Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pimeää vai valoa, lämmintä vai kylmää siemenille?

Joidenkin siementen pusseissa neuvotaan idättämään siemeniä valoa, toisissa pimeässä

Koti
 
Jaana Laitinen
Leif Rosas
Kylvä siemenet aina vähäravinteiseen kylvömultaan.
Kylvä siemenet aina vähäravinteiseen kylvömultaan. Kuva: Leif Rosas

Jotkut siemenet itävät valossa ja toiset pimeässä. Osa siemenistä vaatii huoneenlämpöä korkeampaa lämpötilaa itämiseen tai lämpö jouduttaa niiden itämistä selvästi. Jotkut siemenet pitää kylmäkäsitellä ennen kylvöä.

Näet siemenpussiin painetuista ohjeista, milloin siemenet pitää kylvää. Pussi kertoo myös, itävätkö siemenet valossa vai pimeässä.

Pimeässä itävät

Täytä kylvöastia kylvömullalla ja kastele multa hyvin. Tee jäätelöpuikon tikulla tai muovilusikalla multaan kolo, johon voit pudottaa siemenen. Peitä siemen mullalla.

Nyrkkisääntö on, että siemen kylvetään syvyyteen, joka on pari kolme kertaa siemenen koko. Mitä isompi siemen, sitä syvemmälle se pitää laittaa. Pienet siemenet jäävät lähelle pintaa.

Laita isoon pottiin tai ruukkuun 2–3 siementä. Poista myöhemmin heikot taimet ja jätä vahvin kasvamaan. Voit myös kylvää yhden ison siemenen yhteen pottiin.

Kylvön jälkeen kastele multa suihkuttamalla. Jos kaadat vettä suoraan kannusta, vettä voi tulla liikaa. Kastele myös hentoja pikkutaimia suihkuttamalla. Ne tuupertuvat helposti kaadetun veden alle.

Kiinnitä kansi minikasvihuoneeseen tai laita muovikelmua kylvöksen päälle. Näin multa pysyy kosteana. Tee muovikelmuun muutama pieni reikä, jotta ilma vaihtuu eivätkä siemenet ja multa homehdu.

Suihkuta multaa päivittäin. Siemenet itävät 1–3 viikossa.

Pimeässä itävät: useimpien vihannesten ja kukkien siemenet.

Valossa itävät

Täytä kylvöastia mullalla ja taputtele mullan pinta tasaiseksi. Multaa ei saa jäädä kuoppia, joihin vesi jää seisomaan. Kastele suihkupullolla.

Ripottele mullan päälle siemeniä hajalleen. Monet valossa itävät siemenet ovat pieniä, ja niitä olisi vaikea erikseen kylvää. Kylvä mieluiten harvaan, jotta pikkutaimilla on tilaa kasvaa.

Taputtele siemenet kiinni mullan pintaan. Kastele multa suihkuttamalla vettä. Älä kaada vettä, sillä virtaava vesi irrottaa siemenet ja kerää ne kasoiksi ruukun reunoille.

Peitä kylvös muovilla. Tee siihen tuuletusreiät. Pidä kylvös tasaisen kosteana. Pintamulta ei saa kuivua.

Voit käyttää kylvöksen katteena maanparannusaine vermikuliittia. Laita sitä ohut kerros mullan ja siementen päälle. Vermikuliitti päästää valoa läpi mutta estää multaa kuivumasta. Voit ostaa sitä puutarhamyymälästä.

Valossa itävät: kamomilla, kääpiösamettikukka, hurtanminttu, iltahelokki, kangasajuruoho, kivikkokäenminttu, koiruoho, lakritsikasvi, mäkimeirami, rohtovirmajuuri, basilika.

Vinkki: Kylvä basilikan siemenet ryppäiksi, joiden läpimitta on 6–8 senttiä. Voit nostaa koko ryppään myöhemmin kasvamaan ruukkuun tai kasvipenkkiin.

Lisälämpöä tarvitsevat

Kylvä siemenet potteihin, kastele ja vie potti lämpimään paikkaan. Lämpöä saa olla noin 18–33 astetta. Tarkista siemenpussista tarkka lämpötila.

Voit idättää siemeniä esimerkiksi kylpyhuoneen lattialla, jos siinä on lattialämmitys. Voit myös nostaa potit saunaan ja asettaa kiukaan lämpötilaksi 30–40 astetta. Pidä multa kosteana.

Kun pienet taimet nousevat esiin mullasta, ne ovat keltaisia. Nosta taimet poteissa viileämpään, valoisaan paikkaan. Siellä ne vihertyvät parissa päivässä.

Lämpöä vaativat siemenet eivät idä helposti ikkunan ääressä, vaikka patteri lämmittäisi niitä. Ikkunasta vetää, ja multa pysyy silloin kylmänä.

Lisälämmöstä hyötyvät: monet kurpitsat ja kesäkurpitsat, kurkut, kesäkukat ja perennat.

Kylmäkäsittelyn vaativat

Jotkut siemenet vaativat kylmäkäsittelyn, jotta ne itävät. Käsittely lopettaa siemenen lepotilan. Yleensä kylmää vaativat siemenet kylvetään maahan syksyllä. Silloin pakkanen hoitaa kylmäkäsittelyn talven aikana.

Voit kylmäkäsitellä siemeniä myös keväällä. Ota desilitra hiekkaa tai vermikuliittia ja lisää siemenet sen sekaan. Lisää seokseen niin paljon vettä kuin se pystyy imemään.

Pidä pussi huoneenlämmössä 5–6 vuorokautta. Sinä aikana siemenet imevät kosteutta.

Siirrä sitten pussi jääkaappiin 5–8 viikoksi. Ravistele pussin sisältöä kerran viikossa. Kylvä siemenet massan seassa ruukkuun, kasvihuoneeseen tai kasvupenkkiin huhti-kesäkuussa siemenpussin ohjeiden mukaan.

Kylmäkäsittelyn vaativat: väinönputki sekä monet perennat ja kesäkukat.

Asiantuntijana puutarhuri Satu Sainio Hyötykasviyhdistyksestä.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!