Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sisustusbloggaaja näyttää kotinsa imuroinnin jälkeen ja ennen välipalasotkua – ”Kukaan ei halua nähdä pyykkikasoja”

Porvoolainen Sanna Piitulainen pitää sisustusblogia ja stailaa siivoamalla, hyvinkääläinen Jenni Sohlberg kertoo rakennusblogissaan myös vastoinkäymisistä.

Hanna Syrjälä HS

Mikä on yksi sisustusbloggajan tärkeimmistä työvälineistä?

Imuri, sanoo Sanna Piitulainen, 37. Piitulainen on kuuden lapsen äiti, jolla on Talosta koti -niminen sisustusblogi. Löydät blogin täältä.

Piitulainen esittelee kaunista kotiaan, jossa ikkunat ovat seinän kokoisia, lattia valkoinen ja Tapiovaaran Mademoiselle-tuoli aitiopaikalla. Missään ei näy ylimääräistä roinaa, ja aurinko paistaa ikkunoista sisään.

Kaunista siis on – mutta siihen tarvitaan imuria. ”Siivoaminen on paras stailaus.”

Imurin jälkeen Piitulainen kaivaa esiin kameran. Hän yrittää hoitaa kuvaamisen nopeasti. ”Jos kuvaan keittiötä, pian pöytään lävähtää jonkun välipala.”

Elämän jäljet saavat näkyä blogissa: onhan koti lapsiperheen asumus eikä näyttelytila. Silti jossain kulkee raja. ”Kukaan ei halua nähdä sisustusblogissa sotkua tai pyykkikasoja.”

Retroa, skandinaavista, maalaisromanttista. Rintamamiestaloja, kivitaloja, kerrostalokoteja.

Netti on täynnä blogeja, joissa sisustetaan ja rakennetaan. Asumisblogit alkoivat yleistyä Suomessa 7–8 vuotta sitten.

Nyt valikoimaa on jo moneen makuun. Osa blogeista on ammattimaisia vetävine teksteineen ja tyylikkäine kuvineen. Osa taas näyttää siltä, että niitä tehdään lähinnä omaksi iloksi.

Sisustusblogeja lukevat etenkin 35–49-vuotiaat naiset, ja blogeista haetaan erityisesti ajanvietettä, ohjeita ja vinkkejä, selviää Aller Median blogitutkimuksesta. Siihen vastasi vuonna 2014 tuhat ihmistä.

Artikkeliin liittyvät

Toisten koteihin pääsee kurkkimaan myös Instagramissa ja Facebookissa. Seuraavaksi suosioon saattavat nousta omaa kotia käsittelevät videoblogit.

Piitulainen on blogannut kodistaan jo viisi vuotta. Nykyinen koti on Porvoon Toukovuoressa, jonne perhe muutti viime kesänä. Piitulainen hahmotteli talosta ensimmäisen version ruutupaperille, ja talon piirsi arkkitehti Antti Heikkilä.

Uudesta kodista haluttiin valoisa. Olohuoneen ja keittiön jätti-ikkunoita ei peitellä. ”Meitä ei haittaa, että näymme ulos.”

Piitulainen on koulutukseltaan rakennusrestauroija, mutta on ollut kahdeksan viime vuotta kotiäitinä. Alun perin hän perusti blogin jakaakseen sukulaisille kuvia perheen arjesta.

Kun lukijoita tuli lisää, hän huomasi esimerkiksi tee se itse -ideoiden jakamisen olevan palkitsevaa. ”Muutkin saivat niistä inspiraatiota.”

Yksi syy pitää blogia on, että tulee havainnoitua hyviä asioita.

”Kamalastakin päivästä voi kaivaa esiin jotain kaunista.”

Kotiäidille blogi on ollut yhteydenpidon väline muihin aikuisiin. Piitulainen on tutustunut pariinkymmeneen sisustusbloggaajaan. Osasta on tullut ystäviä.

Bloggajat tapaavat Habitare-messuilla, sisustusbloggaajien kirpputoreilla ja vaikkapa kirjan julkistamistilaisuuksissa.

Liisa Takala
Sanna Piitulaisen Talosta koti -blogissa näytetään lapsiperheen arkea ja juhlaa. Kuvassa kuudesta lapsesta nuorimmat, Meeri (vas.) ja Taavi.
Sanna Piitulaisen Talosta koti -blogissa näytetään lapsiperheen arkea ja juhlaa. Kuvassa kuudesta lapsesta nuorimmat, Meeri (vas.) ja Taavi.

Blogipostauksia syntyy kerran tai kaksi viikossa. Lisäksi Piitulainen laittaa kodistaan kuvia lähes päivittäin Instagramiin.

Miten kuvattavaa riittää? Eikö tunnu siltä, että kodin jokainen nurkka ja esine on näytetty?

”Entisessä kodissa alkoi jo tuntua siltä”, Piitulainen myöntää. ”Uudessa talossa on kuitenkin ollut taas näytettävää.”

Piitulaisella ei ole tapana ostella uutta tavaraa vain siksi, että saisi blogiin hienon kuvan. ”Ensin on elämä ja sitten blogi.”

Monet bloggaajat tekevät yritysten kanssa yhteistyötä. Piitulainenkin sai hiljattain hakea kylpyhuoneeseen eräästä yrityksestä tavaroita. Tarkoitus on tehdä postaus, josta lukijat saavat ideoita omiin kylppäreihinsä.

Kaupallinen yhteistyö ei ole Piitulaiselle olennaista blogin pitämisessä. Pelkällä uusien tavaroiden esittelyllä ei hänen mielestään muutenkaan synny hyvää blogia.

