Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saako kamiinan putki kulkea seinän läpi?

Koti
 
Helsingin Sanomat
Pisla
Kamiina tuo nopeasti lämpöä mökille. Kuvassa Pisla Hohto.
Kamiina tuo nopeasti lämpöä mökille. Kuvassa Pisla Hohto. Kuva: Pisla

Rakennan mökille kamiinaa. Onko sallittua asentaa kamiinan putki vaakaan seinän läpi ja taittaa se talon ulkopuolella kulkemaan ylöspäin hieman räystään yläpuolelle? Näin putki olisi ulkona lähes koko matkan.  

Lähtökohtaisesti tälle ei ole mitään estettä, sanoo neuvontainsinööri Timo Kujala Pientalorakentamisen kehittämiskeskuksesta.

Rakentamismääräyskokoelma sallii, että kamiinan putki viedään seinän läpi ja taitetaan kulkemaan ylöspäin talon ulkopuolella.

Kujalan mukaan joissakin kunnissa rakennus- tai palotarkastajilla voi olla oma mielipide asiasta. Esimerkiksi julkisivunäkymät saattavat vaikuttaa.

Siksi kannattaa ensin olla yhteydessä oman kunnan rakennustarkastajaan.

Myös jokaisella hormin valmistajalla on omat ohjeensa esimerkiksi eristeen paksuudesta ja siitä, kuinka kamiinan putki tulee tukea talon runkoon tai kattoon.

Yleensä seinän läpivientiosan eristeenä täytyy olla kymmenen senttimetriä palamatonta A1-luokan mineraalivillaa, Kujala sanoo.

Jos katon kaltevuus on alle 30 astetta, kamiinan putken täytyy nousta 80 senttimetriä räystäästä ylöspäin.

Jos kaltevuus on yli 30 astetta, nousua räystäästä pitää olla ainakin metrin verran.

Kamiinan putki ei saa olla räystäässä kiinni, vaan putken ja räystään välissä pitää olla valmistajan ilmoittama suojaetäisyys.

Mikä avuksi ongelmaan autopaikoista?

Ostimme kodin kerrostalosta, jonka autopaikkoja ei ole yhtiöjärjestyksessä. Myyjänä olivat alkuperäiset asukkaat, jotka olivat ostaneet rakennusyhtiöltä asunnon lisäksi autotalli- ja autokatospaikan. Tähän asti taloyhtiö on käsitellyt autopaikkoja kuin omiaan, vaikka talon myyntiesitteessä sanotaan, että jokaiseen asuntoon kuuluu oma autokatospaikka. Mikä olisi järkevin ratkaisu ongelmaan?

Jos autopaikkoja ei ole merkitty yhtiöjärjestykseen, ne ovat juridisesti taloyhtiön hallinnassa, sanoo lakimies Marina Furuhjelm.

Silloin yhtiö saa päättää, miten se vuokraa tai jakaa autopaikkoja käyttäjille.

Jotta paikat voisivat olla osakashallinnassa, niiden kuuluisi olla erillisinä osakkeina tai sidottuna huoneistojen osakkeisiin.

”Se, että autopaikat on myyty asuntokaupan yhteydessä, ei vaikuta. Jos ostajille on annettu kaupan yhteydessä virheellistä tietoa, kyseessä voi olla asuntokaupan virhe.”

Furuhjelmin mukaan hallintakysymystä ei muuta se, jos autopaikat olisivat tiettyjen asukkaiden käytössä. Ratkaisevaa on, mitä yhtiöjärjestykseen on kirjattu.

Ongelmaan on kaksi ratkaisuehdotusta. Osakkaat voivat hyväksyä, että autopaikat ovat yhtiön hallinnassa, jolloin hallitus määrittelee, miten autopaikat jaetaan. Jos jokaiseen huoneistoon on alun perin kerrottu kuuluvan autopaikka, yksinkertainen vaihtoehto olisi, että paikat jaetaan osakkaiden hallintaan muuttamalla yhtiöjärjestystä.

Pisla
Kamiina tuo nopeasti lämpöä mökille. Kuvassa Pisla Hohto.
Kamiina tuo nopeasti lämpöä mökille. Kuvassa Pisla Hohto.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!