Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Allergikko, näin suojaat kotisi siite- ja katupölyltä

Allergikko vaihtamaa ilmanvaihtoventtiileihin hyvät suodattimet – niihin tarttuvat siite- ja katupöly sekä pienhiukkaset.

Koti
 
Jaana Laitinen
Näin asennat seinään uudenlaisen tuloilmaventtiilin allergiasuodattimella
Näin asennat seinään uudenlaisen tuloilmaventtiilin allergiasuodattimella
Asennusvastaava Juha Teppana näyttää, miten 20 vuotta vanhan tuloilmaventtiilin tilalle seinään asennetaan uusi termostaatilla toimiva venttiili, jossa on allergiasuodatin. Toimittaja: Jaana Laitinen, kuvaus: Sami Kero, leikkaus: Janne Elkki

Siitepölykausi alkaa pian, joten on aika suojata koti siitepölyltä. Pähkinäpensas ja leppä kukkivat jo keskisessä Euroopassa.

Kun suojauksen tekee huolellisesti, estyy myös katupölyn ja terveydelle vaarallisten pienhiukkasten pääsy sisäilmaan. Pienhiukkasia syntyy polttomoottoreissa ja puun poltossa.

Kotiin tulee ulkoilmaa korvaus­ilmaventtiileistä ja tuuletusikkunan tai -luukun kautta.

Korvausilmaventtiilit sijaitsevat yleensä makuuhuoneissa ja olohuoneessa. Korvausilmaa tarvitaan, jotta kodin ilmanvaihto toimii.

Koneellinen ilmanvaihto imee sisäilmaa keittiön ja kylpyhuoneen kautta. Jos korvausilmaventtiileistä ei tule asuntoon uutta, raikasta ilmaa tilalle, alipaine vetää likaista ilmaa ikkunoiden ja ovien väleistä, postiluukusta ja rakenteiden raoista.

Jos asunnossa on painovoimainen ilmanvaihto eikä korvausilmaa tule, ilmanvaihto tyssähtää kokonaan. Siksi venttiilejä ei saa tukkia talvella eikä siitepöly- ja katupölykaudella.

Tuuletusluukun tai tuuletusikkunan voi suojata suodatinkankaalla. Niitä myydään rautakaupoissa, nettirautakaupoissa tai valmistajien omissa nettikaupoissa ja myymälöissä.

Suodatinkankaita on useita laatuja. Karkeasuodattimet tunnistaa merkinnästä G2–G4. Ne nappaavat vain suurimmat hiukkaset ja roskat. Ne eivät estä siitepölyn tai katupölyn ja niitä pienempien hiukkasten pääsyä asuntoon.

Medium-luokan suodattimet merkitään M5- ja M6-tunnuksilla. Ne suodattavat pienempiä hiukkasia kuin karkeasuodattimet, mutta eivät yllä samaan tehoon kuin hienosuodattimet. Ne tunnistaa merkinnästä F7–F9.

Mitä suurempi numero kirjaimen perässä, sitä tehokkaampi suodatin on. Esimerkiksi F7-suodattimeen tarttuu 95 prosenttia hiukkasista, joiden koko on yli 0,4 mikrometriä eli millin tuhannesosaa.

Parhaimmat F-suodattimet estävät katupölyn ja siitepölyn lisäksi myös pienhiukkasten pääsyn asuntoon.

Rakentamismääräyksissä tuloilman suodattamisessa vaaditaan yleensä F7-suodattimia. Merkinnät E, H ja U tarkoittavat suodattimia, joita käytetään erittäin hyvää suojausta vaativissa kohteissa, esimerkiksi sairaaloissa ja atk-keskuksissa.

Kodin tuuletusikkunoihin ja -luukkuihin kannattaa hankkia F-luokan suodatinkangas, jolla on mahdollisimman iso numerotunnus. Kangas kiinnitetään ikkunan tai luukun rakenteisiin kaksipuoleisella teipillä.

Suodatinkangas on helpointa kiinnittää tuuletusluukkuun, jossa on kiinteä hyttysverkko ja ritilä. Kankaasta leikataan luukun sisäosan kokoinen pala, teippi kiinnitetään ikkunan reunalistoihin ja kangas painetaan teippiin kiinni tiiviisti.

