Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhä useampi pieni taloyhtiö pohtii ulkopuolisen isännöitsijän palkkaamista

”Alkuperäisten asukkaiden tilalle muuttaa uusia lapsiperheitä. He ovat tottuneet hoitamaan asioita eri tavalla ja heillä on myös omat tarpeensa.”

Koti
 
Liisa Takala
Huolto ja isännöinti on hoidettu omin voimin, mutta nyt tarvitsemme apua, kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Olli Simonen.
Huolto ja isännöinti on hoidettu omin voimin, mutta nyt tarvitsemme apua, kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Olli Simonen. Kuva: Liisa Takala

Veräjämäkeläisen rivitalon hallituksen puheenjohtaja Olli Simonen esittelee ylpeänä autokatoksen uusia lämmityspistorasioita. ”Nyt auton voi imuroida kätevästi ja ladata sähköautojen akut”, hän kiittelee.

Aiemmin tämänkaltaiset kunnostustyöt teetettiin taloyhtiössä hallituksen johdolla. Pari vuotta sitten taloyhtiö palkkasi kuitenkin ammattimaisen isännöitsijän huolehtimaan hallinnon ja kunnossapidon juoksevista asioista sekä peruskorjaushankkeista. Samalla kirjanpito siirrettiin samaan kiinteistöpalveluyhtiöön, Realia Groupin isännöintiin.

Ulkopuoliseen isännöitsijään päädyttiin, kun kukaan rivitalon asukas ei halunnut enää ottaa isännöitsijän hommaa hoitaakseen. ”Asukkaat ovat ikääntyneet. Siksi päädyimme kokeilemaan ammatti-isännöitsijää, joka tuntee alan uudet virtaukset”, Simonen selittää.

Artikkeliin liittyvät

Simonen on vuonna 1972 valmistuneen rivitalon alkuperäisiä asukkaita ja tällä erää viidettä vuotta hallituksen puheenjohtaja. Yhtiössä on 17 asuntoa ja 50 asukasta. Asukkaat osallistuvat hallituksen toimintaan vuorotellen. Myös lumityöt ja muut talonmiehen työt hoidetaan kiertävin vuoroin.

”Yllättävän hyvin tämä sujuu. Talossa on hyvä yhteishenki, ja jos joku ei pysty osallistumaan, se täytyy muiden vain sietää”, Simonen sanoo.

Ulkopuolisen isännöitsijän palkkaamista mietitään monissa muissakin taloyhtiöissä.

”Ala on murroksessa”, kertoo isännöitsijä Marko Haikonen isännöintitoimisto Helsingin Seudun Isännöitsijät Oy:stä.

Pienet taloyhtiöt ovat perinteisesti hoitaneet isännöinnin itse. Kun edessä on yhä vaativampia ja kalliimpia korjauksia, moni miettii kääntymistä ammattilaisen puoleen.

Kyse ei ole ihan pienestä joukosta: Kiinteistöliiton mukaan lähes 60 prosenttia Suomen 87 000 asunto-osakeyhtiöstä on pieniä, enintään kymmenen asunnon yhtiöitä. Rivitalo-, erillistalo- ja paritaloyhtiöissä on yhteensä 450 000 asuntoa.

Murroksen taustalla on sukupolvenvaihdos. ”Alkuperäisten asukkaiden tilalle muuttaa uusia lapsiperheitä. He ovat tottuneet hoitamaan asioita eri tavalla ja heillä on myös omat tarpeensa”, Haikonen kertoo.

Kiinteistöpalveluita tarjoavat yritykset ovat huomanneet markkinaraon ja ryhtyneet tarjoamaan pienille taloyhtiöille räätälöityjä palveluja.

Isännöinnin ja kirjanpidon lisäksi taloyhtiölle tarjotaan tarpeen mukaan esimerkiksi teknisen isännöitsijän palveluja.