”Itse pidän blogeista, joissa näkyy ihmisen persoona. Ettei ole vain sellaista, että tässä on uusi pöytä, tässä uusi tyyny. En olisi itsekään jaksanut blogata viittä vuotta pelkistä tavaroista.”

Piitulaisen kotona on skandinaavisen pelkistettyä ja vaaleaa, kuten monessa muussakin suomalaisessa blogissa ja sisustuslehdessä. Tuntuu, että blogeissa toistuvat jopa samat esineet.

Piitulaisen mukaan se on osin harhaa. ”Usein luetaan blogeja, joiden kirjoittajilla on samanlainen maku. Voi siksi vaikuttaa siltä, että kaikilla on samannäköistä.”

Piitulaisen mukaan on kuitenkin tiettyjä esineitä, joita blogeissa näkee paljon. ”Esimerkiksi String-hylly ja Hayn Tray-pöytä. Mutta kauniitahan ne ovat.”

Liisa Takala
Jenni Sohlberg tekee saunan seinään eristystä.
Jenni Sohlberg tekee saunan seinään eristystä.

Rakennusblogeissa kaikki ei ole aivan niin siloista kuin sisustusblogeissa. Rumakin sana sanotaan melkein niin kuin se on. Jenni Sohlberg, 33, käyttää Siitä tulee Onni -blogissaan tägejä, joiden perusteella voi etsiä tietystä aiheesta luettavaa. Yksi niistä on ”tuiksmeni”. Löydät blogin täältä.

Hieman yli yksivuotias blogi kertoo Sohlbergin ja Olli Hoskarin talon rakentamisesta. Sohlberg on it-palvelupäällikkö. Talon rakentajana hän on noviisi, joten vertaistuelle on ollut tarvetta.

Yksi syy blogin perustamiseen oli se, että pääsee vaihtamaan kokemuksia muiden rakentajien kanssa. ”Arvelin, että kaikkia ei kiinnosta jauhamiseni injektiomassoista.”

Talo sijaitsee Hyvinkään Kytäjällä. Lammi-Kivitalossa on yli 200 neliötä. Suurista ikkunoista näkee Kytäjärvelle.

Sähkösuunnittelijana työskentelevän Hoskarin ansiosta talossa on kekseliäitä valaistusratkaisuja, kuten valaisimia, joiden väriä voi säätää.

Valaistus kiinnostaa monia blogin lukijoita. ”Meillä oli juuri kylässä blogia lukenut perhe, joka pohtii omaa valaistussuunnitelmaansa.”

Pariskunta muutti taloonsa Helsingistä helmikuun puolivälissä. Vessasta puuttuu ovi, ja alakerrassa riittää tekemistä.

Liisa Takala
Jenni Sohlberg on kertonut talon rakentamisesta Siitä tulee onni -blogissaan. Uudessa talossa Riemu-koirallakin on tilaa peuhata.
Jenni Sohlberg on kertonut talon rakentamisesta Siitä tulee onni -blogissaan. Uudessa talossa Riemu-koirallakin on tilaa peuhata.

Talon piti valmistua viime kesänä. Se on mennyt taloprojektissa ”tuiks”. Tunteen tietävät kaikki rakentajat.

”Suosituimman postaukseni otsikko on Synkin mielin. Kerron, mikä on mennyt pieleen. Kommenteissa muutkin kertovat, kuinka raskasta on ollut.”

Sohlbergin mukaan blogiyhteisössä rankatkin hetket saadaan usein käännettyä hurtilla huumorilla hauskoiksi.

”Bloggaaminen on voimaannuttavaa! Eikä blogeissa muutenkaan vain valiteta. Paljon jaetaan myös huippuhetkiä.”

Sohlberg kertoo, että raksablogeja on monenlaisia. ”Jotkut ovat teknisiä, toiset fiilistelyä. Oma blogini on välimaastosta.”

Blogi löydetään usein Googlen kautta, kun etsitään tietoa vaikkapa valaisinohjauksesta. Usein on googlattu myös urakoitsijoita, joista on etsitty kokemuksia.

Raksablogeissa suositellaan ja kritisoidaan. ”Blogeista saa mainoksia aidompaa ja rehellisempää tietoa siitä, mikä toimii ja mikä ei.”

Myös rakennusblogeilla on kaupallista yhteistyötä. Sohlberg saa tietyltä firmalta tuotteita, jotka eivät ole vielä myynnissä. Toisesta paikasta hän saa ostaa tuotteita halvemmalla kuin muut asiakkaat.

Voisiko joku rahoittaa koko talon rakentamisen sillä, että pitää blogia ja yrittää saada asioita ilmaiseksi?

”Aika pieniä summia tässä kuitenkin liikkuu.”

Sohlberg on etsinyt yhteistyökumppaneita muun muassa messuilta. Sohlbergin mukaan rakennusbisneksessä ei ole vielä ymmärretty, kuinka hyvä markkinointipaikka blogit ovat.

”Annoin rakennusalan miehelle blogini käyntikortin. Seuraavana päivänä hän sanoi, että oli lukenut elämänsä ensimmäistä kertaa blogia.”

Jenni Sohlberg ei pelkää paljastaa mokiaan rakennusblogissa
Jenni Sohlberg ei pelkää paljastaa mokiaan rakennusblogissa
Jenni Sohlberg alkoi pitää blogia runsas vuosi sitten, kun kuin perheen kivitalo alkoi nousta Hyvinkään Kytäjälle. Hän halua kertoa kokemuksistaan, ettei muiden rakentajien tarvitsisi tehdä samoja virheitä. Toimittaja: Hanna Syrjälä, kuvaus: Liisa Takala, leikkaus: Janne Järvinen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!