Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pitäisikö nuoren asua omillaan ennen kuin muuttaa yhteen heilan kanssa?

”Olen vain helpottunut kuopuksen puolesta. Ylioppilaskunta osoitti pariskunnalle uudehkon, tilavan perheasunnon.”

Koti
 
Katri Kallionpää Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimittaja.

Nojatuoli mukaan, teinisänky jää kotiin, pullojukka mukaan. Kuopus rakentaa muuttokuormaa. Viimeinen lintu on lentämässä pesästä, kuten me äidit tapaamme ääni väristen sanoa.

Minun ääneni ei värise. Ei enää!

Silloin kun esikoinen aikoinaan lähti Tampereelle, kaipasin häntä niin, että vatsaan koski. Kun keskimmäinen muutti Berliiniin, ikävöin, mutta samalla iloitsin. Omakin elämänpiiri laajeni yhtäkkiä.

Nyt olen vain helpottunut kuopuksen puolesta. Enää hänen ei tarvitse matkustaa Veräjämäen ja Otaniemen väliä eikä yöpyä salaa poikaystävän solukämpässä. Alkusyksyllä alkanut opiskelija-asunnon jonotus päättyi. Omaa solukämppää hän ei saanut, mutta ylioppilaskunta osoitti pariskunnalle uudehkon, tilavan perheasunnon Leppävaarasta. Lottovoitto!

Tosin pieni äidillinen ääni kysyy sisälläni, että onkohan tämä viime kevään ylioppilas tosiaankin kypsä muuttamaan suoraan lapsuudenkodistaan yhteen poikaystävänsä kanssa. Vai pitäisikö ensin itsenäistyä omassa asunnossa, kuten esikoinen ja keskimmäinen ovat tehneet?

Tämä on käytännön asumisratkaisu, lapset valistavat. Järkiliitto on nykyaikaa, kypsyminen ylellisyyttä. Ja tuleehan se halvemmaksikin.

Tulevaisuudessa opiskelijalla on vielä vähemmän varaa kuunnella sydämensä ääntä tai tehdä virheitä opiskelualan valinnassa, jos hallituksen aikeet leikata opintotukea toteutuvat. Opiskelijat joutuvat silloin ottamaan entistä enemmän lainaa.

Silloin kun minä, pääministeri ja valtiovarainministeri istuimme yliopiston penkillä, opintolaina oli vielä turvallinen investointi. Työpaikan saaminen oli koulutetulle melko varmaa. Nykyopiskelijoilla ei sen sijaan ole vakityöstä mitään takeita. Ei liioin siitä, että palkka riittäisi sekä opintolainan että pakollisen asuntolainan maksamiseen.

Heitän pullojukan auton perään ja muksautan kuopuksen kanssa nyrkkimoikkulit. Mitäpä äiti muutakaan voi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!