Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saako taloyhtiön hallituksen puheenjohtajalla olla yleisavainta?

Koti
 
Helsingin Sanomat
Sari Gustafsson
Jos taloyhtiössä ei ole isännöitsijää tai huoltoyhtiötä, yleisavain voi olla hallituksen puheenjohtajalla.
Jos taloyhtiössä ei ole isännöitsijää tai huoltoyhtiötä, yleisavain voi olla hallituksen puheenjohtajalla. Kuva: Sari Gustafsson

Voiko taloyhtiön hallituksen puheenjohtajalla olla hallussaan yleisavain, jolla pääsee kaikkiin asuntoihin? Osa asukkaista on huolissaan kotinsa turvallisuudesta. Heidän mielestään yleisavain tulisi olla vain isännöitsijällä tai huoltoyhtiöllä.

 

Useimmiten yleisavain on isännöitsijällä tai huoltoyhtiöllä. Jos taloyhtiössä ei ole isännöitsijää eikä huoltoyhtiötä, on luontevaa, että yleisavain on hallituksen puheenjohtajalla, koska jollakulla se pitää olla, sanoo lakimies Marina Furuhjelm.

Puheenjohtajalla voi kuitenkin olla yleisavain myös silloin, kun yhtiöstä huolehtii isännöitsijä tai huoltoyhtiö.

Kyse on Furuhjelmin mukaan lähinnä siitä, miten puheenjohtaja käyttää yleisavainta. Hän ei saa käydä huoneistoissa yleisavaimella ilman, että siitä ilmoitetaan asukkaille etukäteen.

Yleisavainta pitää lisäksi säilyttää turvallisesti esimerkiksi lukitussa avainkaapissa.

 

Vaatiiko yhtiöjärjestys päivitystä, jos yleisiä tiloja muutetaan?

Ylimääräinen yhtiökokous päättää toisen saunan muuttamisesta kerho- ja kuivaushuoneeksi. Yhtiöjärjestyksessä saunoja nimitetään saunatiloiksi, ja niille on annettu yhteisneliömäärä. Jos yhtiöjärjestyksessä olevien yhteistilojen käyttötarkoitusta muutetaan, pitääkö myös yhtiöjärjestystä muuttaa? Entä pitääkö esityslistassa olla maininta yhtiöjärjestyksen muuttamisesta?

 

Taloyhtiön hallinnassa olevan saunatilan muuttaminen kerho- tai kuivaushuoneeksi on mahdollista enemmistöpäätöksellä, sanoo Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

Jos yhtiöjärjestyksessä todetaan, että yhtiön hallinnassa on saunatila, kannattaa yhtiökokouksessa harkita yhtiöjärjestyksen muutosta, jotta yhtiöjärjestys vastaisi todellisuutta.

Yhtiöjärjestyksen muutokseen edellytetään määräenemmistöpäätöstä. Yhtiöjärjestystä ei ole pakko muuttaa, mutta Pynnösen mielestä se on suositeltavaa.

Ellei yhtiöjärjestystä muuteta, kannattaa esimerkiksi asunnon myynnin yhteydessä ilmoittaa ostajaehdokkaille, ettei taloyhtiössä ole yleistä saunatilaa. Asiasta on hyvä olla maininta myös isännöitsijäntodistuksessa.

Kun yhtiökokous päättää sekä saunatilan käyttötarkoituksen että yhtiöjärjestyksen muuttamisesta, molemmat asiat pitää mainita kokouskutsussa. Kutsussa pitää olla myös yhtiöjärjestysmuutoksen pääasiallinen sisältö.

Jos muutosta ei mainita kutsussa, päätöstä ei voida tehdä.

 

Voiko hallituksen jäsen toimia oman tahtonsa mukaan?

Saako hallituksen jäsen säilyttää kerhohuoneessa henkilökohtaisia tavaroitaan, mutta muut eivät? Voiko sama ihminen vaihtaa kellarikomeronsa oven melkein umpivaneriin ja poistaa pihalta koristepensaat juurineen, vaikka ne eivät muita häirinneet?

 

Taloyhtiön hallituksen jäsenillä ei ole sen enempää oikeuksia kuin muillakaan osakkeenomistajalla, vaan kaikkia pitää kohdella yhdenvertaisesti, sanoo lakimies Marina Furuhjelm.

Kerhohuone on yhtiön yhteistä tilaa ja sen on oltava kaikkien asukkaiden käytössä samalla tavalla. Kukaan yksittäinen hallituksen jäsen ei voi vallata tilaa itselleen eikä käyttää sitä varastonaan, ellei yhtiössä ole erikseen päätetty, että kerhohuone vuokrataan jollekulle.

Jos kerhohuone olisi vuokrattu, vuokrauksesta pitäisi olla selkeät yhdenvertaisuusperiaatteen mukaiset säännöt samaan tapaan kuin on autopaikkojen jaosta, Furuhjelm sanoo.

Kerhohuoneen pitäminen varastona ei kuitenkaan ole käyttötarkoituksen vastaista, koska varastoinnista ei aiheudu varsinaista haittaa kenellekään.

Yhtiö päättää, miten tilaa käytetään. Siksi osakkaiden pitää keskustella yhdessä yhtiökokouksessa, miten kerhohuonetta halutaan hyödyntää: pidetäänkö se asukkaiden kokoontumispaikkana, tilaisuuksien järjestämistä varten vai varastona.

Myös kellarikomerot ovat yleensä yhtiön hallinnassa olevia tiloja. Silloin osakas ei saa tehdä varastossa omia muutostöitään. Jos hän on tehnyt korjauksia kellarissa omin luvin, yhtiö voi vaatia, että tila palautetaan ennalleen.

Hallituksen jäsenellä ei ole oikeutta poistaa koristepensaita taloyhtiön pihalta, vaikka ne eivät häntä miellyttäisi.

On mahdollista, että hallitus on tehnyt päätöksen koristepensaiden poistamisesta ja antanut tehtävän hoidettavaksi yhdelle jäsenistään, Furuhjelm sanoo.

Osakkaan kannattaa olla yhteydessä isännöitsijään tai hallitukseen ja tiedustella, onko pensaat poistettu hallituksen päätöksestä vai omin päin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!