Tyypillinen teknisen isännöitsijän avulla hoidettava projekti on vaikkapa kymmenen tuhatta euroa maksava ovien ja ikkunoiden huoltomaalaus. Suurempiin hankkeisiin suositellaan Haikosen mukaan jo suunnittelukonsultin tai rakennuttajakonsultin palkkaamista.

Yksi uusista palveluista on se, että isännöintitoimitsto kouluttaa jonkun taloyhtiön asukkaan isännöitsijän tehtävään ja toimii hänen taustatukenaan.

Taloyhtiöissä kaivataan Haikosen mukaan yhä enemmän juridiikan ja viestinnän osaamista.

”Tuore tutkimus kertoo, että esimerkiksi putkiremontin toteutuksessa asukkaiden kanssa kommunikoiminen on yhtä tärkeätä kuin saneerauksen tekninen toteuttaminen”, Haikonen kertoo.

Liisa Takala
Olli Simosen taloyhtiössä työvälineet ovat järjestyksessä.
Olli Simosen taloyhtiössä työvälineet ovat järjestyksessä.

Mitä sitten taloyhtiön pitäisi ottaa huomioon, kun se etsii itselleen sopivaa tapaa käyttää ammattilaisia?

”Ensiksi pitäisi päättää tahtotila: Mitä ollaan ostamassa ja miten paljon rahaa siihen voidaan käyttää”, neuvoo Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero.

Taloyhtiön pitäisi hänen mukaansa määritellä, mitä tehtäviä isännöitsijä hoitaa, miten tiiviisti hänen odotetaan osallistuvan esimerkiksi hallituksen työskentelyyn ja asioiden valmisteluun. Lisäksi kannattaa listata tiedossa olevat korjaushankkeet, joihin toivotaan isännöitsijän apua.

Listaamalla tehtävät tarkkaan taloyhtiö voi saada valitsemiltaan palveluntarjoajilta sellaiset tarjoukset, joita on helppo verrata. ”Se helpottaa valintaa ja sen avulla tiedetään, mitä ostetaan”, Kero sanoo.

Hän muistuttaa, että ehdokkailta kannattaa pyytää myös referenssejä siitä, miten paljon kokemusta heillä on korjaushankkeista. Myös suosittelijoiden kuuleminen on suotavaa.

Kolmanneksi taloyhtiön edustajien kannattaa haastatella isännöintikandidaatteja mieluiten henkilökohtaisesti, jotta nähtäisiin, syntyykö osapuolten välille luottamusta.

Valintaprosessi voi tuntia työläältä, mutta jos siinä onnistutaan, isännöitsijästä voi tulla taloyhtiölle arvokas sparraaja. ”Hän on perillä alan trendeistä, hänellä on puolueetonta näkemystä sekä hyvä asiantuntijaverkosto”, Kero perustelee.

Kiinteistöliitto tarjoaa taloyhtiöille neuvontaa ja koulutusta. Palvelut ovat taloyhtiön käytössä sekä silloin, kun yhtiöllä on ammatti-isännöitsijä, että silloin, kun se hoitaa isännöinnin omin voimin.

Ylänkötie 5:ssä ei ole vielä lyöty lukkoon, miten isännöinti tulevaisuudessa hoidetaan. Meneillään on kolmas vuosi ”hyvän isännöitsijän huostassa”, mutta kustannukset panevat miettimään.

”Sopimukseen kirjatut työt hoidetaan, mutta kaikesta muusta joutuu maksamaan erikseen. Kassakone kilisee esimerkiksi silloin, kun isännöitsijä osallistuu virka-ajan ulkopuolella pidettyihin kokouksiin”, Simonen sanoo

Paras järjestelmä olisi hänen mielestään sellainen, että kirjanpito ostettaisiin ja taloyhtiön luottamushenkilöt kouluttautuisivat Kiinteistöliiton kursseilla. ”Omatoimisuus on valttia, jos asukkaat puhaltavat yhteen hiileen.”

Liisa Takala
Olli Simonen säätää vesivuotovahdin anturia.
Olli Simonen säätää vesivuotovahdin anturia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!