, ja asettaneet kaikkiin teräviin kulmiin kulmasuojan. Taulutelevisiokin tuntuu olevan tukeva. Television kiinnittämistä alustana olevaan pöytään tai seinään voi harkita, jos Linn kiinnostuu siitä nykyistä enemmän”, Korpilahti sanoo.

Vuoden ja yhden kuukauden ikäinen Linn kehittyy vauhdilla. Viime viikolla hän otti ja konttasi portaat koko matkan alakerrasta ylös – äidin valvonnassa tietenkin. Portaiden ylä- ja alapäähän on asetettu turvaportti. Sellaiset pitäisi Korpilahden mukaan olla jokaisen pikkulapsiperheen kodissa, jossa on portaikkoja. Kaatumiset ja putoamiset ovat alle kouluikäisten yleisimpiä sairaalahoitoa vaativia tapaturmia. Alle 3-vuotiailla 70 prosenttia niistä sattuu kotona.

Yläkerrassa Korpilahti kurkkaa lastenhuoneeseen. Jumppapallon alta paljastuu johtoröykkiö.

”Ehjät johdot ja pistorasiat ovat nykyään sellaisia, ettei niistä saa helposti sähköiskua. Johtoihin liittyy ennemminkin kompastumis- tai tukehtumisriski”, Korpilahti sanoo.

Vanhempien makuuhuoneessa olevan jalkalampun hän siirtäisi pois. Köykäinen lamppu on helppo kaataa, ja lasinsirut voivat aiheuttaa vahinkoa.

Arto Santasalo nyökyttelee vieressä. Näin tehdään.

Tupatarkastus alkaa olla lopuillaan. Enää on jäljellä sauna ja kylpyhuone. Nylund ja Santasalo ovat joulusiivouksen yhteydessä heittäneet pois kylpyhuoneen muovimaton. Korpilahti neuvoo hankkimaan uuden. Matto ehkäisee hyvin liukastumisia.

Saunassa kaikki on mallillaan: kiuas on suojattu ja lauteissa on kaide. Kun muut ihmettelevät saunaa, Linn on avannut allaskaapin ja tutkii äitinsä hiustuotteita. Yhtäkkiä hän kääntää korkin auki ja muotoiluneste lentää kaaressa kylpyhuoneen lattialle.

”Wau! Linn oppi uuden taidon. Hän avasi kierrekorkin ensimmäistä kertaa”, Katrina Nylund nauraa.

kimmo räisänen
Linn oppi viime viikolla kiipeämään portaat. Omin päin niihin ei ole asiaa, sillä portaisiin on asennettu turvaportit.
Linn oppi viime viikolla kiipeämään portaat. Omin päin niihin ei ole asiaa, sillä portaisiin on asennettu turvaportit.
kimmo räisänen
Peppi-kissa ei ole harmissaan, vaikka Linn syö hänen ruokaansa.
Peppi-kissa ei ole harmissaan, vaikka Linn syö hänen ruokaansa.
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!