Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tomaatin ja chilien siemenet voi jo kylvää maitopurkkeihin

Vihannesten ja kukkien kylvö alkaa helmikuussa ja jatkuu toukokuulle

Koti
 
Jaana Laitinen
Taimikasvatus alkaa – Näin kylvät todella pienet siemenet
Taimikasvatus alkaa – Näin kylvät todella pienet siemenet
Puutarhuri Satu Sainio näyttää, miten pikkuruisista maustekasvin siemenistä tehdään hajakylvö. Toimittaja: Jaana Laitinen, kuvaus ja leikkaus: Leif Rosas

Kevään kylvöaikataulu

Kylvä helmikuun lopulla

Chilit, paprikat, latva-artisokka, munakoiso, laventeli, rosmariini, kuukausi- ja puutarhamansikka, juuriselleri, jättisipuli, lamopinaatti.

Kylvä maaliskuussa

Tomaatti, ananaskirsikka, purjo, kiinan- ja pillisipuli, okra, basilika, timjami, meirami, sitruunamelissa, yrttiselleri, iisoppi, stevia.

Kylvä huhtikuussa

Keräsalaatti, pinaatti, salaattifenkoli, parsaherne, kaalit, avomaantomaatti, kasvihuonekurkku, melonit, minttu, kynteli, meirami, laventeli.

Kylvä toukokuussa

Avomaankurkku, kesä- ja talvikurpitsat, sokerimaissi, salkopapu, ruusupapu, kiinankaali, useimmat juurekset, lehtikaali.

Lähde: Hyötykasviyhdistys

Keväällä kylvetään ensimmäisenä kasveja, jotka vaativat pitkän kasvukauden. Esimerkiksi tomaatin, chilien ja paprikan siemenet kannattaa laittaa multaan jo helmi-maaliskuun vaihteessa.

Sisällä voi kylvää ja esikasvattaa myös monia kesäkukkia ja -köynnöksiä sekä vaikkapa kaaleja, yrttejä, kurpitsoja ja kesäkurpitsoja. Toukokuusta lähtien siemeniä voi kylvää myös suoraan avomaalle tai kasvihuoneeseen.

Kylvöastioiksi sopivat turveruukut, pienet mustat muoviruukut tai minikasvihuoneet, joita puutarhakaupat myyvät. Yhtä hyvin voi käyttää sanomalehtipaperista puristettuja potteja, puhtaita jugurtti- tai viilipurkkeja, maitopurkkeja tai taimista jääneitä muoviruukkuja.

Tee kylvöastian pohjaan pari reikää, jotta liika kasteluvesi valuu pois.

Hyvin pieniä siemeniä voit kylvää laakeisiin, mataliin astioihin tai vuokiin. Pieniä siemeniä on vaikea käsitellä yksitellen. Siksi niitä usein ripotellaan hajakylvöksiksi laakeisiin astioihin, joista vahvimmat taimet siirretään myöhemmin kasvamaan omiin ruukkuihinsa.

Hyvä kikka on sekoittaa pienet siemenet hiekkaan ja kylvää ne multaan hiekan seassa.

Leif Rosas
Kylvä pienet siemenet lähelle pintaa, isot syvemmälle. Vasemmalla yrtti-iison, keskellä tomaatin ja oikealla kesäkurpitsan siemeniä.
Kylvä pienet siemenet lähelle pintaa, isot syvemmälle. Vasemmalla yrtti-iison, keskellä tomaatin ja oikealla kesäkurpitsan siemeniä.

Käytä aina kylvömultaa. Se on hiekkaista, vähäravinteista ja ilmavaa. Vesi ei seiso siinä, eikä hukuta siemeniä. Itäneistä siemenistä nousevat pikkuruiset taimet voivat tukahtua, jos mullassa on liikaa ravinteita. Kylvömullaksi sopii myös hiekkainen kaktusmulta.

Siemenistä kasvaa taimia, jotka tekevät ensin sirkkalehdet. Kun sirkkalehtien jälkeen puhkeavat ensimmäiset oikeat lehdet, siirrä taimi kasvamaan isompaan ruukkuun. Vaihetta sanotaan koulimiseksi.

Leif Rosas
Maitopurkit ovat hyviä kylvöastioita.
Maitopurkit ovat hyviä kylvöastioita.

Käytä kasvatusruukuissa taimimultaa. Siinä on taimen tarvitsemia ravinteita.

Taimet tarvitsevat kasvilampusta lisävaloa sisällä tammi-maaliskuun ajan. Huhtikuusta lähtien ne pärjäävät valoisalla ikkunalla. Jos haluat tanakoita taimia tai kasvatusikkunasi ei ole kovin valoisa, anna lisävaloa vielä huhtikuussa 10–12 tuntia vuorokaudessa.

Siirrä esikasvatetut taimet ulos kasvimaalle tai kukkapenkkiin hallan vaaran mentyä ohi eli yleensä touko-kesäkuun vaihteessa. Kasvihuoneeseen voit viedä taimia jo sitä ennen. Harsot suojaavat pikku taimia kylmältä kasvihuoneessa ja ulkona.

Karaise taimet eli totuta ne vähitellen ulkoilmaan ennen kuin istutat ne ulos.

Leif Rosas
Puutarhuri Satu Sainio Hyötykasviyhdistyksestä kylvi kaksi tomaatin siementä samaan purkkiin. Niistä heikomman hän nappaa myöhemmin pois.
Puutarhuri Satu Sainio Hyötykasviyhdistyksestä kylvi kaksi tomaatin siementä samaan purkkiin. Niistä heikomman hän nappaa myöhemmin pois.
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!