Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Virheiden korjausta ei saa venyttää

Kun kaupat uudiskohteesta on solmittu ja huomaat virheitä, tee aina kirjallinen reklamaatio.

Koti
 
Kimmo Räisänen
Espoolaistaloyhtiön pihamuurit ovat tahriutuneet pahasti valkoisesta töhnästä, joka johtuu kaiketi vääränlaisen laastin käytöstä.
Espoolaistaloyhtiön pihamuurit ovat tahriutuneet pahasti valkoisesta töhnästä, joka johtuu kaiketi vääränlaisen laastin käytöstä. Kuva: Kimmo Räisänen

Ennen kauppoja

Lue kauppakirja huolellisesti läpi ja varmista, että se on tehty oikein.

Luetuta paperit tarvittaessa valitsemallasi asiantuntijalla.

Kauppojen jälkeen

Kun havaitset virheitä, tee aina kirjallinen reklamaatio.

Ilmoita taloyhtiölle ja myyjälle viivytyksettä, jos asunnossa ilmenee laajenevia ja rakennusta mahdollisesti vaurioittavia virheitä, jotka vaativat pikaista korjaamista. Tällaisia ovat esimerkiksi vuotava vesiputki ja asumisturvallisuutta vaarantavat sähkökytkennät.

Pienempien pintavirheiden, kuten lattian kolojen, lohjenneiden laattojen ja naarmuuntuneiden ovipintojen korjaamisen myyjä voi siirtää vuositarkastuksen yhteyteen.

Vuoden kuluttua

Myyjän on järjestettävä asuntokauppalain mukainen vuositarkastus 12–15 kuukauden kuluttua siitä, kun rakennusvalvontaviranomainen on hyväksynyt rakennuksen ja se on luovutettu asumiskäyttöön.

Katselmuksessa myyjä kerää osakkailta virhelistat, joihin on merkitty ensimmäisen asumisvuoden aikana asunnoissa ja kiinteistössä havaitut virheet.

Näin mahdolliset korjaukset voidaan tehdä kerralla.

Myyjä on velvollinen korjaamaan virheet kohtuullisessa ajassa.

Asumista haittaavat ja pahenevat virheet täytyy korjata viivytyksettä. Korjauksien laadun varmistamiseksi on hyvä sopia jälkitarkastuksesta.

Vuositarkastuksen jälkeen

Vuositarkastuksen jälkeen myyjä vastaa piilevistä virheistä, jotka ovat olleet rakennuksessa silloin, kun asunnot on luovutettu ostajille.

Jos asunnossa ilmenee virheitä, jotka eivät olleet havaittavissa vuositarkastuksessa, ostajan tulee ilmoittaa niistä myyjälle kohtuullisessa ajassa.

10 vuoden kuluttua

Rakennuttajan vastuu päättyy, ellei virheistä ole reklamoitu asianmukaisesti. Virheiden korjaaminen jää tällöin taloyhtiön ja osakkaan vastuulle. Vireillä olevat riidat eivät kuitenkaan raukea, vaikka kymmenen vuotta tulee täyteen yhtiön hallinnon luovuttamisesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!