Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haluatko uudistaa kotiasi? Kolme perhettä tilasi avukseen sisustussuunnittelijan

Meilahtelaiskaksiosta tuli kolmio, Tuusulassa kaatui seinä, värien ystävä uskaltautui vihdoin toteuttamaan itseään

Koti
 
Taru Taipale
Käyttävätkö sisustussuunnittelijaa vain rikkaat, joilla on iso talo?
Käyttävätkö sisustussuunnittelijaa vain rikkaat, joilla on iso talo?
Sisustussuunnittelija Anni Arasola kommentoi, pitävätkö tyypilliset uskomukset paikkaansa. Toimittaja: Taru Taipale, kuvaus: Pekka Elomaa, leikkaus: Kristiina Marttinen.

Televisiossa sisustetaan. Kamera näyttää, miten sisustussuunnittelija seisoo työpöytänsä ääressä ja selailee kansioitaan.

Kaksi päivää myöhemmin asiakas saapuu Ruotsin-risteilyltä ja hänet saatellaan silmät sidottuina ihastelemaan kotia, joka on pintaremontoitu täydellisesti yhden yön aikana.

Samaan aikaan todellisessa maailmassa kolmihenkiseksi kasvanut Tikan perhe tarvitsee yhden huoneen lisää ja palkkaa sisustussuunnittelija Ida Lestisen suunnittelemaan muutokset.

Lestinen käyttää suunnitteluun 32 tuntia.

Ennen remonttia koko koti viedään Pelicansin varastoon, ja Tikat muuttavat moneksi viikoksi evakkoon.

Sisustusohjelmat eivät täysin vastaa todellisuutta, sisustussuunnittelija Lestinen sanoo.

Suunnittelijat eivät esimerkiksi suunnittele asiakkaan kotia tämän poissa ollessa.

Pekka Elomaa
Jarkko Tikka (vas.) ja Marja-Leena Simonen-Tikka tarvitsivat yhden huoneen lisää. Sisustussuunnitelija Ida Lestinen (oik.) piirsi olohuoneeseen seinän ja oviaukon, ja näin kaksiosta tuli kolmio.
Jarkko Tikka (vas.) ja Marja-Leena Simonen-Tikka tarvitsivat yhden huoneen lisää. Sisustussuunnitelija Ida Lestinen (oik.) piirsi olohuoneeseen seinän ja oviaukon, ja näin kaksiosta tuli kolmio.

Eteisessä juoksee vastaan kaksivuotias Matilda Tikka raitamekossaan. Matildan huoneessa on siniseksi maalatut seinät sekä värikkäitä koristetarroja. Lattialla on vanhoja räsymattoja.

Matildan äidin ja isän makuuhuone sijaitsee 68-neliöisen asunnon toisessa päässä. Ennen viime kesänä tehtyä remonttia tämä Meilahdessa sijaitseva asunto oli kaksio, mutta sisustussuunnittelija Lestinen piirsi siitä perheen toivoman kolmion.

Tikat ovat tyytyväisiä, että ymmärsivät palkata sisustussuunnittelijan.

”Remonttiin menee niin paljon rahaa, että asiat on syytä tehdä alusta asti hyvin”, isä Jarkko Tikka sanoo.

Tikka, vaimo Marja-Leena Simonen-Tikka sekä suunnittelija Lestinen tapasivat puolenkymmentä kertaa ennen kuin tarkat suunnitelmat kaksion muuttamisesta kolmioksi olivat valmiit.

Samalla asuntoon suunniteltiin lisää säilytystilaa ja ennen hieman hämärään olohuoneeseen uusi valaistus. Joitain kalusteita karsittiin, ja Matildalle hankittiin Lestisen suosittelemat valkoiset vaatekaapit.

Simonen-Tikka esittelee keittiössä kansiota, jossa sisustussuunnitelmat ovat hyvässä järjestyksessä. Kaikkia ideoita ei ole vielä toteutettu.

Pekka Elomaa
Sisustussuunnittelija Anni Arasola suunnitteli Laine-Ylijoen perheen talon sisustuksen.
Sisustussuunnittelija Anni Arasola suunnitteli Laine-Ylijoen perheen talon sisustuksen.

Tuusulassa sisustussuunnittelija palkattiin Jutta Laine-Ylijoen perheen kotiin. Omakotitalon ulko-ovella katse kiinnittyy valkoisiin kierreportaisiin, jotka vievät toiseen kerrokseen.

