Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korvaako vakuutus, jos lapsi pudottaa television? Asiantuntijat vastaavat

Kotivakuutus on suopeampi, kun vahingon aiheuttaa lapsi. Ihan kaikkea se ei silti korvaa.

Koti
 
kimmo räisänen
Linn Santasalon kotona on taulutelevisio, mutta se on saanut olla rauhassa. Vanhemmat eivät anna tyttären vielä juurikaan katsoa televisiota.
Linn Santasalon kotona on taulutelevisio, mutta se on saanut olla rauhassa. Vanhemmat eivät anna tyttären vielä juurikaan katsoa televisiota. Kuva: kimmo räisänen

Vessanpöntön kansi on auki, Pikku-Valtterilla on isän kännykkä ja hups, puhelin putoaa pönttöön. Lapsiperheiden vauhdikkaassa arjessa kodin esineet joutuvat yllättäviin vaaratilanteisiin. Mitä kaikkea kotivakuutus korvaa?

”Vahinkojen pitää olla äkillisiä ja ennalta arvaamattomia, jotta kotivakuutus korvaa ne. Kotivakuutus korvaa kuitenkin myös tahallisia vahinkoja, jos aiheuttaja on alle 12-vuotias”, sanoo vakuutusyhtiö Pohjolan korvauspäällikkö Kirsi Yrttiaho.

Sama linjaus on myös Ifillä ja LähiTapiolalla. Vakuutusta ottaessa kannattaa kuitenkin tarkistaa, että se kattaa rikkoutumisvahingot. Suppeissa kotivakuutuksissa näin ei ole.

Korvaus kastuneesta kännykästä tai pudonneesta taulutelevisiosta ei kilahda tilille tuosta vain, sillä vakuutuksissa on omavastuuosuus. Pohjolan, Ifin ja LähiTapiolan vakuutuksissa yleisin omavastuuosuus on 150 euroa.

Omavastuun lisäksi korvaussummasta miinustetaan ikävähennys. Se on vakuutusehdoissa määritelty prosenttiosuus siitä, minkä verran esineen arvo vähenee vuosittain. Ikävähennys vaihtelee esineen mukaan – kännykässä se on yleensä suurempi kuin televisiossa –, samoin se, aletaanko vähennystä laskea heti ostovuoden jälkeen vai vasta toisesta tai kolmannesta käyttövuodesta.

Vähennys lasketaan hajonneen esineen tämänhetkisestä ostohinnasta eli siitä, millä hinnalla vakuutusyhtiö saisi hankittua vastaavan tuotteen nyt. Otetaan esimerkki. Lapsi rikkoo korjauskelvottomaksi vuonna 2013 hankitun Samsungin taulutelevision, joka maksoi uutena 700 euroa. Pohjolan hankintapalvelun mukaan uuden vastaavan hinta olisi nyt 485 euroa. Särkymis- ja menetysturvan sisältävässä kotivakuutuksessa televisiosta vähennetään 10 prosentin ikävähennys. Se lasketaan käyttöönoton jälkeisistä täysistä kalenterivuosista. Vuosilta 2013 ja 2016 ei siis tehdä vähennystä. Tässä tapauksessa ikävähennys olisi 20 prosenttia. Lisäksi vähennetään omavastuu, joka on 150 euroa. Korvattavaa jäisi 238 euroa. Perheellä on oikeus saada tilalle myös sama televisio uutena, mutta heidän on itse maksettava ikävähennyksen ja omavastuun osuus eli 247 euroa.

Korvaako vakuutus, jos lapsi ottaa kirjahyllystä arvokkaan postimerkkikokoelman ja tuhoaa sen?

Pohjola: Korvaa, jos vakuutuksen ottajalla on kotivakuutuksessa särkymis- ja menetysturva. Kalliimpaa omaisuutta ei tarvitse vakuuttaa erikseen, ellei kuljeta sitä kodin ulkopuolella.

If: Korvaa, jos asiakkaalla on laaja kotivakuutus. Siihen sisältyy rikkoutumisturva. Ehdoissa on määritelty enimmäiskorvaus yksittäiselle esineelle tai kokoelmalle. Yleisimmin se on 5 000 euroa.

LähiTapiola: Korvaa, jos asiakkaalla on laaja kotivakuutus. Yli 15 000 euroa maksavat keräilyesineet pitää vakuuttaa erikseen.

Kun kyseessä on harvinainen keräilyesine, sen tilalle ei aina ole mahdollista hankkia vastaavaa. Silloin korvaus maksetaan sen mukaan, mikä esineen arvo on ollut vahingon sattuessa. Tämän arvon selvittämisessä voidaan käyttää apuna esimerkiksi huutokauppakamareita.

Tunnearvoa vakuutus ei sen sijaan korvaa. Siksi isoäidin kiiltokuvakokoelma kannattaa säilyttää paikassa, jonne lapsi ei ylety.

Korvaako vakuutus, jos lapsi jättää keittiössä hanan auki ja huoneeseen tulee vesivahinko?

Pohjola: Omakoti-vakuutuksen putkistovuototurva korvaa vahingon.

If: Laaja kotivakuutus korvaa lapsen aiheuttamat vesivahingot.

LähiTapiola: Perusturva ja laaja kotivakuutus korvaavat lapsen aiheuttamat vesivahingot.

Korvaako vakuutus, jos lapsi pudottaa iPhonen vessanpönttöön?

Lapsen pudottama kännykkä korvataan, jos on perheellä on kotivakuutus, joka korvaa irtaimiston vahingot. Jos vanhempi on itse antanut puhelimen lapselle, saattaa olla, ettei korvausta heru. Vakuutus nimittäin korvaa vain ennalta arvaamattomat vahingot. Se, ettei lapsi osaa käsitellä puhelinta sen vaatimalla hellyydellä, ei ole ennalta arvaamatonta.

Edellyttääkö vakuutusyhtiö, että tavaroita suojellaan lapsilta?

Kotivakuutuksiin liittyy suojeluohjeita, joissa neuvotaan, miten omaisuutta pitää suojata esimerkiksi palo- tai vuotovahingoilta ja varkauksilta, jotta vahingosta voi saada korvausta. Siihen, kuinka esineitä pitäisi suojella lapsilta, ei ole ohjeita. Mutta maalaisjärkeä pitää käyttää. Lapselle ei pidä antaa leluksi esinettä, joka rikkoutuu helposti.

Kysymyksiin vastasivat Pohjolan korvauspäällikkö Kirsi Yrttiaho, Ifin omaisuuskorvausten asiantuntija Juha T. Virtanen ja LähiTapiolan projektijohtaja Antti Määttänen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!