Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myös pikkukaupungit isottelevat tornitaloilla

Tornitaloja nousee Helsingin, Espoon ja muiden isojen kaupunkien lisäksi myös Vaasaan ja Järvenpäähän, mutta ei Vantaalle

Koti
 

Tornitaloja on nousemassa moneen suureen kaupunkiin, paitsi Vantaalle. Kaupunkisuunnittelujohtaja Tarja Laineen mukaan tonttimaa on Vantaalla liian halpaa, jotta korkea rakentaminen kannattaisi.

Sen sijaan Espoossa korkeita asuintaloja on tulossa metroasemille, kuten Keilaniemeen, Finnooseen ja Niittykumpuun.

Helsingissä on Pasilan ja Kalasataman lisäksi monia hitaasti eteneviä tornisuunnitelmia esimerkiksi Herttoniemessä, Itäkeskuksessa ja Kontulassa.

Rakentajat haluavat markkinoinnissaan korostaa, kuinka nopeasti tornitalojen asunnot varataan. Jättitalohankkeissa on omat riskinsä. Innokkuutta siis kaivataan, jotta hankalat kaavoitus- ja rahoitusvaiheet etenisivät mahdollisimman nopeasti.

Tampereella on suhtauduttu ylöspäin rakentamiseen intohimoisesti. Siellä sijaitsevat Suomen korkein rakennus Näsinneula ja korkein hotelli Solo Torni Rautatieaseman lähelle.

SRV rakentaa rautatien päälle 500 miljoonalla eurolla ensin kannen ja sitten monitoimiareenan, kolme tornitaloa ja harjoitushallin.

Turussa suunnitellaan 25-kerroksista hotellia Kakolanmäen vanhalle vankila-alueelle.

”Olen aivan varma, että jokainen Turkuun tuleva turisti ja jokainen turkulainen haluaa Kakolanmäelle”, hehkutti Verkaranta Kiinteistöjen hallituksen puheenjohtaja Olli Ojala Turun Sanomien videolla viime syyskuussa.

Ojalan mielestä Kakolantornissa on poikkeuksellista se, että nähtävyys olisi valmistuttuaan korkeampi kuin yksikään talo Tampereella.

Vaasassa Lemminkäinen rakentaa keskustaan 25-kerroksinen hotelli- ja asuinrakennuksen. Arviolta 200 miljoonaa maksavan Wasa Stationin kortteliin on tulossa tapahtumakeskus, pysäköintihallit, urheilutilat ja kauppoja.

Oulukin on saamassa uuden maanmerkin. SRV rakentaa kaupunkiin 16-kerroksista asuintaloa, Satamarannan mastoa.

Järvenpäähän taas on syntymässä Keski-Uudenmaan mini-Manhattan.

”Järvenpää ei nuukaile korkeudessa”, sanoi kaupunginjohtaja Erkki Kukkonen Helsingin Sanomissa viime lokakuussa. Ensimmäinen tulevista torneista on 18-kerroksinen.

Kansainvälisesti ajatellen Suomen rakennuskanta on kuitenkin vaatimatonta.

Vuoden takaisen tilaston mukaan kolmesta miljoonasta suomalaiskodista vain noin 15 000 sijaitsee yli kymmenenkerroksissa tai rakennuksissa.

Tornitaloarkkitehti Sarlotta Narjus toivoo, että jokaista tornia harkitaan tarkasti.

”Ei ole välttämätöntä rakentaa joka kaupunkiin tornia. Mutta jos rakentaminen on perusteltua, en tuomitse sitä.”

Arkkitehtuurin professori Hannu Huttunen ehdottaa kaupunkeja tyytymään nykyilmeeseensä.

”Esimerkiksi Helsinkiä rakennetaan imagomielessä kuin Dubain metropolia, vaikka ei ole tarvetta laajentaa kaupunkia ylöspäin. Helsingin suurin vetovoima on mataluus ja se, että se on pikkukaupunki.”

Matalin ei vain näytä ja kuulosta yhtä innostavalta kuin korkein.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!