Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin hankit loma-asunnon ulkomailta alle 100 000 eurolla

HS antaa neuvot kakkoskotien hankintaan. Tällaisen loma-asunnon saa sadallatuhannella.

Koti
 
Taru Taipale Kysymyksiin vastasi Laki
Pete Aarre-Ahtio
Loma-asuntoja Fort Lauderdalen alueelta Floridassa.
Loma-asuntoja Fort Lauderdalen alueelta Floridassa. Kuva: Pete Aarre-Ahtio
Turkki: Alanya

1. Miltä markkinat näyttävät?

Ulkomaalaiset ostavat yhä enemmän loma-asuntoja Turkista. Varsinkin rantakohde Alanyassa rakennetaan koko ajan. Alanya–Antalya-alueelle on muutamassa vuodessa tullut lisää yli 300 000 vuodepaikkaa.

2. Mitä suomalaiset ostavat?

Suomalaiset hakevat Alanyassa 40 000–100 000 euron koteja, joissa on kaksi tai kolme makuuhuonetta. Huvilat eivät ole enää suosiossa, koska ihmiset eivät enää jaksa tehdä piha- ja uima-allashommia.

3. Mitä 100 000 eurolla saa?

Laadukkaasta taloyhtiöstä asunnon, jossa on kaksi makuuhuonetta ja kaksi kylpyhuonetta sekä ainakin yksi terassi tai parveke. Yhtiössä on lämmitetyt sisäuima-altaat, kuntosalit, saunat ja spa- ja hierontapalveluita.

4. Mitä kaupankäyntikuluja tulee?

Sekä ostaja että myyjä maksavat kaksi prosenttia varainsiirtoveroa. Lisäksi tulevat muuttolupa, veden ja sähkön avausmaksut (yhteensä noin 500 euroa).

5. Mitä asumiskuluja tulee?

Vesi- ja sähkömaksujen sekä kotivakuutuksen lisäksi taloyhtiön hoitovastike (esimerkiksi 80 neliön asunnossa 40 euroa kuussa). Vastikkeella hoidetaan uima-altaat, puutarha, lämmitys ja valaistus.

6. Minkälainen on tyypillinen suomalainen ostaja?

Aiemmin asuntoja ostivat eläkeikäiset suomalaiset, jotka muuttivat Turkkiin pysyvästi. Nyt yhä useampi suomalainen ostaa Turkista kakkoskodin. Ostajien joukossa on myös nuoria ihmisiä, jotka tekevät töitä etänä. Myös yrittäjiä on paljon.

7. Mitä muuta on hyvä tietää?

Jos olet hyvä tinkijä, saatat saada rakennuttajalta kodinkoneet kaupan päälle. Asuntoihin myydään myös huonekalupaketteja alkaen 3 000 eurolla.

 

Yhdysvallat: Florida

 

1. Florida on toipunut finanssikriisistä, ja asuntojen hinnat ovat nousseet jo monta vuotta. Hintojen uskotaan nousevan tänä vuonna maltillisesti.

Floridan sisällä on isoja eroja. Etenkin Miamin lähellä uudisasunnot ovat kallistuneet nopeasti. Vanhojen asuntojen hinnat ovat kuitenkin yhä huomattavasti alle vuoden 2008 huippuhintojen.

 

2. Suomalaiset hakevat noin 100 000 euron asuntoja läheltä Palm Beachia yhtiöistä, joissa vapaa-ajan harrastukset ovat lähellä. Toiveissa on tyypillisesti kahden makuuhuoneen kerrostaloasunto meren rannalla – tosin tällaisten asuntojen hinnat alkavat 200 000 eurosta.

Suomalaiset ostavat kauempaa rannasta myös kalliita kiinteistöjä. Ne sijaitsevat aidatuilla asuinalueilla, ja ylläpito ja huolto kuuluvat kuukausimaksuun.

 

3. Palm Beachilta saa 1970–1980-luvulla rakennetusta kerrostalosta asunnon, jossa on pari kolme makuuhuonetta, kaksi kylpyhuonetta ja parveke. Aidatulla alueella on uima-altaat, kerhotilat ja kuntosalit. Yhtiö järjestää kuljetuksia ostoksille sekä muuta toimintaa.

 

4. Kaupankäyntikulujen lisäksi useissa yhtiöissä on käytössä hallituksen tekemä haastattelu ostajalle (100–150 dollaria). Jos ostaja haluaa teettää asunnosta tarkastuksen, se maksaa sadoista dollareista ylöspäin.

 

5. Vuosittainen kiinteistövero, joka on kaksi prosenttia asunnon markkinahinnasta sekä kotivakuutus. Taloyhtiölle maksettava maksu (200–400 dollaria kuukaudessa), jolla katetaan muun muassa vesimaksut, pihan ja uima-altaan hoito sekä televisiokanavat. Nettiyhteys maksaa noin 50 dollaria kuussa ja television maksukanavat 70–80 dollaria.

