Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koti omaksi maksamalla vuokraa

Vantaalle rakennetaan kerrostalo, jossa vuokralainen lunastaa kotia omaksi pikku hiljaa.

Koti
 
Jaana Laitinen
Jarmo Stenmark
Omaksi-mallissa ostaja maksaa aluksi seitsemän prosenttia kodin hinnasta ja sitten 20 vuotta vuokraa.
Omaksi-mallissa ostaja maksaa aluksi seitsemän prosenttia kodin hinnasta ja sitten 20 vuotta vuokraa. Kuva: Jarmo Stenmark

Kun asuntojen hinnat ovat nousseet, rakennusliikkeet ovat tuoneet tarjolle malleja, joilla on helpotettu pääsyä kiinni omistusasuntoon. Pohjalainen rakennusyhtiö Lakea sekä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara ovat kehittäneet uuden Omaksi-mallin, joka madaltaa asunnon omistamisen kynnystä.

Ostaja maksaa aluksi seitsemän prosenttia kodin hinnasta ja tekee vuokrasopimuksen Lakean kanssa.

Asunnosta maksetaan vuokraa seuraavat 20 vuotta. Vuokraan sisältyvät asunnon hoitovastike, yhtiölainan korot ja yhtiölainan lyhennys.

Yhtiölainan lyhennykset kertyvät vuokralaisen hyväksi. Taloyhtiön yhtiölaina on 93 prosenttia asuntojen kokonaishinnasta. Lainasta lyhennetään 60 prosenttia 20 vuoden aikana. Sen jälkeen on maksettava loput 40 prosenttia kerralla, jotta asunnon saa omaksi.

Asunnossa ei ole pakko asua koko vuokrauskautta. Asukas voi myydä osuutensa vapaasti markkinahintaan milloin haluaa. Tällöin saa takaisin sijoitetun alkupääoman, yhtiölainan lyhennykset sekä mahdollisen voitto-osuuden myynnistä.

Lakea voi myös lunastaa asunnon takaisin, jos asukas niin haluaa. Silloinkin saa takaisin alkupääoman ja maksetut yhtiölainan lyhennykset.

Omaksi-malli muistuttaa osaomistusasuntoja, joiden rakentamisesta luovuttiin vuosituhannen vaihteessa. Omaksi-kodissa oman rahan osuus on selvästi pienempi.

Asumisoikeusasuntojen aso-maksu on yleensä 15 prosenttia asunnon hinnasta. Se on yli kaksi kertaa enemmän kuin Omaksi-asunnossa.

”Omistusasumiseen pääsee nyt kiinni pienellä rahalla”, sanoo ylijohtaja Hannu Rossilahti Arasta.

Kaikille asuntolaina tai rakennusliikkeiden rahoitusmallit eivät sovi, hän huomauttaa. Niissä vaaditaan aika paljon omia säästöjä.

Toisaalta rahoitusmalli joustaa elämäntilanteen mukaan paremmin kuin asuntolaina tai taloyhtiön yhtiölaina.

Omaksi-asunnon voi antaa vuokralle milloin vain. Alkuperäinen asukas kuitenkin säilyy päävuokralaisena.

Vuokraan voi saada asumistukea Kelalta. Siitä on apua, jos asukas tai toinen asukkaista jää äitiyslomalle tai työttömäksi tai opiskelee välillä.

Rossilahden mukaan malli on sopii etenkin asumisuraansa aloittaville nuorille aikuisille ja lapsiperheille tai ikäihmisille, jotka etsivät esteetöntä asumista.

Lakea rakentaa useita Omaksi-kohteita eri puolilla maata. Muutama talo on jo valmiina, esimerkiksi Oulussa, Vaasassa ja Jyväskylässä.

Pääkaupunkiseudun ensimmäinen kerrostalo valmistuu Vantaan Keimolanmäkeen syksyllä 2017. Rakentaminen alkaa ensi syksynä. Seitsemänkerroksiseen taloon tulee 72 kotia yksiöistä neljän huoneen asuntoihin.

Esimerkiksi 44,5 neliön kaksion vuokra on 873 euroa kuussa. Siihen sisältyy yhtiölainan lyhennys, 382 euroa. Lyhennys pysyy 20 vuoden ajan samana. Jos korot nousevat, vuokratkin kallistuvat.

Tavoitteena kuitenkin on, etteivät vuokrat nouse pilviin. Talolla on valtion vuokra-asumisen takauslaina. Se edellyttää, että kokonaisvuokrat pysyvät kohtuullisina, Rossilahti sanoo.

HS vertasi Keimolanmäen Omaksi-talon vuokria ja lopullisia hintoja vastaaviin asuntoihin. Verrokkiasunnot ovat parhaillaan myynnissä ja vuokrattavana Kivistössä, runsaan kilometrin päässä Keimolanmäessä.

Omaksi-asunto tulee maksamaan saman verran kuin perinteinen asuntolainalla ostettu omistusasunto, jonka lainat maksetaan 20 vuodessa. Myös Omaksi-asuntojen vuokrat ovat samaa tasoa kuin lähialueen vastaavissa asunnoissa.

Laskelma on tehty vuoden 2016 tilanteen mukaan. Jos lainojen korot nousevat, ne nostavat myös Omaksi-asuntojen ja omistusasuntojen lainojen korkoja ja asukkaan maksuja.

Laskelmat ovat viitteellisiä. Vertailuun vaikuttaa muun muassa, millä korolla omistusasunnon ostaja saa pankista lainaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!