Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhempi – tarkista nämä, kun lapsi oppii liikkumaan

Koti
 
Keittiö

Laatikot ja alakaapit

Älä säilytä lapsen ulottuvilla olevissa laatikoissa ja kaapeissa teräviä esineitä, myrkyllisiä pesuaineita tai pikkutavaroita. Laatikoihin ja kaappeihin on olemassa muovilenkillä tai magneetilla toimivia turvasulkimia. Myös kahvojen väliin sujautettu keppi toimii sulkimena. Keittiöremontin yhteydessä taaperoturvallinen valinta on vetimetön kaapisto.

Liesi

Vanhanmallisen lieden katkaisimet kannattaa suojata metallisella liesisuojalla. Se estää myös kuumiin kattiloihin kurottelun. Induktioliedet ovat lapsiturvallisempia, sillä säätönapit ovat liesitasossa ja niissä on lapsilukko. Levyt eivät myöskään kuumene, jos päällä ei ole oikeanlaista materiaalia.

Syöttötuoli

Aseta syöttötuoli niin, ettei lapsi saa potkaistua sitä nurin ottamalla vauhtia keittiön pöydästä.

Olohuone

Taulutelevisio

Taulutelevisio kannattaa kiinnittää seinään. Näin lapsi ei voi pudottaa televisiota päälleen.

Kirjahylly

Kirjahylly on houkutteleva kiipeilykohde. Kiinnitä hylly tukevasti seinään, ettei se kaadu lapsen päälle. Ennen kiinnittämistä selvitä, minkälaisen kiinnityssysteemin seinämateriaali vaatii.

Viherkasvit

Tarkista, ettei kodissa ole myrkyllisiä kasveja. Nosta lattiakasvit lapsen ulottumattomiin.

Pöytä

Pöytien terävät kulmat voivat aiheuttaa vahinkoa kävelemään opettelevalle. Pöytiin on myynnissä kulmasuojia, jotka pehmentävät iskua.

Matto

Maton alle sujautettu liukuesteverkko ehkäisee liukastumisia vauhdikkaissa leikeissä.

Kaukosäätimet

Pieniä paristoja sisältävät esineet pitää laittaa pois lasten ulottuvilta. Tukesin tietoon on tullut tapauksia, joissa lapsi on nielaissut litteitä paristoja. Myös muut irtoavia osia sisältävät tavarat kannattaa nostaa lasten ulottumattomiin.

Lastenhuone

Kaihdinten narut

Huolehdi, etteivät narut roiku lasten ulottuvilla. Lapsi voi kuristua heiveröisen tuntuiseen naruun.

Johdot

Nykyaikaisista pistorasioista ei saa helposti sähköiskua. Pistorasioiden suojaaminen tulpilla voi silti vähentää lasten houkutusta sörkkiä rasiaa. Pitkät johdot kannattaa kiinnittää seiniin kompastumis- ja kuristumisriskin takia.

Valaisimet

Älä käytä lastenhuoneessa voimakkaasti kuumenevia valaisimia tai valaisimia, joiden varjostin voi vahingossa nojautua lamppuun. Seinävalaisimet on hyvä ruuvata kunnolla kiinni, jotta ne eivät irtoa, vaikka lapsi roikkuisi johdossa. Roikkuvaa johtoa ei saa jättää sängyn viereen kuristumisriskin takia. Valaisimessa oleva testauslaitoksen sertifiointimerkki kertoo, että valaisimen mallikappale on läpäissyt turvatarkastuksen. CE-merkki tarkoittaa, että valmistaja tai maahantuoja itse vakuuttaa tuotteen olevan eurooppalaisten vaatimusten mukainen.

Sänky

Vauvan sängyssä pitää aina olla oikean kokoinen patja. Jos patjan ja sängyn väliin jää kolo, pieni lapsi voi kellahtaa sinne, eikä välttämättä pääse pois omin avuin.

Lelulaatikko

Älä hanki lelulaatikoksi painavakantista puuarkkua vaan avonainen ja kevyt koppa.

Kylpyhuone ja sauna

Lattia

Solumuovimatto ehkäisee liukastumista märällä lattialla. Jos kylpyhuoneessa on amme, sen pohjalle kannattaa laittaa liukueste. Remontoitaessa lattiaan kannattaa valita karheapintaiset tai pienikokoiset keraamiset laatat.

Sauna

Kiuas pitää suojata kehikolla, jotta siihen ei osu, vaikka liukastuisi märällä lattialla. Lauteisiin ja portaisiin kannattaa rakentaa kaide.

Lukko

Lapsiperheen vessoissa on hyvä olla ulkoa avattava lukko.

Lähteet: ylitarkastaja Asta Koivisto, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes, kehittämispäällikkö Ulla Korpilahti Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja www.kotitapaturma.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!