 

6. Kaikenlaiset suomalaiset ostavat asuntoja Floridasta, muun muassa työn perässä muuttavat ja sijoittajat. Seniorit haluavat edullisen asunnon läheltä muita suomalaisia.

 

7. Kun ostaa vanhaa asuntoa, pitää pystyä todistamaan, että rahoitus on kunnossa. Jotkut taloyhtiöt vaativat englanninkielisen otteen rikosrekisteristä ja luottokelpoisuudesta.

 

Kysymyksiin vastasi Remaxin myyntijohtaja Jari Vähämäki

 

Espanja: Costa del Sol ja Costa Blanca

 

1. Asuntokuplan puhkeaminen vei hinnoista keskimäärin puolet. Kriisin jälkeen hinnat ovat nousseet varsinkin Aurinkorannikolla. Myös Costa Blancalla kauppa käy vilkkaana.

 

2. Suomalaiset hakevat kerrostaloasuntoja. Tyypillisesti suomalainen ostaa Costa Blancalta asunnon, joka maksaa 40 000–80 000 euroa. Costa del Solilla vastaavien asuntojen hinnat alkavat 150 000 eurosta.

 

3. Costa Blancalla saa pienen omakotitalon, asunnon isosta paritalosta tai kerrostalosta asunnon, jossa on kattoterassi. Costa del Solilla saa kerrostalosta yksiön tai kaksion melko hyvältä paikalta tai uudehkon kerrostaloasunnon golfkentän laidalla. Silloin kodin lähellä ei kuitenkaan ole palveluja.

 

4. Varainsiirtovero, notaarin palkkio, rekisteröintimaksu kiinteistörekisteriin, verotunnus, valtakirja juristille, vesi- ja sähkösopimusten siirrot.

Yhteensä noin 12–18 prosenttia kauppahinnan päälle.

 

5. Hoitovastike (alkaen 20 euroa kuukaudessa), sähkö-, vesi- ja kaasumaksut, kiinteistövero, netti, vakuutukset, veroedustaja (alle 100 euroa).

 

6. Tyypillinen ostaja on yhä eläkeikää lähestyvä suomalainen, joka haluaa viettää talvet lämpimässä ja kesät Suomessa.

Nykyään myös yhä nuorempia perheitä päätyy perinteisen mökin sijasta hankkimaan asunnon tai rivitalon Espanjasta.

 

7. Pitää tietää tarkasti, milloin asunnossa aikoo lomailla.

Monissa lomakohteissa on talvisin hyvin hiljaista, ja osa palveluista on kiinni.

 

Kysymyksiin vastasi Habitan kiinteistönvälittäjä Matti Juan Lehtinen.

Thaimaa: Pattaya

 

1. Loma-asuntojen hinnat ovat pysyneet viime vuodet vakaina.

Vaikka kysyntä on kasvanut, myös tarjontaa tulee koko ajan lisää.

Asuntoja rakennetaan etenkin suosituissa lomakohteissa Pattayalla, Phuketissa ja Hua Hinissä.

Ulkomaalaiset lomailevat myös pienillä saarilla, mutta niiltä harvoin ostetaan asuntoa.

 

2. Tyypillinen suomalainen ostaa Pattayalta uuden kerrostaloasunnon, jossa on noin 40 neliötä ja yksi makuuhuone. Tällainen kakkoskoti maksaa 45 000–60 000 euroa.

Phuketissa ja Hua Hinissä tarjonta painottuu rivitaloasuntoihin sekä omakotitaloihin.

 

3. Keskeiseltä paikalta 70–80 neliön kerrostaloasunnon, jossa on pari kolme makuuhuonetta.

Tai vaihtoehtoisesti omakoti- tai rivitalon syrjempää.

 

4. Omistuksen siirron yhteydessä maksetaan erilaisia veroja 4,3–6,3 prosenttia kauppahinnasta riippuen siitä, kuinka kauan asunto on omistettu.

Ostaja ja myyjä voivat sopia verokulujen jakamisesta.

 

5. Kuukausikulut ovat noin euron neliöltä riippuen sähkön ja veden kulutuksesta. Lisäksi kustannuksia tulee netistä ja kaapelitelevisiosta.

 

6. Thaimaasta ovat kiinnostuneet hyväkuntoiset suomalaiset, jotka ovat juuri jääneet eläkkeelle tai ovat jäämässä lähivuosina.

Moni on yrittäjä. Asuntoja ostavat sekä yksinelävät että pariskunnat.

 

7. Pitää kestää Thaimaan ilmastoa. Lämpöä on noin 30 astetta ympäri vuoden.

 

Kysymyksiin vastasi The Siam Oriental Tradingin toimitusjohtaja Juha Timonen.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!