Jos on käynyt täällä aiemmin, saattaa huomata, että yksi kokonainen seinä on kadonnut. Talon alakerta on nyt yhtä avointa tilaa, johon sirot kierreportaat sopivat kauniisti.

Alakerrassa oli alunperin erilliset huoneet ruokailuun ja sohvalla loikoiluun. Sitten Laine-Ylijoki palkkasi sisustussuunnittelija Anni Arasolan, jonka ehdotuksesta seinä purettiin ja vanhat mäntyportaat vaihdettiin.

Samalla vuonna 2000 valmistunutta omakotitaloa päivitettiin sieltä täältä. Keittiöön tehtiin pintaremontti. Kylpy- ja kodinhoitohuone sai pari arkea helpottavaa uudistusta ja lasten huoneet uudet tapetit. Myös pihaa uudistettiin.

Pekka Elomaa
Vanhat mäntyportaat purettiin uusien kierreportaiden tieltä.
Vanhat mäntyportaat purettiin uusien kierreportaiden tieltä.

Suunnittelu aloitettiin syksyllä 2014 ja valmista tuli viime vuonna.

”Kun sisustussuunnittelija tulee asiakkaan kotiin, hän näkee kaiken eri tavalla. Hän ei tiedä, minkälainen historia milläkin tavaralla on”, Arasola sanoo.

Siksi suunnittelija voi ehdottaa asioita, joita asiakas ei itse ole tullut ajatelleeksi.

Arasola muun muassa ripusti perheen taulut uudelleen.

Jutta Laine-Ylijoki yllättyi myönteisesti siitä, miten hyvin tyttären huoneen seinällä ollut taulu sopii keittiöön.

Arasola kävelee yläkertaan.

”Kierreporras rikkoo suorakaiteisuuden, mutta väljyys ja avaruus säilyvät”, hän selittää.

Arasola kertoo, että ihmiset ottavat yhteyttä sisustussuunnittelijaan yleensä vasta siinä vaiheessa, kun he ovat jo miettineet asioita pitkään.

Jutta Laine-Ylijoen perhe oli puhunut puolitoista vuotta siitä, että mäntyportaille pitäisi tehdä jotain.

Mutta ammattisisustajan päästäminen omaan kotiin vaatii hieman rohkeuttakin.

”Toisaalta olen jo siinä iässä, että olen todennut oman rajoittuneisuuteni. On vain hienoa, että sellainen tekee, joka oikeasti osaa”, Laine-Ylijoki sanoo.

Pekka Elomaa
Jutta Laine-Ylijoki (vas.) löysi sisustussuunnittelija Anni Arasolan netistä.
Jutta Laine-Ylijoki (vas.) löysi sisustussuunnittelija Anni Arasolan netistä.

Omat rajat tulivat vastaan myös Helsingin Pukinmäessä, jossa Hanna Väisänen yritti sisustaa perheen vastavalmistunutta omakotitaloa. Väisänen huomasi ostavansa uuteen kotiin pelkkiä harmaita ja vaaleita kalusteita, vaikka halusi värejä.

”Sanoin, että tarvitsen apua”, Väisänen kertoo.

Sisustussuunnittelija Minttu Määtän kanssa hän kävi läpi omia toiveitaan ja värimaailmaa. Suunnittelun edetessä hän kommentoi Määtän lähettämiä kuvia verkkopalvelu Pinterestissä.

”Ammattilaisen mukaan tulo vähensi stressiä ja säästi aikaa. Enää ei tarvinnut juosta kaupoissa”, kahden pienen lapsen äiti kertoo.

Määtän mukaan tyypillinen sisustussuunnittelijan asiakas yrittää ensin sisustaa itse, mutta huomaa sitten, ettei aika riitä.

”Tai sitten asiakas ei yksinkertaisesti osaa yhdistellä kalusteita, vaikka tietääkin, mistä tykkää. Suunnittelija panee paketin kasaan”, hän sanoo.

Pekka Elomaa
Kaksivuotiaan Matilda Tikan huone oli ennen remonttia vanhempien makuuhuone.
Kaksivuotiaan Matilda Tikan huone oli ennen remonttia vanhempien makuuhuone.

Meilahdessa Tikan perhe iloitsee ennen kaikkea siitä, ettei tarvinnut lähteä etsimään uutta asuntoa ja muuttaa pois. Naapurit olivat jo tulleet tutuiksi.

Mutta kun suomalaisen kuuluu tehdä kaikki itse.

”Hiustenleikkuun voi sentään ulkoistaa ammattilaiselle”, Marja-Leena Simonen-Tikka nauraa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!