Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuka vastaa, jos takka ei toimi?

Riskittömintä on ostaa takka ja asennus samasta paikasta, sanoo kuluttajaoikeusneuvoja

Koti
 
Helsingin Sanomat
Päivi Huotari / HS
Kuvassa asennetaan varaavaa takkaa.
Kuvassa asennetaan varaavaa takkaa. Kuva: Päivi Huotari / HS

Kuluttajaneuvojilta ei pyydetä erityisen paljon apua tulisijojen ostoon tai asennukseen liittyvissä ongelmissa. Mutta kun kysytään, niin ihmetellään, miksi tulisija ei toimi niin kuin pitäisi, kenen on vastuu eli kuka sen korjaa tai miksi korjaaminen viivästyy.

”Helpoin tapa välttyä päänsäryltä on ostaa takka ja asennus samasta paikasta”, sanoo kuluttajaoikeusneuvoja Terhi Toivanen. Silloin myyjä vastaa, oli kyse sitten valmistus- tai asennusvirheestä.

Toivanen kehottaa googlaamaan muiden käyttäjien kokemuksia takkavalmistajasta ja kiikarissa olevista malleista.

Takan kokonaiskulutkin hahmottuvat hyvin, kun tuotteen ja asennuksen ja ehkä jopa vanhan takan purun tilaa samasta paikasta. Jos sopimuksen tekee ennakkoperintärekisteriin kuuluvan yrityksen kanssa, työn osuudesta saa kotitalousvähennystä.

Tilanne mutkistuu, jos vastuutahoja on kaksi eli jos takka ja asennus ostetaan eri paikasta. Tai vaikka takka ja asennus tilattaisiinkin vaikkapa rautakaupasta, mutta laskut tulevat kahdelta yritykseltä. ”Silloin voi olla hankalaa selvittää, onko vika asennuksessa, takassa vai käytössä”, kertoo lakimies Jukka Kaakkola Kilpailu- ja kuluttajavirastosta.

Myyjä vastaa valmistusvirheistä ja asentaja siitä, että työ on valmistajan ohjeiden mukaisesti tehty.

”Jos takka ei toimi niin kuin pitäisi ja se johtuu käyttövirheestä, takuunantajan pitää pystyä osoittamaan se. Muuten takuunantaja vastaa.”

Kaakkola muistuttaa, että takuu on valmistajan antama lisäetu. Myyjä on kuluttajansuojalain mukaan vastuussa, jos tuotteessa on valmistusvirhe.

Joidenkin valmistajien sopimusehdoissa edellytetään, että takuu on voimassa vain, jos myyjän valtuuttama asentaja asentaa tulisijan. Kaakkola pitää ongelmallisena, että takuuehdoissa suljetaan pois muut asentajat.

Hankalinta virheiden selvittäminen on, jos takan tilaaja itse ryhtyy asentajan työnantajaksi. Silloin ei sovelleta kuluttajansuojalakia, vaan kyse on työsuhteesta.

”Jos asennuksessa menee jotakin pieleen, vastuun kantaa tilaaja”, sanoo Prkk:n neuvontainsinööri Jouko Lommi.

Asennuksen viivästyksestä on Kaakkolan mukaan vaikeaa saada korvausta, ellei siitä aiheudu ylimääräisiä kuluja.

Tosin jos viivästys venyy kohtuuttoman pitkäksi, se saattaa oikeuttaa jopa asennussopimuksen purkuun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!