Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoon Valapuiston uuden senioritalon asukkaat hermostuivat – ”Puolet on muita kuin senioreita”

Tontti vuokrattiin Espoolta senioriasumista varten, mutta rakennuttajan mukaan talon asukkaille ei ole koskaan asetettu alaikärajaa.

Koti
 
Juhani Niiranen HS
Espoon Valapuisto on yksi uusimmista senioritaloista Suomessa.
Espoon Valapuisto on yksi uusimmista senioritaloista Suomessa. Kuva: Juhani Niiranen HS

Helsingin Sanomat kirjoitti Koti-osastolla kaksi viikkoa sitten senioriasumisesta Helsingissä. Senioritaloja on suunniteltu seniori-ikäisille asukkaille yhteisöllisessä hengessä, ja asukkaista suurin osa on seniori-ikäisiä.

Artikkelin ilmestymisen jälkeen Espoon Valapuistossa asuvat Tuula Vanhanen ja Seppo Helenius ottivat toimitukseen yhteyttä ja kritisoivat talon rakentanutta Pohjola Rakennus Oy:tä härskistä ja virheellisestä markkinoinnista.

”Valapuistoa markkinoitiin senioriasuntona, mutta viisi kuukautta talossa asuneena voimme sanoa, että talo on kaikkea muuta kuin senioritalo. Talossa asuu noin 70 ihmistä, ja heistä puolet on muita kuin senioreita. Asuntoja myytäessä ikärajana pidettiin + 55”, Vanhanen ja Helenius kirjoittavat sähköpostissa.

Heidän mukaansa asuntoja on myyty yksityisille sijoittajille, jotka ovat vuokranneet asuntoja nuoremmille asukkaille, ja siitä on syntynyt paljon haittaa.

”Olemme joutuneet rajoittamaan kerhohuoneen käyttöä ilkivallan vuoksi. Poliisit on kutsuttu, jotta metelöinti saadaan loppumaan. Ulko-ovien sähkölukitukset otetaan pois päältä, jotta yövieraat pääsevät sisään. Asunto on vuokrattu yhdelle, mutta siinä saattaa asua 5–6 henkeä”, Vanhanen ja Helenius kirjoittavat.

Heidän mielestään rakennusyhtiö on markkinoinut kohdetta harhaanjohtavasti.

Pohjola Rakennus Oy Uusimaan toimitusjohtaja Kim Bono kiistää syytöksen, jonka mukaan Valapuistoa olisi myyty siten, että kohteen huoneistoissa saisi asua vain senioreita.

”Yhtiöjärjestyksessä asukkaille ei ole asetettu 55 vuoden alaikärajaa. Asunnot on suunniteltu niin, että ne huomioivat erityisesti seniorien tarpeet, mutta markkinointiesitteessä ei ilmoitettu mitään ehdotonta ikärajaa”, Bono sanoo.

Tontti vuokrattiin Espoon kaupungilta senioriasumista varten.

”Espoon kaupunginvaltuusto on käsitellyt asiaa ja todennut että tontinluovutus- ja vuokrasopimuksen ehtoja on noudatettu.”

Bonon mukaan tietty osa asunnoista myytiin sijoitusrahastolle, joka markkinoi asuntoja yli 55-vuotiaille sopiviksi. Bono ei ota kantaa siihen, kenelle kohteen huoneistoja on vuokrattu.

”Emme voi kontrolloida vuokraamista. Yhtiöjärjestyksessä ei ole estettä asuntojen vuokraamiselle.”

Järjestysongelmiin rakennuttaja ei Bonon mukaan voi puuttua.

”Meillä ei ole siihen juridista mahdollisuutta. Järjestyksestä huolehtiminen on isännöitsijän ja huoltoyhtiön tehtävä. He voivat ryhtyä toimenpiteisiin, jos järjestyksenpidossa on huomauttamista.”

Bonon mukaan ikärajojen asettaminen senioritaloille ei ole lähtökohtaisesti hyvä ratkaisu.

”Viidenkymmenenviiden vuoden alaikärajan asettaminen senioritalon asukkaille voi tuntua helpolta ratkaisulta, mutta siitä voi seurata ongelmia. Jos puolisoista toinen on alle 55-vuotias ja vanhempi puoliso kuolee, joutuisiko alle 55-vuotias muuttamaan talosta pois? Jos pariskunta muuttaa ulkomaille, eivätkö he saisi antaa asuntonsa esimerkiksi tyttärensä käyttöön?” Bono kysyy.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!