Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Siivousbuumi alkoi vasta, kun bakteerit keksittiin 1800-luvun lopussa

Siivousvälineet ja -trendit ovat muuttuneet ajan kuluessa – mutta yksi aate on kuitenkin pysynyt: hyvä hygienia ylläpitää terveyttä

Koti
 
Heini Kilpamäki
Sami Kero / HS
Kannelmäkeläinen perheenisä Aki Niemi lajittelee roskia perheen remontoidussa keittiössä.
Kannelmäkeläinen perheenisä Aki Niemi lajittelee roskia perheen remontoidussa keittiössä. Kuva: Sami Kero / HS

Maailman ensimmäinen markkinakelpoinen pölynimuri vuodelta 1865 ei juuri muistuttanut nykyistä imuria.

Amerikkalaisen mallin käyttöön tarvittiin kaksi siivoajaa. Toinen pumppasi käsin ilmaa palkeilla, ja toinen imuroi letkulla. Sähkö uskallettiin yhdistää imureihin vasta puoli vuosisataa myöhemmin.

Edullisia, toimivia ja kevyitä imureita saatiin odottaa koteihin maailmansotien jälkeen. Ennen sitä useimmissa talouksissa käytettiin luutaa.

Niin välineet kuin siivoamiseen liittyvät asenteetkin ovat vaihdelleet ajan myötä. Silti yksi asia on pysynyt samana: siivoamisella ja hyvällä hygienialla on nähty olevan terveyttä ylläpitävä vaikutus.

Ennen kun tartuntatautien mekanismeja tunnettiin länsimaisessa lääketieteessä, tautien uskottiin leviävän kosteasta maasta nousevista höyryistä. Jo antiikin aikana pidettiin tärkeänä, että kadut ja takapihat pidettiin kuivina ja puhtaana jätteistä. Kodin tuulettaminen paransi kodin ilmanalaa ja esti sairastumista.

1800-luvulla muun muassa teollistuneen Englannin suuria kaupunkeja vaivasivat monet terveysongelmat. Tiivis asutus ja puutteelliset hygieniaolot saivat aikaan kolera- ja influenssaepidemioita, jotka tappoivat tuhansia ihmisiä.

Hygieniaa parannettiin rakentamalla vesijohto- ja viemäriverkostoja 1800-luvun puolivälistä alkaen.

Niin tehtiin muuallakin Euroopassa, myös Suomen suurruhtinaskunnassa.

Varsinaisesta siivousbuumista voidaan kuitenkin puhua vasta bakteerien keksimisen jälkeen. Saksalaisen lääkäri Robert Koch todisti tuberkuloosin leviävän bakteerien välityksellä vuonna 1882.

Bakteerikammon aikakautena oli tärkeää tuhota bakteerit, ennen kuin ne sairastuttavat ihmisen.

Juuri bakteerikammo oli alkusysäys nykyaikaiseen siivouskulttuuriin, kertoo kulttuurihistorian dosentti Rauno Lahtinen Turun yliopistosta. Hän on tutkinut saippuan historiaa.

”Ensin siivoamisesta kiinnostuttiin vuosisadan vaihteessa kaupunkien porvariskodeissa. Niissä käytettiin siivousapuna kotiapulaisia. 1920–30-luvulla siisteysvalistus tuli kouluihin. Sieltä se levisi muunkin väestön keskuuteen.”

Kotien siisteyteen vaikuttivat koulujen lisäksi valistuslehtiset. Kansan ja kotien puhtaudesta tuli nuorelle tasavallalle imagoasia. Puhtaasta ja moraalisesta kansasta tuli ihanne.

”Jos ympäristömme, vaatteemme ja ruumiimme ovat puhtaat, puhdistuvat samalla myös ajatuksemme, sanamme ja mielemme”, kirjoitettiin eräässä valistuslehdessä 1920-luvulla.

Valistus avasi markkinat saippuamainoksille ja tuholaismyrkyille. Mainoksia oli lehdissä runsaasti, sillä kotimaisia saippuatehtaita perustettiin paljon 1900-luvun alussa.

Ilmoitus Helsingin Sanomissa 23.11. 1949.
Ilmoitus Helsingin Sanomissa 23.11. 1949.

Mainoksissa puhuteltiin ennen kaikkea perheen rouvasväkeä.

Siivoaminen lankesi useimmiten naisten tehtäväksi, sillä kodin nähtiin pitkään olevan naisen elinpiiriä. Miehet kouluttautuivat ja kävivät töissä.

Siivoojan ammatti oli vuosina 1950–1970 yli 45-vuotiaiden naisten yleisin ammatti Suomessa maatalouden ulkopuolella.

Tasa-arvoistuminen on kuitenkin murtanut vanhaa kaavaa. Tämä selviää Tilastokeskuksen ajankäyttötutkimuksesta, jossa tilastoitiin yli 10-vuotiaiden päivittäiseen siivoukseen käyttämää aikaa.

Tilastoa on koottu ensimmäisen kerran vuosina 1987–1988. Viimeisimmät tutkimukset ovat vuosilta 2009–2010.

Naisten siivoustavat eivät juuri ole muuttuneet. Yhä lähes 70 prosenttia naisista käyttää päivisin vajaat puoli tuntia kodin siivoamiseen ja järjestelyyn.

Sen sijaan miehet käyttävät yhä enemmän aikaa siivoamiseen. 1980-luvulla vain joka neljäs mies siivosi päivittäin, mutta nykyään jo puolet.

Ilmoitus Helsingin Sanomissa 26.9.1958.
Ilmoitus Helsingin Sanomissa 26.9.1958.
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!