Jos tuuletusikkunassa on reunalista tai muu vastaava rakenne ulommaisena, kiinnitä kangas siihen teipillä. Vaikka kangas on siinä säiden armoilla, sen pitäisi kestää paikallaan kuukausia.

Yksikerroksisen pientalon ikkunoihin voit teipata kankaan ulkoapäin. Suodatinkankaasta leikataan pala, joka on 4–6 senttiä leveämpi ja korkeampi kuin ikkuna. Teipit kiinnitetään ikkunaan listoihin ja kangas painetaan niihin kiinni.

Samoin suojataan parvekkeelle avautuva tuuletusikkuna kerrostalossa.

Korvausilmaventtiilit voivat sijaita ulkoseinässä tai ikkunoiden rakenteissa. Niissä käytetään yleisesti suodattimia, joiden luokka on G3. Ne eivät suojaa siitepölyltä tai katupölyltä eivätkä pienhiukkasilta.

Paremman suojan saa, kun vaihtaa vanhat seinäventtiilit uusiin malleihin, joissa on tehokkaat suodattimet. Venttiilit maksavat vajaasta sadasta eurosta kolmeensataan euroon.

Joihinkin malleihin voi ostaa myös äänenvaimentimen, joka vähentää ulkoa tulevaa melua. Sitä kannattaa harkita vilkkaiden katujen ja teiden varsilla.

Tuloilmaventtiileistä esimerkiksi Mobair 2010 lämmittää sisälle tulevan ilman. Velco-venttiilissä taas on termostaatti, joka säätelee venttiilin avausta ulkoilman lämpötilan mukaan.

Osaan Bioben venttiileistä voi ostaa valmiin allergiasuojan. Myynnissä on myös suodattimia, joissa on sähköinen varaus. Ne sieppaavat ilmasta pienimpiä hiukkasia.

Vuokralla asuva ei saa vaihtaa omin päin venttiilejä uusiin. Vuokranantajaa voi pyytää vaihtamaan ne. Tehokas suodatin vähentää sisälle tulevan pölyn määrää ja siten suojaa asuntoa likaantumiselta.

Kaikkien ikkunoiden tuloilmaventtiileihin ei ole saatavana F-luokan suodattimia. Silloin isännöitsijältä voi kysyä, saako vanhojen venttiilien tilalle asentaa sellaiset, joihin saa F-luokan suodatuksen. Vuokralla asuva voi pyytää vuokranantajaa vaihtamaan venttiilit tehokkaisiin malleihin.

Lähteet: Sisäilma-asiantuntija Tuula Syrjänen Hengitysliitosta, markkinoinnin suunnittelija Teemu Parkkinen Suomen Terveysilmasta ja toimitusjohtaja Kari Sarne Allergia- ja sisäilma-avusta.

Katso videolta, miten vanha seinäventtiili vaihdetaan uuteen. Hs.fi/hstv
Leif Rosas
Minttu Kinnunen vaihtaa tuloilmaventtiilin vanhan karkeasuodattimen tilalle allergiasuodattimen, joka estää siite- ja katupölyn pääsyä Helsingin kantakaupungissa sijaitsevaan asuntoon.
Minttu Kinnunen vaihtaa tuloilmaventtiilin vanhan karkeasuodattimen tilalle allergiasuodattimen, joka estää siite- ja katupölyn pääsyä Helsingin kantakaupungissa sijaitsevaan asuntoon.
Sami Kero / HS
Vantaalaiskodin tuuletusluukkuun on asennettu suodatinkangas.
Vantaalaiskodin tuuletusluukkuun on asennettu suodatinkangas.
Sami Kero / HS
Suomen Terveysilman asennusvastaava Juha Teppana vaihtaa raitisilmaventtilin malliin, joka estää siite- ja katupölyn pääsyä kotiin.
Suomen Terveysilman asennusvastaava Juha Teppana vaihtaa raitisilmaventtilin malliin, joka estää siite- ja katupölyn pääsyä kotiin.
Sami Kero / HS
Näin mustaksi muuttui suodatin, jota käytettiin kolme kuukautta pientaloalueella Espoossa. Vieressä puhdas suodatin.
Näin mustaksi muuttui suodatin, jota käytettiin kolme kuukautta pientaloalueella Espoossa. Vieressä puhdas suodatin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!