Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin hankit suunnittelijan

Koti
 
Taru Taipale
Pekka Elomaa
Sisustussuunnittelija tekee suunnitelmat yhdessä asiakkaan kanssa.
Sisustussuunnittelija tekee suunnitelmat yhdessä asiakkaan kanssa. Kuva: Pekka Elomaa

Sisustussuunnittelija suunnittelee asuntojen sisätiloja ja ratkaisee erilaisia tilan käyttöön liittyviä ongelmia. Tyypillisesti sisustussuunnittelija suunnittelee pintoja, valaistuksia ja kiintokalusteita kuten keittiöitä sekä irtokalusteita eli sitä, miten huonekalut sijoitetaan.

Kokonaissuunnitteluun voi kuulua asunnon pohjapiirustusten muokkaamista. Sisustussuunnittelijat auttavat myös esimerkiksi sistustamaan asuntoja myyntikuntoon.

Perinteisesti sisustussuunnittelijat keskittyvät yksityiskoteihin ja sisustusarkkitehdit julkisiin tiloihin, mutta nykyään monet suunnittelijat tekevät molempia.

Ammattitutkinnon suorittanut sisustussuunnittelija käyttää nimensä perässä kirjaimia SI. Koulutetun sisustusarkkitehdin tunnistaa kirjaimista SIO.

Sisustussuunnittelijoita löytyy esimerkiksi Sisustussuunnittelijat ry:n kotisivuilta.

Osa suunnittelijoista myös tekee itse, esimerkiksi verhoilee tai ompelee tekstiilejä. Lähtökohtaisesti kuitenkin suunnittelija suunnittelee ja asiakas vastaa toteutuksesta.

Jos asiakkaalla ei ole omaa remontin tekijää, sellainen yleensä löytyy ammattisuunnittelijan verkostojen kautta. Suunnittelijan kautta voi myös saada alennusta hankinnoista.

Kun ottaa ensimmäisen kerran yhteyttä sisustussuunnittelijaan, on hyvä pystyä kertomaan jotain toiveistaan sekä budjetista ja aikataulusta. Asiakkaalle tulee usein yllätyksenä, kuinka kauan suunnitteluun menee aikaa – toteutuksesta puhumattakaan.

”Television sisustusohjelmat antavat väärän kuvan aikatauluista. Oikeasti suunnittelussa on paljon enemmän piirustustyötä ja paljon vähemmän shoppailua”, sanoo sisustussuunnittelija Tommi Mäkinen.

Jos asiakas ei tiedä tarkalleen, mitä haluaa, suunnittelija esittää kysymykset.

”Jos asiakkaalla ei ole mitään hajua, katselemme yhdessä erilaisia kuvia”, sanoo sisustussuunnittelija Minttu Määttä.

Suunnittelijat tekevät yleensä kartoituskäynnin asiakkaan kotona ja antavat sen jälkeen tarjouksen. Tarjous on hyvä pyytää ainakin parilta suunnittelijalta.

Mitä sisustussuunnittelijan palvelut sitten maksavat?

Sisustussuunnittelijoiden tuntihinta on 55–100 euroa. Suunnittelun kesto vaihtelee.

Karkea ohje on, että kymmenellä tunnilla saa yhden olohuoneen tai makuuhuoneen suunnittelun. Keittiön suunnittelu vie parikymmentä tuntia.

Saneerauskohteen tai uudiskohteen suunnitteluun kannattaa varata 40–50 tuntia. Käytännössä se tarkoittaa useamman kuukauden mittaista suunnittelua, koska suunnittelijat tekevät useaa työtä samaan aikaan.

Lähteet: Sisustussuunnittelija Ida Lestinen Ida Design Oy, sisustussuunnittelija Minttu Määttä Designstudio Minttu Määttä ja sisustussuunnittelija Tommi Mäkinen Detaljee Oy.

Pekka Elomaa
Suunnittelija voi ehdottaa yllättäviä ideoita.
Suunnittelija voi ehdottaa yllättäviä ideoita.
Pekka Elomaa
Perhe oli miettinyt jo pitkään, mitä tekisi mäntyportaille.
Perhe oli miettinyt jo pitkään, mitä tekisi mäntyportaille.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!